Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Szvjatoszlav Richter a példaképe

Takáts Mártonnak ítélte a zsűri az V. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny egymillió forintos fődíját – a 20 éves pianista 4 éves korában nővérétől kezdett zongorázni tanulni.
Az V. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny győztesének, Takáts Mártonnak nem a szegedi viadal volt az első megmérettetése, fél évvel ezelőtt részt vett a nemzetközi Liszt-zongoraversenyen is, ahol a középdöntőig jutott.

– Örülök a szegedi sikernek, igyekeztem olyan darabokat választani, hogy jó legyen az összhatás, minél többféle művel be tudjak mutatkozni. A felkészülés során koncerteken is eljátszottam a darabokat, hogy beérjenek a versenyre. Négyéves koromban kezdtem zongorázni, a legidősebb nővérem volt az első tanárom, majd Tatabányán, Győrben és Ajkán jártam zeneiskolába. 13 évesen sikerült bejutnom a Bartók-konzervatóriumba, onnan vezetett az utam a Zeneakadémiára, ahol most Némethy Attila tanítványaként másodéves vagyok. Teljes az összhang közöttünk, megnyugtatólag hatott, hogy ő is tagja volt a zsűrinek – mondja Takáts Márton, aki azt is elárulja, nem csak a zongoráról szól az élete, néha neki is kell egy-egy nap gyakorlás nélküli lazítás.

Takáts Márton. Fotó: Frank Yvette
Takáts Márton. Fotó: Frank Yvette

– Színvonalas volt a szegedi zongoraverseny, az is tetszett, ahogy megszervezték. Nagy élmény volt eljátszani Liszt Haláltáncát a szegedi szimfonikusokkal, mert korábban még sohasem léptem fel zenekarral. Gyüdi Sándorkarmester úr nagyon készséges volt, a próbán megbeszéltük, hol, milyen tempóban szeretnék játszani, és mindenben igazodott hozzám a zenekarral. A döntőben mindhárom magyar versenyző ezt a darabot választotta, szívesen hallgattam a többiek előadását is, mert érdekes volt összehasonlítani. A Haláltáncban a virtuóz részeket azok, akik már eljutottak idáig, mindannyian jól el tudják játszani, így igazából a lírai, poétikus részekben tudja megmutatni a tehetségét a zongorista, én erre koncentráltam – fogalmaz az ifjú pianista, aki a fődíj, a Budapest Zongoraszalon egymillió forintos vásárlási utalványa mellett a legjobb Bartók-interpretációért járó különdíjat is elnyerte, továbbá a szegedi szimfonikusoktól is koncertmeghívást kapott a következő szezonra. A nagy legendák közül Szvjatoszlav Richter a példaképe, de Vladimir Horowitz játékát is nagyon szereti. A mai pianisták közül Jevgenyij Kissint tartja különösen inspirálónak.

– A győzelemmel járó fellépési lehetőségeknek örültem a legjobban. Jó volt a döntőben is ilyen lelkes közönség előtt játszani, és egy zenekarral tapasztalatokat szerezni. A legközelebbi célom: két hónap múlva rendezik meg Budapesten a Chopin-versenyt, azon is szeretnék elindulni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még vidámabb Húsvét az ÁRKÁD-dal!

Készüljenek Önök is velünk a húsvétra! Az ünnep alkalmából az ÁRKÁD Szeged Bevásárlóközpontban mesés… Tovább olvasom