Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Takáts Márton nyerte a Bartók zongoraversenyt

Szeged - Az SZTE Zeneművészeti Karán megrendezett V. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny fődíját 4 ország 20 versenyzője közül Takáts Márton 20 éves zeneakadémistának ítélte oda a zsűri.
A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának kétévente meghirdetett Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyét a múlt héten ötödik alkalommal rendezték meg: végül 4 ország – hazánkon kívül Szerbia, Japán és Dél-Korea – 20 fiatal zongoristája indult a viadalon. (Egy olasz pianista indulás előtt hazájában balesetet szenvedett, így le kellett mondania a versenyt.)

Takáts Márton nyerte a Bartók zongoraversenyt. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A döntőt a szegedi szimfonikusok közreműködésével, Gyüdi Sándor dirigálásával szombat este a teljesen megtelt Fricsay-teremben tartották, ahol lelkes, értő közönség előtt Liszt-versenyművekkel mérte össze tudását és tehetségét a négy finalista. A vasárnap délelőtti díjátadón köszöntőjében Kerek Ferenc zongoraművész, a kar dékánja és a viadal művészeti vezetője megemlékezett az épp 131 éve született Bartókról és köszönetet mondott a verseny támogatóinak. A zsűri elnöke Csiky Boldizsár Erkel-díjas zeneszerző, a Marosvásárhelyi Egyetem Művészeti Fakultásának tanára úgy fogalmazott: a magas színvonalú viadalon a fiatal zongoristák Bartók üzenetét is közvetítették. Csak ki kell nyitni a partitúráit, és a világhírű magyar komponista műveiben ott a mának szóló üzenet a békéről, az együttműködésről, a természetvédelemről, a hazaszeretetről. Bartók a magyar nemzeti zenei kincset felkínálta a világnak, nem befelé fordulást hirdetett, nem akart helyi nagyság lenni, az volt a célja, hogy műveit bárhol megértsék.

Takáts Márton nyerte a Bartók zongoraversenyt. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A verseny fődíját – Rák Csabának, a Budapest Zongoraszalon tulajdonosának felajánlását –, az 1 millió forint értékű vásárlási utalványt a zsűri egy másodéves zeneakadémistának, Takáts Mártonnak ítélte oda, aki épp a döntőn ünnepelte 20. születésnapját. A fiatal muzsikus 4 éves kora óta zongorázik, jelenleg Némethy Attila tanítványa. A 400 ezer forintos 2. díjat a dél-koreai Cho Younghoon, a 300 ezer forintos 3. díjat Horváth Benedek vehette át. Az első három helyezett koncertmeghívásokkal járó különdíjakat is kapott. A további versenyzők közül különdíjat nyert Bóna Ilona, Hotzi Panni, Kálvin Balázs, Kéry Tamás, Lovas Bettina, Mayer Angyalka, Nagy Csaba, Szombati Julianna és Tanaka Kendzsi.

A díjátadó után a győztesek koncertet adtak a Fricsay-teremben, majd délután Bartók Béla szülővárosában, a romániai Nagyszentmiklóson a Pro Bartók Társaság szervezésében gálahangversenyen léptek fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy társasház pincetárolója a Római körúton

Vasárnap délelőtt kigyulladt egy társasház pincetárolója a Római körút 26. szám alatt. A tüzet… Tovább olvasom