Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Táblaítélet: kamionokból loptak televíziókat

Televíziókat szállító kamionokat fosztogattak - az ítélőtábla pénteken döntött a közel tíz vádlottat felsorakoztató ügyben.
Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa a lopás és más bűncselekmények miatt Kondorosi Jenő és társai indított büntetőügyben a Csongrád Megyei Bíróság ítéletének az I., III.-VIII. vádlottakra vonatkozó, és a IV. rendű vádlott esetében a fellebbezések folytán felülbírált részét az alábbiak szerint: Bojtos László IV. rendű vádlott vagyon elleni bűncselekményét folytatólagosan, társtettességben elkövetett lopás bűntettének, Molnár Róbert VIII. rendű vádlott által megvalósított bűncselekményt társtettességben elkövetettnek minősítette.

A fő- és mellékbüntetést Kondorosi Jenő I. rendű vádlott esetében 7 év 6 hónap fegyházról, 9 év közügyektől eltiltásról és 20 millió forint pénzmellékbüntetésről 3 év 6 hónap börtönre, 3 év közügyektől eltiltásra és 2 millió forint pénzmellékbüntetésre enyhítette. Molnár Róbert VIII. rendű vádlott jogerős büntetése 2 év börtön, 2 év közügyektől eltiltás, 1,5 millió forint pénzmellékbüntetés lett, és 3 évre eltiltották a kiskereskedői foglalkozástól. Bojtos László IV. rendű vádlott esetében a közügyektől eltiltás tartamát 4 évre, a pénzmellékbüntetés összegét 1,5 millió forintra enyhítette az ítélőtábla, de nem változott a szabadságvesztés büntetés tartama, ami 4 év 6 hónap börtön. Az I. és a VIII. rendű vádlottak esetében a bűnszervezetben elkövetésre utalást a bíróság mellőzte.

R. Gábor III. rendű vádlottat a társtettességben elkövetett lopás bűntette és a hatóság félrevezetésének vétsége alól az ítélőtábla felmentette, mint ahogy felmentő ítélet született Ny. János V. rendű és P. László VI. rendű vádlottak esetében a folytatólagosan, társtettességben elkövetett orgazdaság bűntette, S. Gábor VII. rendű vádlott esetében az orgazdaság bűntette miatt emelt vád alól is. Az ítélőtábla a VII. rendű vádlottat a magánokirat-hamisítás vétsége miatt megrovásban részesítette. A táblabíróság az V., a VI., és a VII. rendű vádlottakkal szemben elrendelt vagyonelkobzást mellőzte, és megállapította, hogy a VIII. rendű vádlott vagyonelkobzásának összege 8,4 millió forint. A II. rendű vádlott időközben elhalálozott, így vele szemben az eljárás megszűnt.

Az ítélet indoklásban - többek között elhangzott -, hogy a II. fokú tárgyalás során a bíróság arra a következtetésre jutott: az ügy VIII. rendű vádlottja, akinek vallomása sok szempontból meghatározta az I. fokon meghozott ítéletet, és aki ezt a vallomását visszavonta, szavahihetetlennek bizonyult, ezért vallomását a bíróság a II. fokú ítélet meghozatalakor a bizonyítékok köréből kirekesztette. Ennek ellenére az I. és a VIII. rendű vádlottak esetében maradt annyi terhelő bizonyíték, ami alapján bűnösségük megállapítható volt. Ugyanakkor az V., VI., VII. rendű vádlottak esetében egyértelmű, meggyőző bizonyíték nem állt a II. fokú bíróság rendelkezésére ahhoz, hogy kétségtelenné tegye: a vádlottak tudtak arról, hogy lopott áru értékesítésében működnek közre, ezért őket bizonyítottság hiányában mentette fel az ítélőtábla. A III. rendű vádlott esetében az I. fokú ítélet már eleve feltételezéseken alapult, amit semmilyen konkrét bizonyíték nem támasztott alá, ezért került sor a III. rendű vádlott bizonyítottság hiányában történő felmentésére.

