Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Táboros igazolás - mikor kell fizetni?

Szeged - Kezdődnek a nyári gyerektáborok – mindegyikbe "belépő" a három napnál nem régebbi orvosi igazolás.
Ezt törvény írja elő az általános és középiskolások számára. Az iskolaorvosok ingyen állítják ki, ám több olvasónk panaszkodott: mégis pénzt kértek tőlük.

– Aki nem iskolaorvoshoz, hanem például saját háziorvosához megy, valóban ki kell fizetnie az igazolás árát. A tarifa nem egységes, minden rendelőben ki kell függeszteni – mondta el Rósa Ágnes Csongrád megyei szakfelügyelő főorvos. – Szegeden évek óta jól megszervezett a rendszer: minden iskolában ki van írva, hogy nyáron hol található meg az illetékes szakember – a többség házi gyermekorvosi rendelőjében dolgozik. Ez az információ megtalálható az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján is.

Vannak azonban főállású iskolaorvosok, akik nem rendelnek máshol. Az összes, középiskolában praktizáló szakember ilyen, és azok is, akik nem önkormányzati fenntartású intézményben dolgoznak. Rósa Ágnes elmondta: ők folyamatos ügyeletet adnak a gyermekklinika B épületében – az egykori gyermekkórházban – minden délelőtt.

A házi gyermekorvosok egyébként évek óta küzdenek a táboros igazolás eltörléséért, mert értelmetlennek gondolják. – Járványügyi érdekből kell nyilatkoznunk arról, hogy a gyerek nem szenved semmilyen akut fertőző betegségben, tetű- és rühmentes, megkapta a védőoltásokat, továbbá az orvosi vizsgálatot megelőző négy hétben nem volt a környezetében akut fertőző megbetegedés – sorolta Rósa Ágnes. – Ezekről a szülő is tudna nyilatkozni, ráadásul kiegészíthetné olyan – ezeknél sokkal fontosabb – információkkal, mint például: allergiás-e valamire. A pár nappal korábbi vizsgálat úgysem garantálja, hogy mire a tábor megkezdődik, nem betegszik meg a gyerek.

Olvasóink írták

  • 1. bambinaXX 2011. június 18. 05:15
    „idióta szabályok, bürokraták által..”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családostól érkeztek a határsértők

Röszke - A helyi polgárőrökkel közösen, lakossági bejelentés alapján fogtak el a szegedi… Tovább olvasom