Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Tájkép tűzijáték után - nagytakarítás a rakparton

Szeged - Felháborodott olvasónk küldte be fotóját a tűzijáték után hajnali rakpartról - délelőtt mi is megnéztük.
Augusztus 21-e reggelén hihetetlen állapotok uralkodtak a szegedi rakparton. A tűzijáték után rengeteg szemetet hagytak maguk után az emberek, annak ellenére, hogy a szervezők több hulladékgyűjtőt helyeztek ki. Összetört üvegek, cigisdobozok és műanyag flakonok tömege hevert mindenütt.

A mellékelt képeket minden évben elkészíthetném - sokan érdekes módját választják az ünneplésnek - írja olvasó-tudósítónk

"A mellékelt képet minden évben elkészíthetném - sokan érdekes módját választják az ünneplésnek."
Fotó: olvasó-tudósító


A rakpart tisztítása korán megkezdődött, a közmunkások reggel 6-kor munkához láttak. Két csoportban dolgoztak, hatan a hajóállomástól a hídig tartó, négyen pedig a híd és az emlékmű közé eső szakaszon takarítottak.

Halasi Sándor közmunkás szerint a legnagyobb problémát az összetört üvegek okozzák, ami szerinte elsősorban a felelőtlenül viselkedő ifjúság számlájára írható. Az emlékmű és a híd között dolgozó brigád kora délelőtt 8 darab 200 literes szemeteszsákot töltött meg, de becslésük szerint ez minimum megduplázódik, mire a munka végére érnek.

Rakparti takarítás tűzijáték után. Fotó: Szekeres Máté (galéria)

Az emberek természetesen nem örülnek annak, hogy minden évben és valamennyi nagyobb rendezvény után ekkora a szemét a Tisza-parton. A gyermekével arra bicikliző Kocsor Erika szerint a szegedi fiatalság nem törődik azzal, hogy kik takarítanak utánuk, ezért dobálják szét lelkiismeret-furdalás nélkül az üvegeket. Az viszont értékelendő, hogy a nyomok eltüntetéséhez már korán reggel hozzá láttak, és az embereknek nem kell kerülgetniük az üvegcserepeket.