Az ítélet végül az I., a IV. és a VIII. rendű vádlott esetében jogerőre emelkedett, míg a felmentett vádlottak ügyében az ügyész fellebbezést jelentett be, kérve a II. fokon meghozott ítélet hatályon kívül helyezését és új II. fokú eljárás lefolytatását. Szintén fellebbezett a VII. rendű vádlott és védője annak érdekében, hogy a VII. rendű vádlottat a magánokirat-hamisítás vétsége alól mentsék fel.
A fellebbezések ügyében a Legfelsőbb Bíróság (2012-től: Kúria) hoz majd döntést.

Az ügyről:
Az I. fokú bíróság szerint a vádlottak részben önállóan, részben egy összehangoltan működő csoportot tagjaiként kamionokban szállított műszaki cikkeket, elsősorban televízió készülékeket loptak és értékesítettek. A kamionok vezetői is részesei voltak a bűncselekményeknek az - I. fokú ítélet szerint -, és tetteiket a következő módon követték el.

1./ A DHL nemzetközi szállítmányozó vállalat szerződést kötött a jászfényszarui Samsung Electronics Zrt.-vel, amely alapján a szállítmányozó különböző műszaki cikkeket szállított külföldi célállomásra. A DHL ezt követően fuvarozási szerződést kötött egy kft.-vel, ez alapján a fuvarozást végző cég 2007. október 30-án a jászfényszarui gyárból a felrakodást követően egyik kamionjával műszaki cikkeket volt köteles szállítani Angliába.

A fenti szerződés alapján a III. rendű vádlott, R. Gábor (1965 – békéscsabai lakos) az általa vezetett járművel megjelent a gyárban, ahol felrakodtak 504 darab Samsung LCD tévét. A vádlott ezt követően visszatért üllői telephelyükre, ahonnan november 4-én este indult a célállomásra, Angliába. A vádlott a felpakolás és Magyarország november 5-i elhagyása közti időben az eljárás során ismeretlenül maradt társaival, ismeretlen helyen és időben eltulajdonította az 504 televíziót akként, hogy az által vezetett gépjármű GPS berendezését, valamint raktárnyitó szenzorát pontosan meg nem határozható módon és időben befolyásolták, majd a szállítmányt társaival együtt lepakolták, összesen 88 millió 200 ezer forint értékű tévét eltulajdonítva. Ebből a kárból a későbbi házkutatások során 3 millió 150 ezer forintnyi megtérült, mivel M. Róbert (1970 – szegedi lakos) VIII. rendű, P. László (1968 – szegedi lakos) VI. rendű vádlottaknál, valamint egy tanúként kihallgatott személynél tartott házkutatás során 18 darab tévét sikerült lefoglalni, és a tulajdonosnak kiadni.

A fenti cselekményt követően a III. rendű vádlott az üres kamionjával elhagyta az országot, majd 2007. november 7-én Belgiumban, Liege városában feljelentést tett, miszerint őt november 5-én Németországban, egy parkolóban ismeretlen személyek megtámadták, bántalmazták, egy mikrobuszba kényszerítették, miközben azt általa vezetett kamiont a benne lévő árúval együtt eltulajdonították. Valótlan tartalmú feljelentésében azt állította, hogy Lüttich városában engedték szabadon. Feljelentése alapján Németországban vizsgálat indult. A kamiont november 9-én Belgiumban, Awans városában üresen megtalálták.

2./ A DHL szállítmányozási szerződést kötött a Philips Magyarország Kft.-vel, amely alapján 612 darab Philips márkájú DVD lejátszót, 46 darab televíziót, 84 darab házimozi-rendszert és 209 darab DVD írót kellett leszállítani Spanyolországba. A DHL ennek lebonyolítására szerződést kötött egy kft.-vel, amely részéről a szállítást B. László (1967 – pétervásári lakos) IV. rendű vádlott végezte kamionjával. A vádlott az árút 2007. február 19-én felpakolta, majd elindult a célállomásra. Február 24-én valótlan tartalmú feljelentést tett Spanyolországban, amely szerint ismeretlen tettesek február 21-én egy vámparkolóban a rakományából elloptak 13 LCD tévét, 4 házimozi-rendszert és 5 DVD írót. A feljelentésben foglaltakkal szemben a vádlott ezeket a tárgyakat – összesen 4 millió 322 ezer forint értékben - február 19-e és 24-e között, pontosan nem meghatározható időben és helyen az általa szállított rakományból eltulajdonította. Mivel az eljárás során a IV. rendű vádlott lakásán egy tévét és egy DVD írót megtaláltak, és a biztosító is fizetett, a kár megtérült.

