Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Talányos mixek, bátor kísérletek: a 21. Szegedi Művésztelep kiállítása a REÖK-ben

Roskó Gábor festőművész nyitotta meg szombaton a 21. Szegedi Művésztelep sokféle technikával készült, bátran kísérletező alkotásokat is felvonultató, szeptember 13-ig látható kiállítását a REÖK-ben.

Napjaink történéseire is reflektáló, irodalmi igényű szövegével Roskó Gábor festőművész, az SZTE JGYPK Rajz- és Művészettörténet Tanszékének vezetője nyitotta meg szombaton az új utakat kereső, kísérletező kedvű alkotóknak lehetőséget biztosító 21. Szegedi Művésztelep sokszínű kiállítását a REÖK-ben.

Hajdú Géza népművelő, a művésztelep egyik szervezője köszöntötte a kiállító alkotókat, köztük Gulyás Andreát, Kiss Mártát, Pálos Annát, Pálos Miklóst, Szekeres Alexandrát és a szegedi Huszár Imrét.
 

Talányos mixek, bátor kísérletek: 21. Szegedi Művésztelep kiállítását a REÖK-ben. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

 

– Nyaranta három hétre verődik össze mindig különböző kombinációban a tíz fős alkotócsapat. Olyan már ez a művésztelep, mint egy nagyméretű teherautó, ami vezető nélkül is halad – mondta a „táborvezető", a makói születésű Kótai Tamás Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész, az egri Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének tanára. – Mostanra szinte önjáróvá vált a művésztelep, több mint száz képzőművész alkotott már Szegeden az elmúlt 21 évben. Mindannyian arra biztatnak: csinálni kell tovább, mert sokan az itt kapott impulzusokból tudták folytatni egészen más úton elindulva az alkotómunkájukat. A művésztelep egyik legfontosabb hozadéka, hogy a civil beszélgetések mellett szakmai kérdések megvitatásába is belefutunk. Teljesen nyitott a médiumkezelés, semmiféle megkötöttség nincs, a grafikától, az objekttől a festészetig mindenféle technika előfordul. A mai világban a különböző technikák már átjárnak egymásba, ötvözhetőek. Ehhez persze szem kell, életút kell, felismerések kellenek, és olyan impulzusok, amelyeket pont egy ilyen művésztelepen találhat meg az alkotó. A konzervatívabb beállítottságú, kevésbé tájékozott művészetbarát talán kicsit lemaradva érezheti magát, és kényszeresen kapaszkodik egy-egy mű láttán, de azt gondolom, mindegyik alkotásnak megvan a helye, és bízom benne, hogy ez a fajta kreativitás, ami most idegennek tűnhet, egyszer majd be fog érni, stabil ponttá válhat a következő generációk számára.

Talányos mixek, bátor kísérletek: 21. Szegedi Művésztelep kiállítását a REÖK-ben. Fotó: Karnok Csaba (galéria)Korábban többek között Franciaországból, Németországból, Szlovákiából és Svédországból is jöttek alkotók Szegedre, idén Rebecca Dick és édesapja, William Dick a vendég Nagy-Britanniából. Kótai Tamás elmondta: William Dicket 1992-ben ismerte meg egy másik hazai művésztelepen. Kislánya azóta felnőtt, elvégezte Londonban a képzőművészeti főiskolát, és objekteket, szobrokat készít. Furcsa, talányos mixeket, amelyekben esetenként még a magyar népművészet egyes elemei is felbukkannak. Szenzitív szem ezekben a munkákban is felfedezhet pozitív erőket – hangsúlyozta Kótai Tamás.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél év, mire felépül sérüléséből Tímea

Valószínűleg örökre nyoma marad Tímea arcán a múlt szombati támadásnak - ezt mondta lapunknak a lány testvére, Tamás. Tovább olvasom