Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Tájszólással jelelnek

Szeged - Az ország különböző részein tájszólással jelelnek – derült ki tegnap a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének kampány buszán, ami tegnap a halfesztivál kísérő programjaként a Stefánián állomásozott.
- Változott a véleményetek a siketekről a hallottak alapján? – kérdezte előadása befejeztével jelnyelvi tolmácsán keresztül Turóczy Erika Rovó Zsanettől és Molnár Viktortól az előítélet-mentesítő járaton, vagyis a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) kampánybuszán, amely pont azért áll meg egy-egy napra az ország nagyvárosaiban, hogy megismertesse a hallókat a siket emberek világával, segítsen legyőzni előítéletüket.

– Tavaly elfogadták a törvényt, így a jelnyelv is hivatalos nyelvvé vált – magyarázta Sáfrány Margit, akitől megtudtuk, ugyanúgy, mint mondjuk az angolban vagy a németben, alap-, közép- és felsőfokon sajátíthatjuk el a jelnyelvet is, amely folyamatosan változik: a holt nyelvek mintájára itt holt jelek vannak, amelyeket évtizedekkel ezelőtt még használtak, mára elfelejtődtek. Sőt. A különböző országrészeken „tájszólással" jelelnek – ugyanazt a szót máshogy mutatják.

A halfesztiválon járt a siketek életét bemutató kampánybusz. Fotó: Schmidt Andrea
A halfesztiválon járt a siketek életét bemutató kampánybusz.
Fotó: Schmidt Andrea

Az animátorok saját élményeiket is elmesélték. Margit például őszintén beszélt arról, milyen érzésekkel mentek el Erikával egy pesti táncházba.

– Nagyon izgultunk, de amikor láttuk, hogy botlábúak a hallók között is szép számmal vannak, megnyugodtunk – mesélte nevetve Margit.

Megtudtuk, hogy a siketek sokkal jobban látnak, mint a hallók, hogy évekig még a speciális iskolákban is tiltották a jelelést, és arra kötelezték ezeket az embereket, hogy tanuljanak meg beszélni. A társadalom azonban egyre jobban nyit feléjük, köszönhetően az olyan kampányoknak is, mint a SINOSZ-roadshow, amely tegnap továbbgurult Budapestre.

Bográcsok a Tisza mindkét partján

Több mint 200 csapat nevezett a 14. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál halfőző érdemrendjéért, ők a Partfürdőn állítják fel bográcsaikat. Az indulók között szerepelnek cégek, vállalkozók, és baráti társaságok is. A Lions sátránál például 800 főt látnak vendégül. De alágyújtanak a bográcsoknak a Kőrösy udvarán és a Stefánián is, ahol a színház dolgozói főzőcskéznek. A rondellán felállított 3500 literes óriásbográcsban folyamatosan fő a hallé. Frank Sándortól, a fesztivál főszervezőjétől megtudtuk: a 7000 adag elkészítéséhez 3500 kiló élő halat, 600 kiló vöröshagymát, 60 kiló sót és 40 kiló őrölt paprikát használtak.

Olvasóink írták

 • 2. 0123Bobe 2010. szeptember 05. 22:26
  „Kedves nyomdasz63!

  Legközelebb ne írjon: süketnéma! Hallássérültek tudnak beszélni!!!!!!!!!!”
 • 1. nyomdasz63 2010. szeptember 04. 21:09
  „Van egy süketnéma haverom--Ő is nyomdász-szedő/volt/,--tőle "hallottam" a viccet:
  >>>Hogy néz ki,milyen az,ha mi dadogunk?
  >>>Reszket a kezümk !!!

  Hatalmas mókamester a srác !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka és B. Nagy mellett még két polgármesterjelölt

Botka Lászlót és B. Nagy Lászlót vette nyilvántartásba polgármesterjelöltként Szegeden a választási bizottság. A Jobbikos Keresztúri Farkas Csaba és a Zöld Balogh Tibor Zoltán döntésre vár. Tovább olvasom