3./ A IV. rendű vádlott 2007 őszén felvette a kapcsolatot az általa korábban nem ismert II. rendű vádlottal, P. Péterrel (1956 – veresegyházi lakos). Megállapodtak abban, hogy a IV. rendű vádlott az általa későbbiekben szállítandó egyik műszaki cikkeket tartalmazó kamionszállítmányát átadja a II. rendű vádlottnak, aki azt eljuttatja egy lopott árukat értékesíteni tudó személyhez. Ennek érdekében felvette a kapcsolatot egy bizonyos, ismeretlenül maradt, "Sanyi" nevű személlyel, aki azt mondta: a rakományt Magyarországon kell lerakodni, majd a lopás tényét később külföldön kell bejelenteni. Ezért „Sanyi" a kamionsofőrnek 6-8 millió forint közötti összeget ígért, attól függően, hogy a szállítmány mit tartalmaz.

A megállapodást követően a IV. rendű vádlottnak Székesfehérvárról 147 darab Philips márkájú LCD televíziót, 120 DVD lejátszót kellett leszállítania 2007. november 28-ig Hollandiába. A IV. rendű vádlott, miután tudomást szerzett a szállítmányról, telefonon értesítette a II. rendű vádlottat, aki az információt továbbította „Sanyinak". A IV. rendű vádlott november 26-án indult a raktártelepről, majd a GPS rendszert működésképtelenné tette, így a kamion követhetetlenné vált. Ezt követően a kamiont átadta az M0-s és az M1-es autópályák kereszteződésében lévő bevásárlóközpont parkolójában a II. rendű vádlottnak, aki a szerelvénnyel Pilisvörösvárra ment, ahol a kamiont átadta két, ismeretlenül maradt személynek. Ők a szállítmányt ismeretlen helyen lerakodták, majd visszahozták a járművet a II. rendű vádlottnak, aki azt visszajuttatta a parkolóban várakozó IV. rendű vádlottnak.

A IV. rendű vádlott ezt követően elhagyta az országot az immár üres pótkocsit húzó nyergesvonatóval, és Németországba tartott. A II. rendű vádlott saját kocsijával követte, hogy a IV. rendű vádlottat az NSZK-ban lévő Deggendorfban felvegye, majd Hengersbergbe átvigye. A IV. rendű vádlott az üres kamiont Deggendorfban leállította, majd a II. rendű vádlottal Hengersbergbe ment, ahol feljelentést tett arról, hogy kamionját ellopták úgy, hogy őt Hengersbergnél egy autóparkolóban leütötték, majd egy autóba kényszerítették. Majd miután a kamionját elvitték, november 27-én hajnalban szabadon engedték. A feljelentés alapján Németországban büntetőeljárások indultak, a kamiont megtalálták. Az eltulajdonított műszaki cikkek összértéke 52 millió 624 ezer forint volt, amelyből, a lefoglalásokkal és a biztosító által fizetett összeggel együtt 40,5 millió megtérült. A IV. rendű vádlott végül 6 millió forintot kapott „Sanyitól" a II. rendű vádlott közvetítésével, míg „Sanyi" a II. rendű vádlottnak 500 ezer forintot adott át.

