Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

T-lakást is hozott Szegedre a vásárhelyi Emlékpont

Szeged - Titkos belügyi lakást, érdekes jelentésrészleteket is bemutató kiállítás nyílt tegnap a szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumban a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából. Az Emlékpont két munkatársa, Mészáros Tamás és Vincze Gábor rendhagyó történelemórát tartott a diákoknak.
– Olyan világról szól ez a kiállítás, amelyet ti szerencsére már nem ismerhettek – mondta Mészáros Tamás, a hódmezővásárhelyi Emlékpont történész-muzeológusa tegnap a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium diákjainak. Az iskola aulájában egy titkos belügyi lakást, úgynevezett T-lakást is bemutató kiállítás nyílt a kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán, majd rendhagyó történelemórán vettek részt a fiatalok.

Vincze Gábor magyarázza a T-lakások szerepét. Fotók: Schmidt Andrea
Vincze Gábor magyarázza a T-lakások szerepét.
Fotók: Schmidt Andrea

Mészáros Tamás felidézte: világszerte 100 millió halálos áldozatról beszélnek, de nem csak azokat tekintjük a kommunizmus áldozatainak, akik életüket vesztették. Magyarország máig tartó sebeket szenvedett el a kommunizmusban a történész szerint. A kiállítás tablóin érdekes jelentésrészletek jelzik, hogy mi mindenre terjedt ki a titkosszolgálatok figyelme. A szakember rámutatott, a titkosszolgálatok léte az emberi civilizációval egyidős, már az egyiptomi piramisok építése idején is működtek ilyenek. Mészáros, miután az 1950-es, 1960-as évek fontosabb eseményeit felvázolta, emlékeztette a diákokat, hogy akkor még nem volt Facebook, így az állampolgárok nem önként osztottak meg magukról információkat.

– Tanultuk, hogy a kommunisták csellel szerezték meg a hatalmat Magyarországon, 1949-től 1956-ig volt a kommunizmus legkeményebb időszaka. Meghatározó politikus volt akkoriban többek között Nagy Imre, Rákosi Mátyás és Gerő Ernő. A kommunisták szerint a vallás a nép ópiuma – idézte fel a tanultakat Dogan Ferenc 12. A osztályos tanuló. Osztálytársa, Buczkó Dániel számára megdöbbentő volt, amit a recski munkatáborról hallott. Most az érettségire ismételnek, és időnként megnéznek egy-egy dokumentumfilmet az adott korszakról. Borovszky Bence még a nagyszüleitől sem hallott a kommunizmusról.

A T-lakáshoz hasonlót legföljebb az amerikai kémfilmekből ismernek a diákok.
A T-lakáshoz hasonlót legföljebb az amerikai kémfilmekből ismernek a diákok.

– A gyerekek nem is nagyon értik az egész szituációt, legfeljebb amerikai kémfilmekből merítenek. A T-lakásokat általában nyugdíjas katonatisztek, megbízható munkásőrök ajánlották fel néhány órára az állambiztonság számára, és pénzt kaptak ezért – magyarázta Vincze Gábor, az Emlékpont munkatársa. A Vásárhelyről hozott T-lakásban főleg az 1960-as évekből származó tárgyakat, bútorokat láthatnak az érdeklődők március 16-áig.

Emlékezés az áldozatokra
A kommunizmus áldozataira emlékezik a Csongrád Megyei Önkormányzat vasárnap 15 órától Szegeden, a Glattfelder Gyula téri emlékműnél. Zakar Péter, a megyei közgyűlés alelnöke köszönti a résztvevőket, beszédet mond Bánhidy Vajk történész, az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium tanára, közreműködik Fazakas János előadóművész. A rendezvényt koszorúzás zárja. A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja február 25. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, és hurcolták a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. A Glattfelder Gyula téri emlékmű Kligl Sándor szobrászművész munkája, a szoborhoz tartozó szikladarabok a recski bányából valók.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. v.imre 2013. február 25. 21:51
  „21. szatyi 2013.02.24. 11:41

