Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 14°C | 30°C Még több cikk.

Táblacsere a határokon

Szeged - Január 1-jéig kell lecserélni a Magyar Köztársaság feliratot az országhatárokon – ezen a napon lép életbe az új alaptörvény. Tiszaszigeten, Nagylakon és Kiszomboron már az új, Röszkén még a régi felirat köszönti az országba lépőket. A forint hátoldaláról is eltűnik a régi államforma megnevezése.
Magyar Köztársaságról Magyarországra változik az új alaptörvény értelmében az ország hivatalos elnevezése január 1-jétől. A kormány több mint 200 törvényt módosít egyenként, a Magyar Köztársaság kifejezés mellett az alkotmány kifejezést is mindenütt átírják alaptörvényre. A Magyar Köztársaság kifejezést összesen 514 alkalommal írják át vagy törlik véglegesen a magyar jogszabályokból.

Az országhatárokon található táblák is megváltoznak. Horváth József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatói titkárságvezetője lapunk kérdésére elmondta: az új alkotmány hatályba lépésének idejére az ország valamennyi általuk kezelt közúti határátkelőhelyén az új országnévtáblák lesznek láthatók. – Az összesen 73 darab új tábla gyártásának és kihelyezésének összköltsége eléri az 5 és fél millió forintot – mondta a titkárságvezető. Egyetlen tábla tehát több mint 75 ezer forintba kerül.

Tiszaszigeten, Nagylakon és Kiszomboron már új a felirat. Fotó: Karnok Csaba
Tiszaszigeten, Nagylakon és Kiszomboron már új a felirat, de Röszkén még  a most érvényben lévő látható. Fotó: Karnok Csaba

Csongrád megyében 4 határátkelőn kell cserélni a táblákat: Nagylakon, Kiszomboron, Tiszaszigeten és Röszkén. – A röszkei átkelő nem tartozik a mi hatáskörünkbe, a másik 3 átkelőn viszont már megtörtént a csere – közölte Horváth József.

Elhúzták a csíkot

Rossz sorrendben szerepelt a színek beosztása azon a magyar címeren, amelyet december 15-én helyeztek ki a záhonyi magyar–ukrán határátkelőhelyen: a bal oldali mezőben ezüstszínnel kezdődött a csíkozás – helyesen vörössel indul. Horváth József elmondta: a Záhonynál észlelt hibát helyben korrigálták. Máshol nem fordult elő hasonló eset.


Röszkén tegnap délután még Magyar Köztársaság feliratú táblák köszöntötték az autósokat: a terület kezelője, a NAV Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága nem tudta megmondani, mikor történik meg a táblacsere, és ki hajtja végre. Az M5-ös autópálya kezelőjének tájékoztatása szerint az országhatártábla az AKA Zrt. által kezelt területen kívülre esik, ezért a csere nem tartozik rájuk. A rendszerváltáskor nem vesződtek ennyit: az 1989. október 23-án kihirdetett új alkotmány átmeneti rendelkezései közé írták be, hogy ahol Magyar Népköztársaság szerepel, ott Magyar Köztársaságot kell érteni.

Változik a forint hátoldala

Az országnévváltozás nem jár a 2012-ig kibocsátott érmék bevonásával, cseréjével, mivel azokra a kibocsátásukkor érvényes jogszabályok vonatkoznak – tájékoztatta lapunkat Listár Dániel, a Magyar Nemzeti Bank kommunikációs szakértője. Elmondta: az országnévváltozásnak náluk csak egyszeri költsége van: nagyjából 5 millió forint a tervezési és szerszámgyártási kiadás, amely eltörpül az évente a forgalom bővülése, illetve a forgalomból kicsapódó érmék miatt szükséges utángyártás milliárdos nagyságrendű költségei mellett. Az MNB 2012-ben csak a három legkisebb címletből – 5, 10, 20 forint – tervez viszonylag alacsony volumenű gyártást, így a lakosság e címletekből találkozhat majd a forgalomban az új érmékkel. Az ország hivatalos nevének megváltoztatása ellenére a Magyar Köztársaság feliratú érmék továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnak. 

Olvasóink írták

 • 7. bánki 2011. december 30. 08:56
  „4. benq 2011.12.29. 13:57
  16 határátkelő x 120 000 Ft/db. Aprópénz az EU támogatások kötelező reklám táblájához képest. Esetleg említhetném a Pitvarosi 9,6 millás biciklitároló 2 millás ,,marketing" költségét.

  Ja és nem mellesleg, nem a ,,magyaroknak" , hanem az adót ténylegesen fizetőknek kerül ez pénzben, Ezen halmaz 3,8 millió! Nagyobb pénzkidobásnak tartom a 13 és 17 éves ,,állami gondozott" kölykök ellátását, etetését, ruháztatását akik a napokban kirabolták a nevelő tanárt.

  Ha már spórolunk tegyük okosan!”
 • 6. bzoli-41 2011. december 29. 20:56
  „Erre bezzeg van pénz,újszülöttmentőre meg nincs! Ki a francot érdekel ez a marhaság, miért kell változtatni? Ki fogja nekem kifizetni az okmány cseréket (személyi, útlevél, forgalmi, jogosítvány, lakcímkártya) az új megnevezés miatt? (Tavaly csináltattam új személyit, merthát az is lejár nem tudom miért. Olyan hitvány fekete fehér képpel nem tudom minek kell állandóan megújítani.)
  Új pénzgyártással meg szintén nem értem minek kell vesződni,hamár egyszer be akarják vezetni majd az Eurót (továbbra is értelmetlennek látom az eu tagsággal együtt, meg se szavaztam...). Eddig meg ki lehetett volna bírni a MAGYAR KÖZTÁRSASÁG megnevezéssel is, nem tudom miért olyan sürgős.Mithta ez lenne az ország legnagyobb problémája! Ebből kiindulva minden rendben megy, nincs munkanélküliség, stabil a gazdaság, és még sorolhatnám...”
 • 5. deszkás 2011. december 29. 14:31
  „Köszönöm a cikkiró Kiss Gábor Ernő méltán gyors reflexióját. Ezért már érdemes volt felkelni.”
 • 4. benq 2011. december 29. 13:57
  „mennyibe is kerül ez nekünk magyaroknak igazán?”
 • 3. deszkás 2011. december 29. 12:55
  „Hát érdekes, ennyi hsz-t.”
 • 2. info 2011. december 29. 12:35
  „Na már ez sem jó! a Himnusz sem jó! mi lesz itt? lesz még itt heba”
 • 1. deszkás 2011. december 29. 11:01
  „Kedves cikkiró Kiss Gábor Ernő! Egy linket ajánlok önnek a zászlókról :www.kormány.hu/dowload/o/d9/30000/Alaptörvény.pdf Merthogy az "új" zászló is cimer nélküli! A fotó alatti szöveg igy félreérthető.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzijáték: szabad a vásár

Szombat éjfélig lehet megvásárolni a legveszélyesebb, III-as pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékokat. Tovább olvasom