Olvasóink írták

 • 15. kötekedő 2012. augusztus 22. 16:24
  „Persze a gaztenger marad a helyen. Az nagyon szep! :-)”
 • 14. ikszy 2012. augusztus 22. 11:47
  „Kedves emberek! Van a világon hely, ahol az utcán nincs szemetes! A városban nem látni az utcán szemetet. Ha nem tudnám, hogy ez a hely ázsiában van, mondhatnám én is azt, hogy félázsiai népség vagyunk. Ezek után nem tudok szóhoz jutni. Ha a gyermek, később fiatal azt látja, hogy szülei, nagyszülei nem csinálnak úgy, mint az állatok, akik akkor és oda helyezik el piszkukat ahol éppen rájuk jön a szükség. Ezt jó példával elöl járva lehet beléjük nevelni. Nagyon könnyű felelős keresni, jól megbüntetni, megfenyegetni és várni, hogy a közmunkások (néhány polgártársunk gondolatai szerin a szolgák, az ő szolgáik?) elvégezzék a nekik nem tetsző alantas munkát. Szemetes a rakpart egy rendezvény után - majd a köztisztaságiak, közmunkások feltisztítják a terepet. Ha kora reggelre még sincs tisztaság akkor lehet szidalmazni ócsárolni a városvezetést, a szolgáltatót, a közmunkásokat. Ez lenne a jövő???”
 • 13. Erko91 2012. augusztus 22. 10:39
  „Egyébként meg az emlékmű és a híd között minden hétvégén megy a piálás ezerrel az ellen nem kéne tenni semmit? Az is rengeteg törött üveggel és szeméttel jár ráadásul most hogy megnyílt a Tisza Dokk így már ezen az oldalon is elkezdődött a szemetelés, ráadásul az ittas emberek kiugrálnak az autósok elé ami nem kicsit veszélyes...Tudtommal tilos az utcán alkoholt fogyasztani.(de lehet rosszul tudom)”
 • 12. Erko91 2012. augusztus 22. 10:36
  „Persze mindig a fiatalok...Jó nagyrészt igen ők a hibásak de azért ne általánosítsunk...Én 21 éves létemre inkább elmegyek a legközelebbi szemetesig vagy ha nincs szemetes inkább hazahozom a szemetet és itthon kidobom...”
 • 11. velemenynyilvanito 2012. augusztus 21. 19:37
  „a dohanyzasi tilalom nem uj dolog mas orszagban mukodik ugye nem ez a kicsi kis orszag fog majd panaszt nyujtani be. mashol is isznak a pub-bokba es ott is cigiznek KINT es nem nyavalygnak kimennek.
  ugye nem azt akarod mondani ezen az egy napon jutott mindenkinek eszebe kint cigizni???
  meg amugy is meleg van ejszaka meg jo hulni igy nem kell panaszkodni .
  de a tobbiben a bezarasokban igazad van.”
 • 10. velemenynyilvanito 2012. augusztus 21. 19:37
  „a dohanyzasi tilalom nem uj dolog mas orszagban mukodik ugye nem ez a kicsi kis orszag fog majd panaszt nyujtani be. mashol is isznak a pub-bokba es ott is cigiznek KINT es nem nyavalygnak kimennek.
  ugye nem azt akarod mondani ezen az egy napon jutott mindenkinek eszebe kint cigizni???
  meg amugy is meleg van ejszaka meg jo hulni igy nem kell panaszkodni .
  de a tobbiben a bezarasokban igazad van.”
 • 9. IVY 2012. augusztus 21. 15:23
  „A felújított Gutenberg utcában, minden ház előtt köztéri kuka. A Mars téren (helyijáratú buszok során) pedig 3(!)db. Azok fele is hiányzik és lukas az aljuk. Már ovis koromban (35 éve) is ezek a kukák voltak ott. Szégyen! Nem beszélve róla, hogy a mars téri retro garzonház néhány lakója is ezekbe a rongy kukákba paszírozza a háztartási szemetét. Ürítik két hetente, de már pár nap alatt teleszalad és fújja a szél mindenfelé. Környezetgazdák! Figyelem!!!!!”
 • 8. dendri 2012. augusztus 21. 15:15
  „Miután a dohányzó embereket kikergették a szórakozóhelyekről, csodálkoznak hogy a szabad téren - kedvükre dohányozva, iszogatva - szemétdombot hagynak maguk után. Meg kell csak nézni, hogy a másik oldalon mi az eredménye: a Garabonciás bezárt, a Kisbajor bezárt, a Rock klub a nyári időszakra bezárt. Persze már látom magam előtt, hogy a nagyokosok odafent egy év múlva hozzák majd a statisztikákat, hogy mennyire megérte ez a dohányzási tilalom.”
 • 7. velemenynyilvanito 2012. augusztus 21. 15:01
  „nem csak a fiatalok hanem mind azok akik ezt csinaljak legyen az oreg- fiatal- kozepkoru, szemetbe hanyasba fetrengeni az a tokeletes amere jar kell a magyar arra dobalja a szemetet, amikor kulfoldre kerul es ra szolnak,hogy ne dobalja el meg neki all feljebb. hat igy elnezve a rakpartot gyonyoru latvany hat meg mi lehetett az ejszaka. nem csak a rakpartot kell meg nezzni az utcakat a kutya szart nem szedik fel, a szemetet eldobaljak.
  koszos egy orszag es oszinten nem igazan kell mas orszagokat meg szolni.”
 • 6. szegedivagyok 2012. augusztus 21. 14:54
  „Ez csak minket, Szegedieket minősít. Lehet vitatkozni,hogy a fiatalok szemetelnek-e csak, de egyértelmű, hogy senki nem vigyáz a közterületekre.Persze bárkit kérdezünk,mindig az a válasz, hogy ő nem.Akkor ki?A földönkívüliek?”
 • 5. klj-54 2012. augusztus 21. 14:16
  „Mit tegyünk, ha ilyen igénytelen bunkó gyerekeket neveltünk? :(”
 • 4. myop 2012. augusztus 21. 13:57
  „El is lehet rakni a szemetet pl. táskába és amikor jön szembe egy kuka, akkor beledobja... vagy elviszi hazáig...”
 • 3. Queenmargareth 2012. augusztus 21. 13:38
  „Csak a fiatalok dobálnak szemetet:)ja, hogyne........Na, olvasom, hogy most már vannak kint kukák. Szép.

  Szegeden csak a megállókban a Kárászon és a Guttenberg utcában vannak. Másutt futni kell a kukák után...”
 • 2. eva45 2012. augusztus 21. 13:24
  „Jellemző az igénytelenség, sajnos. Az ilyenek otthon is így élnek?”
 • 1. myop 2012. augusztus 21. 13:09
  „Az emberek igénytelenek, nehezükre esik pár métert menni a kukáig. A Liget is egy szemétdob a Középfölde kürül. Milyen jó lenne ha kis gyerekekkel makkot lehetne gyűjteni, madarakat lehetne lesni a sörösüvegek, poharak, cigicsikkek, tablettás borosüvegek, stb. helyett. 15-20 méterenként lehet találni kukát... elszomorító, ahogy egyesek bánnak a környezetükkel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsolnay bili a nagymamától

Farkas Dezsőné kiskundorozsmai háza a bejárattól a kertig telis-tele van népi jellegű gyűjteményével. Tovább olvasom