Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Tahi Tóth László a városházán játszik

A szegedi városháza udvarán bemutatott Az nem úgy van című darabban láthatja a közönség Tahi Tóth Lászlót. A fanyar humorú, népszerű színész ősszel is játszott volna Szegeden, de vendégszereplését le kellett mondania.
Tahi Tóth László sajnálja, hogy megszűnt a fürdőudvari programsorozat. Fotó: MTI
A kortárs olasz drámaíró, Aldo Nikolaj három egyfelvonásosát Az nem úgy van címmel Verebes István rendezésében játsszák a szegedi városháza udvarán.

– Már akkor megjegyeztem, hogy Nikolaj kitűnő szerző, amikor huszonöt éve a Vígszínházban nagy sikerrel ment a Hárman a padon című darabja Páger Antallal, Bilicsi Tivadarral és Bulla Elmával. A mostani bemutatónk három részében közös, hogy mindegyik egy férfiról és egy nőről szól. Az első és a harmadik részt főiskolai osztálytársammal, Voith Ágival játsszuk, a középsőt pedig Verebes Linda és Pindroch Csaba alakítja. Három teljesen különböző történet, színes, érdekes tragikomédia – mondja az egyik főszereplő, Tahi Tóth László, aki épp negyven évvel ezelőtt lépett fel először Szegeden. Abban Az ember tragédiája-produkcióban szerepelt, amit főiskolai tanára, Vámos László rendezett a Dóm téren.

– Vámos tanár úr azoknak a ritka kivételes mestereknek az egyike volt, akiket nagyon szerettem. Azért tett be a Tragédiába, hogy keressek egy kis pénzt. Elnézést kért, amiért csak négy mondatot adott, azt is négy különböző színben. Nem érdekelt, boldog voltam, hogy majd Szegeden nyaralhatok, tanulnom sem kell, és még pénzt is kapok. Vámos László azonban felmentett a próbák alól, azt mondta, elég, ha az előadásokon beállok. Amikor megjöttem, vagy ezer ember nyüzsgött a színpadon, azt sem tudtam, hol vagyok, mikor, ki mondja a végszót. Olyan volt, mintha a mohácsi harcmezőn játszottam volna a legnagyobb csata közepén. Így a négy mondatom a négy előadás egyikén sem hangzott el. Ennek ellenére fantasztikus élmény volt a színes, szélesvásznú produkció.

– Azóta többször is felléptem itt, a fürdőudvarban kétszer is. Sajnálom, hogy megszűnt az a kellemes programsorozat. Szép gesztus volt Székhelyi Jóskától, hogy meghívott a jövő évadra a Játék a kastélyban című Molnár Ferenc-darabra. Nagy örömmel rögtön igent mondtam, csak most derült ki, hogy egyeztetési problémák adódtak a Vígszínházzal, ezért vissza kellett lépnem. Pedig már van autópálya is, ami megkönnyítené az ingázást. Azt azért megjegyzem: félrevezetők a feliratok. Most jöttem rajta először Szegedre, de túlmentem, és vissza kellett jönnöm 13 kilométert. Csak Szeged-Észak és Szeged-Nyugat van kiírva, én meg a Szeged-Centrum feliratra vártam – panaszolja Tahi Tóth László.

A vérbeli komédiás negyven éve hűséges a Vígszínházhoz, ahol mindig a legkiválóbbak alkották a társulatot. – Darvas Iván játékát már akkor csodáltam, amikor még sráckoromban a Liliomfit néztem két forintért az Ugocsa moziban. Nem gondoltam volna, hogy egyszer majd A vörös postakocsiban mint rivális szerelmesek párbajozunk egymás ellen az imádott nőért. Ez fantasztikus élmény volt, Darvast azóta is nagyra tartom a tehetségéért, a műveltségért és a humánumáért. Páger Antallal is óriási élmény volt játszani.

A szegedi előadások után a művész Balatonszéplakra készül pihenni, és várja örök szerelme, a tenisz. Rá hárulnak a Művész Sport Klub gondjai is, amelynek már 25 éve elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmillió üti Lengyel markát

Több mint százmillió forintot ítélt meg jogerősen a megyei bíróság a volt fürdőigazgatónak, Lengyel… Tovább olvasom