  Most olvasom vissza a bejegyzésemre történt reagálást. Fel sem fogtuk mi, akkor a Fidesz nagygyűlés végén az MTA felé gyalogosan indulva az autóbuszhoz, hogy tudtunkon kívül a más irányban haza indulók hátán már csattanak a gumibotok. Ha Te is ott lettél volna, akkor éreznéd át ma is az egész történet abszurditását, fel nem foghatóságát. Mert akkor délután hétágra sütött a nap, békés emberek ültek kinn a presszók, vendéglők nyitott teraszain, mindenki nevetett, integetett egymásnak. Közben a beöltözött rendőrség már verte, terelte kifelé a Corvin-közből az ott korábban záródó 56-os megemlékezők csoportját ki érti, miért az Astoria felé, a Fidesz akkor még zajló megemlékezése felé. Ahol EU Néppárti delegáció is tartózkodott, sőt fel is szólaltak. Szóval az egész teljesen felfoghatatlan, képtelenség volt. A Corvin-közben tartotta bejelentett gyűlését az 56-osok különböző csoportja és biztos, hogy akkor és ott nem hangzottak el nyájas megjegyzések Gyurcsányra, a szocialistákra éppen az öszödi beszéd hatására. És ott esett túlzásba a hatalom, hogy nehogy kipattanjon újra egy, a korábbi tévé székház elfoglalása szerű lázadás. A hatalom ott követte el a hibát, hogy a Fidesz gyűlés felé terelte a Corvin-közieket és ott már a Fideszes résztvevőket sem engedte szabadon távozni. Lezárták a területet. Nem akartunk mazochisták lenni. Ostobaság!”
 • 29. SP 2013. február 25. 13:55
  „OK”
 • 28. _csutak_ 2013. február 25. 13:12
  „@SP :
  Megbeszéltük,
  csatabárd elásva részemről!”
 • 27. SP 2013. február 25. 12:36
  „Ha
  valamit nem lehet nevén nevezni,
  ami független a megnevezőtől, létezik és igaz, az a demokrácia megerőszakolása. Itt kell rendet teremteni.

  Számon kérni pedig
  Kohn Béla apját, az öreg Kohnt lehet maximum.”
 • 26. _csutak_ 2013. február 25. 11:51
  „@SP :
  Elég intelligens vagy ahhoz, hogy tudd:
  ez burkolt zsidózás!”
 • 25. SP 2013. február 25. 06:50
  „24. _csutak_ ""Legjobb tudomásom szerint a zsidózás itt nem kivánatos jelenség!""

  Mit kívánsz,
  vagy mit nem az magánügy. A jelenség előidézői maguk az érintettek.

  """Kun Béla (szül. Kohn Béla, Lele, 1886. február 20. - Moszkva, 1938. augusztus 29. vagy 1939. november 30.) újságíró, kommunista politikus, a magyarországi Tanácsköztársaság tényleges vezetője. Külügyi és hadügyi népbiztos volt. 1920-ban Moszkvába emigrált.""

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Kun_B%C3%A9la”
 • 24. _csutak_ 2013. február 24. 18:21
  „@13. x:
  Ha szövegértelmezési gondjaid vannak, akkor tudok ajánlani kiváló pedagógust aki megtanítja értelmezni a leírt szöveget!

  @SP:
  Legjobb tudomásom szerint a zsidózás itt nem kivánatos jelenség!
  Hozzászólási szabályzat
  "3/c A hozzászólás nem lehet alkalmas személyek, nemzetek, közösségek, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek vagy bármely többség, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport elleni gyűlölet keltésére, nyílt vagy burkolt megsértésére, kirekesztésére."

  Kun Bélának volt becsületes magyar neve amivel beírta magát a történelemkönyvekbe.
  Azt, hogy ki miként ítéli meg az attól függ, mennyire valósak az információi róla valamint otthon mit hallott!”
 • 23. deszkás 2013. február 24. 12:55
  „Ki is építette azt a Gimnáziumot kedves piaristák? Vince úr honnan is tetszett jönni? Ki(k) támogatták az ön letelepedését? Azt hogy miből meg se kérdem.”
 • 22. dondongó 2013. február 24. 12:43
  „Ma csak utcakapitányok vannak. Vásárhelyen. :-)

  Egy kis inkvizíciós cuccot nem mutatnak be a piaristáknak? :-)”
 • 21. szatyi 2013. február 24. 11:41
  „"19. v.imre 2013.02.24. 11:04 "

