Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Találkozó Bartókkal

Sikert aratott a szegedi Bartók-emlékbizottság kezdeményezése: szombaton este sok száz érdeklődő hallgatta a Klauzál téren a 125 évvel ezelőtt született nagy komponista tiszteletére összeállított zenés ajándékműsort.
Megtelt érdeklődőkkel a Klauzál tér Fotó: Frank Yvette
Aggodalommal figyelték szombaton délután a Klauzál térre tervezett esti zenés forgatag szervezői a tornyosuló felhőket. A Találkozás Bartókkal című ajándékműsor kezdetére már csillagos ég fogadta a közönséget. A téren felépített három színpad elé kirakott hat-hétszáz székből csak néhány maradt üresen.

Ez a rendezvény kísérlet, hangsúlyozta köszöntőjében Kozma József alpolgármester, aki emlékeztetett arra is: annak idején Bartók Béla a közeli Dugonics tér 4-ből indult dél-alföldi népdalgyűjtő útjára. Később is sokszor visszatért Szegedre koncertezni. A Bartók-emlékbizottság kezdeményezésére a város kulturális intézményeinek összefogásával szervezték meg a rendhagyó zenés programot, amit a Klauzál téren sok olyan járókelő is meghallgatott, aki csak véletlenül vetődött arra. A
Dicsérők

– Örülök, hogy hallhattam a szegedi szimfonikusokat a Klauzál téren is, mert a rajongójuk vagyok – mondta Rácz Gábor, akiről kiderült, barátaival együtt a zeneművészeti karra jár.– Nagyon tetszett a műsor, mert változatos, színes volt. Még egy kicsit tovább is szívesen hallgattam volna. Dicséretesnek tartom ezt a kezdeményezést, köszönet érte a szervezőknek és a szereplőknek – lelkesedett dr. Csonka Annamária, amikor fél 11 után véget ért a rendezvény.  
Kárász-teraszon vacsorázók is figyelték a fellépőket, az A cappella vendégei pedig szinte páholyból nézhették az előadást.

Császár Zsuzsanna zongorajátéka közben három rendőr kivezetett egy láthatóan ittas, rosszul öltözött férfit a nézőtérről. A hangosításon is lett volna még mit javítani: többször jókora fáziskéséssel szólalt csak meg, és időnként begerjedve fülsértő zúgással sokkolt mindenkit. Egy-két kínosan amatőr produkció is becsúszott, de Toronykőy Attila rendezésében olyan gyorsan peregtek műsorszámok, hogy ezen hamar túltették magukat a nézők.

A zeneművészeti kar hallgatói, tanárai, a Gyüdi Sándor vezette szimfonikusok is nagy sikert arattak. Varázslatos hangulatban szólt a téren az Este a székelyeknél vagy a Mentés Másként Trió népzenei műsora. A fellépőket hatalmas kivetítőn is figyelhette a publikum, és archív felvételről Bartók is feltűnt. Fekete Gizi és Pataki Ferenc Bartókról szóló szegedi vonatkozású verseket mondtak. A legnagyobb ünneplést két táncos pár kapta a Szeged Táncegyüttesből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gáz- és távhőtámogatás: kedd a határidő

Az emelkedő távfűtési és gázárakhoz a kormány a rászoruló családoknak támogatást ad. Tovább olvasom