Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Tabajdi Csaba: segíteni kell a kistelepüléseknek

Szeged - Az MSZP Európa Parlamenti képviselője szegedi fóruma előtt elmondta, nagy probléma hazánkban az élelmiszerárak magas áfakulcsa, az elvándorlás és a falvak leszakadása a centrumoktól.
- Európában és Magyarországon ma a legaktuálisabb probléma, hogy nőnek a jövedelmi, vagyon- és esélykülönbségek. Négymillió ember él a szegénység szintje alatt, ebből több mint egymillió a létminimum alatt - jelentette ki Tabajdi Csaba, az MSZP Európai Parlamenti képviselője, a szocialisták uniós delegációjának vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján. A politikus a szegedi Szegfű Klubban a Közéleti Kávéház Baloldali Páholyának vendégeként Leszakadunk vagy felzárkózunk? címmel beszélt regionális fejlesztési politikáról, Szeged régiójának esélyeiről.

Tabajdi szerint nagy súlyú nemzeti probléma, hogy 500 ezer honfitársunk külföldön vállal munkát. Jelentős részük nyelvet beszélő, diplomás, potenciális adófizető ember, akinek az ismeretére, társadalmi közteherviseléshez való hozzájárulására szüksége lenne az országnak - hangsúlyozta. Problémásnak tartja, hogy a 27 EU-tagállam közül egyikben sem olyan magas az élelmiszerárak adókulcsa, mint hazánkban. A rezsicsökkentést helyes lépésnek tartja, de szerinte legalább ilyen fontos lenne az alacsony élelmiszerár.

- Amennyiben a lézerközpont (ELI) megvalósul, akkor Magyarországon tudományos szempontból Budapesttel egyenrangú központtá fog válni Szeged. Az ELI olyan tudományágakban jelent további esélyt, mint a biotechnológia, az orvostudomány és az anyagtudományok. Örülök, hogy a nagyvárosok közül a legtöbb uniós forrást Szeged tudta megszerezni. Az új hétéves költségvetési időszakban azok a városok, régiók lesznek sikeresek, amelyek képesek jó ötleteket, projekteket kidolgozni - fűzte hozzá Tabajdi Csaba.

Az EP-képviselő szerint a rendszerváltás óta még nem sikerült a kistelepüléseknek felzárkózási esélyt adni, nőttek a különbségek a centrumok és a falvak között. Szorosabb együttműködésre van szükség a fejlődő központok - a dél-alföldi régióban Kecskemét és Szeged - és a falvak közt - mutatott rá. Az agrárpolitika jövője az összefogás, enélkül nincs esélye sem a gazdáknak, sem a kistelepüléseknek a fennmaradásra. Tabajdi hangsúlyozta, a regionális szint megszüntetése nagy hiba volt az Orbán-kormány részéről, hiszen az unióban ennek a szintnek külön támogatottsága van.

- Elesünk egy csomó forrástól 2014 és 2020 között, ha ezen nem változtatunk. Duna–Tisza köze programot készítünk, amely kizárólag olyan programokat tartalmaz, amelyeknek megvan az uniós háttere. Azon dolgozunk, hogy hogyan tudjuk jobban felhasználni az uniós forrásokat, hiszen a mai beruházások, fejlesztések 97 százaléka Magyarországon uniós forrásból van - fogalmazott a képviselő, aki szerint Magyarországnak a fejlesztési prioritásait is ki kellene találnia.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két óra küzdés után a Tiszában landolt a macska

Többméteres, botra kötött szákkal próbálták a fáról lecsalogatni a macskát. A cica végül tíz méter magasról a Tiszába ugrott. Tovább olvasom