Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Talált pénzért jutalmat ajánlottak egy kisteleki vasutasnak

Kistelek, Szeged - Nyolcvanezer svéd koronát, átszámítva mintegy kétmillió forintot talált egy vasúti kocsiban felejtett dzsekiben Hegedűs Zoltán. A bankók tulajdonosa Svédországba invitálta, de az utazás helyett inkább a pénzjutalmat választotta.
Nyolcvanezer svéd koronát, átszámítva mintegy kétmillió forintot talált egy vasúti kocsiban felejtett dzsekiben Hegedűs Zoltán. A szegedi vasútnál dolgozó kisteleki férfi nem tartotta meg a bankjegyeket, leadta a MÁV talált tárgyak osztályán. A bankók tulajdonosa Svédországba invitálta, de az utazás helyett inkább a pénzjutalmat választotta.

Egy hét Svédországban vagy néhány ezer svéd korona. Ezt ajánlotta fel csütörtök este egy középkorú szegedi férfi Hegedűs Zoltánnak, aki jármű-villamossági szerelőként dolgozik a szegedi vasútállomáson. A különös ajánlat oka: a középkorú férfi ekképpen akarta meghálálni Zoltán becsületességét, aki a férfi elvesztett pénzét – 80 ezer svéd koronát, átszámítva mintegy kétmillió forintot – találta meg szerda délelőtt az egyik üres intercityn.

Megmaradt a boríték titka

– A világítást ellenőriztem, amikor egy dzsekire figyeltem fel az egyik ülés feletti csomagtartóban. A zsebében egy borítékot találtam, de a levéltitok miatt nem nyitottam ki. A ruhadarabot a borítékkal együtt a pályaudvar forgalmi irodájába, a talált tárgyak osztályára vittem – mesélte a kisteleki férfi.

Itt érte a meglepetés: a borítékban levél helyett pénz volt, mégpedig nem is kevés: több mint kétmillió forint, ezres címletű svéd bankjegyekben. – Jó félórába került, mire kiderült, hogy milyen valutáról is van szó, hiszen még soha nem láttunk ilyen bankókat – árulta el Zoltán. Azt mondta, ha már a fülkében kinyitja a borítékot, akkor sem tartotta volna meg a pénzt, hiszen ő a becsületet mindennél fontosabbnak tartja. No meg a presztízs: felmenői egytől egyig a vasútnál dolgoztak-dolgoznak.

Meglepetésében remegett

– Két dolog járt az agyamban. Ki az, aki ennyi pénzzel furikázik, és hogyan igazolja majd, hogy övé a talált bankó – mesélt a 25 éves fiatalember első gondolatairól.

A valutáért, amit addigra a rendőrségre szállítottak át, már másnap jelentkezett tulajdonosa. – Örültem, hogy az igazi gazdájához került a pénz, máskülönben a rendőrség nem adta volna ki a bankjegyeket – magyarázta a fiú, akinek nem sokkal ezután csörgött a telefonja. – A MÁV-tól kerestek, hogy hozzájárulok-e személyes adataim és a telefonszámom kiadásához. Kis gondolkodás után igent mondtam – beszélt Zoltán.

– Csütörtök este az egyik kollégám kísért fel hozzám egy 50 év körüli férfit a peronra. Az őszes úr kezet nyújtott, és azt mondta, ő vesztette el a pénzt. Megjegyezte, nem gondolta volna, hogy valaha is visszakapja. Szemmel láthatólag még akkor is a történtek hatása alatt állt, hiszen remegett – mesélt Zoltán a találkozóról.

A férfi a kézfogás után ajánlotta fel Zoltánnak, hogy becsületességéért cserébe egy hétig vendégül látja Skandináviában, de ha akarja, pénzt kap helyette.

Másodszori jutalom a becsületért

– Mivel Svédországba még eljuthatok, a pénz pedig mindig jól jön, az utóbbit választottam. Szó nélkül a zsebébe nyúlt, és kifizetett. Ezután elköszöntünk egymástól. A nevére már nem emlékszem, az elérhetőségét nem adta meg. Én pedig nem kérdezősködtem – beszélt Zoltán a jutalom átvételének körülményeiről. Azt azonban, hogy mennyi koronát is szurkoltak le a kezébe, nem akarta megmondani.

– Hét év alatt ez volt a második eset, hogy megjutalmaztak. Néhány éve egy elhagyott orvosi táskát találtam a vonaton, amiben receptek, pecsétek voltak. Tulajdonosa akkor ötezer forinttal hálálta meg becsületességemet – mondta a férfi, akinek nem mindennapi története futótűzként terjedt kollégái között. Akadt, aki milliomos úrnak kezdte el nevezni, holott a jutalom a millióktól azért messze van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még két hétig láthatók a múlt századi szexbombák

Szeged - Ha az eredeti tervek szerint a hét végéig tartana nyitva a Móra-múzeum Rejtett szépségek… Tovább olvasom