Délmagyar logó

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 24°C | 33°C Még több cikk.

Szvetlana, a légikirálynő

Szeged - Darabokban hozták, és egy napig tart, míg összeszerelik a repülőjét – minden idők legsikeresebb női műrepülője, a sajtó által a légi bemutatók királynőjének nevezett Szvetlana Kapanyina orosz műrepülőnő Szegeden gyakorlatozik.
Kilenchengeres, egyszemélyes gépe mindössze 700 kilogramm. A Szegedi Repülőtéren tegnap a szárnyat és a légcsavart erősítették a törzshöz.

A 46 éves, kazahsztáni születésű orosz világklasszis 1989 óta repül. Véletlenül, egy ejtőernyős ugrás során szeretett bele a repülésbe, előtte fogalma sem volt arról, mi a műrepülés. Azt mondta, korábban repülőgépet sem látott. Azóta számos világversenyt nyert. A Szegedi Repülőtéren kíváncsiskodók szerint ő Besenyei Péter orosz és női változata.

Szvetlana Kapanyina világklasszis műrepülőnő Szegeden készül az Eb-re. Fotó: Schmidt Andrea
Szvetlana Kapanyina világklasszis műrepülőnő Szegeden készül az Eb-re. Fotó: Schmidt Andrea

Kapanyina Moszkvában él férjével, 12 éves fiával és 10 éves lányával. Arra a kérdésünkre, hogy van-e példaképe, kire néz fel, azt válaszolta, Istenre. Hozzátette, nőként mindig jobban kellett küzdenie a sikerért.
Az orosz műrepülő és társai az Európa-bajnokságra készülnek ezen a héten Szegeden.

A Kecskemét melletti Matkópuszta repülőterén rendezik augusztus 23. és 30. között a XIX. FAI Unlimited Motoros Műrepülő Európa-bajnokságot, a versenyen a magyarok mellett többek között a litván, cseh, ír, orosz, spanyol, francia, japán, portugál, ausztrál, német csapatok is megmérettetik magukat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportos tanévkezdés

Szeptember elsején hatvanadik tanévét kezdi a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziuma. Tovább olvasom