4./ K. Jenő (1953 – pilisvörösvári lakos) I. rendű vádlott pontosan nem meghatározható időben és helyen kapcsolatba került azon ismeretlenül maradt személyekkel, akik megszerezték a III. rendű vádlott és ismeretlen tárasai által ellopott a 88,2 millió forint értékű 504 Samsung LCD tévét, valamint a II. rendű a IV. rendű vádlottak és ismeretlen társaik által ellopott 52,6 millió forint értékű műszaki cikkeket. Az I. rendű vádlott felvette a kapcsolatot ismerősével, az V. rendű vádlott Ny. Jánossal (1968 – zsombói lakos) annak érdekében, hogy szerezzen vevőt mindezekre. Az V. rendű vádlott megkereste a VI. rendű vádlott P. Lászlót, és vele együtt, közvetítőként felajánlották a lopott tárgyakat az egyébként műszaki cikkek forgalmazásával foglalkozó M. Róbert VIII. rendű vádlottnak, aki a lopott műszaki cikkek egy részét meg is szerezte. Az így kialakult, hosszabb távra szerveződött bűnszervezet összehangoltan működött – áll Csongrád Megyei Bíróság ítéletében.

A vádlottak az I. fokú eljárás során, a 2011. január 20-án kihirdetett ítéletben következő büntetéseket kapták. I. rendű vádlott, mint bűnszervezetben elkövető: 7 év 6 hónap fegyház, 9 év közügyektől eltiltás, 20 millió forint pénzmellékbüntetés. II. rendű vádlott: 3 év börtön, 4 év közügyektől eltiltás, 1 millió forint pénzmellékbüntetés. III. rendű vádlott: 3 év 8 hónap börtön, 5 év közügyektől eltiltás, 1,5 millió forint pénzmellékbüntetés, 5 év gépjárművezetéstől eltiltás. IV. rendű vádlott: 4 év 6 hónap börtön, 6 év közügyektől eltiltás, 5 év gépjárművezetéstől eltiltás, 12 millió forint pénzmellékbüntetés. V. rendű vádlott, mint bűnszervezetben elkövető: 6 év 2 hónap fegyház, 7 év közügyektől eltiltás, 5 millió forint pénzmellékbüntetés. VI. rendű vádlott, mint bűnszervezetben elkövető: 6 év fegyház, 7 év közügyektől eltiltás, 5 millió forint pénzmellékbüntetés. VII. rendű vádlott: 3 év 10 hónap börtön, 4 év közügyektől eltiltás, 4 millió forint pénzmellékbüntetés. VIII. rendű vádlott, mint bűnszervezetben elkövető: 5 év 6 hónap fegyház, 6 év közügyektől eltiltás, 15 millió forint pénzmellékbüntetés. Emellett a vádlottakra változó összegben, de összességében több tízmillió forint értékben vagyonlekobzást is elrendelt a bíróság.

Az ítélet ellen az ügyész több vádlott esetében a büntetés súlyosítsa, illetve eltérő minősítés megállapítása, foglalkozástól eltiltás érdekében nyújtott be fellebbezést. A vádlottak és védőik felmentést, téves minősítés megállapítását, rövidebb tartamú szabadságvesztés kiszabását, a bűnszervezet mellőzését kérve fellebbeztek, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Olvasóink írták

 • 3. mag 2011. december 17. 09:51
  „ezek az urak UGYE NEM CIGÁNYOK ! azért kaptak felmentést?”
 • 2. jozko 2011. december 17. 00:03
  „No de mi munka van egy ilyen lopás-értékesítés megszervezésében!?

  /Annál biztosan keveseb, mint havonta minimálbérhez közeli pénzért gályázni/”
 • 1. papika56 2011. december 16. 15:51
  „Több száz milliós csalást, lopást követtek el --és kaptak 3 év börtönt. TÚL enyhe bünti !!!!!!!
  ez egy jól megszervezett banda, hatalmas anyagi kárt csináltak : sztár ügyvéd --gondolom kimosta őket --és jót röhögnek az egészen. Ez a bíró túl elnéző volt ?, talán ő is kapott egy LCD Tv . ??????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportolókkal közösen gyűjt adományokat Szegeden a Lions

Szeged - Jótékonysági akcióval segíti a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványt a Szeged… Tovább olvasom