  Mindenki, -aki ilyen mazochista- úgy vereti össze magát, ahogy neki tetszik!
  Később olyan felemelő érzés lehet a mártír szerep.”
 • 20. kontrapista 2013. február 24. 11:29
  „14-X_Y
  Meg lehet nézni a kiállítást, esély van rá, hogy magad, vagy hozzátartozóid jelentését újra olvasd !
  ui
  A jelentéstevők neve bizonyosan neked mond valamit.”
 • 19. v.imre 2013. február 24. 11:04
  „Természetesen mindez működik ma is. Idős nénik, bácsik, mint érdeklődő járókelők kamerázzák a tüntetéseken résztvevőket. Néha egyenesen tolakodóan. Mint engemet is pl. a CÖF Bajnai ellenes libaeregetős tüntetésen Budapesten az Alkotmány utca torkolatában. Gondoltam, akkor miért ne játszanék rá? Sünöztem én is, had örüljenek az értékelők. Annak emlékére, hogy majdnem részünk volt a verésükből a 2006 október 23-i megemlékezés végén az Astoriánál. Úgy jó az élet, ha sűrű. Az eseményeket a helyszínen kell megélni. Nem otthon, fotelből.”
 • 18. Olajfa14 2013. február 24. 10:46
  „17. Egyetértek.”
 • 17. szatyi 2013. február 24. 09:48
  „Nem tudom, miért olyan nagy durranás ez? A mostani rendszer is alkalmazza ugyanezen titkosszolgálati módszereket!
  Legfeljebb most nem a szoci ideológia alapján, hanem a konzervatív-polgári NER ideológia alapján!
  Bár a mostaninak a hatékonysága megkérdőjelezhető, ha csak az egyetemeken évek óta működő jobbikos tevékenység spontán kiderülésére gondolunk!”
 • 16. Olajfa14 2013. február 24. 08:46
  „M is lehetnek T-lakások. Ma is lehetnek ügynökök, hiszen a vonatkozó törvény lehetővé teszi. Minden rezsimnek szüksége van ügynökökre. Reméljük, hogy a valóban nemzetbiztonsági ügyek érdekében használják őket.”
 • 15. NP1 2013. február 24. 06:40
  „Arra azért kíváncsi lennék, hogy ebben a gimiben mikor nyílik kiállítás az inkvizíció áldásos tevékenységéről, vagy a dél-amerikai hittérítésről.”
 • 14. X_Y 2013. február 24. 04:33
  „Mekkora szerencse hogy olyan ex-komcsik írják ár visszamenőlegesen a történelmet mint az emlékpontos "nagyurak". Szerencsétlen gyerekekből meg olyan agyatlan fidesz-zombikat akarnak csinálni mint kontárpista-frakk-lukrécia-mozimasiniszta-cillit_bang meg a többi hasonló ingyenélő.”
 • 13. x 2013. február 24. 00:55
  „3. _csutak_, LOL, és Amerikában bántották a feketéket. Ugyan a Szovjetunióban is, de ott kevés volt belőlük.”
 • 12. havranek 2013. február 23. 21:35
  „Nagyon jól írják "már a fáraók idejében is volt hírszerzés" de elfelejtik megmondani ,hogy ma is van ! Tehát hazudnak ha úgy akarják beállítani ,hogy ez csak és kizárólag a szocializmust építő rendszerben létezett volna . Van ez ma is csak a technika lett modernebb ! Ki vagy kik is hallgatták le Dávid Ibolyát ? Voltam egy tüntetésen ott volt az a rendőrségi jármű amelyen a kamera minden résztvevőt rögzít és arcfelismerő rendszerrel azonosítani tud és mivel felvételeket készít azonosít is . Nos "történész" urak most akkor van megfigyelés vagy nincs ? Talán erről is kellene beszélni egyszer ,vagy netán félni kell ,hogy az egyszer az utoljára lesz ! Tudják Bíbó mondta "demokrácia egyenlő nem félni" próbálják ki hátha igaz .”
 • 11. SP 2013. február 23. 20:27
  „1905 Orosz polgári forradalom, majd Cohn Béla.
  Proletár internacionalizmus.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

11 helyszínen 45 határsértőt fogtak el egy nap alatt Csongrádban

A 45 ember összesen 7 országból érkezett: Algéria, Pakisztán, Afganisztán, India, Marokkó, Mali és Tunézia. Tovább olvasom