Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

Talárosok a Széchenyi téren és a Stefánián

Szeged - Érdekes szegedi munkahelyeken jártunk – egy átlagember ritkán nyer bebocsátást például az ügyfélszolgálati pult mögé, a dolgozók konditermébe, vagy az irattárba. Most a Stefánián álló főügyészség és a Széchenyi téri bíróság életéből hozunk pillanatképeket.
Pártszékház, sajtóház volt egykor a Vajda-palota – a Stefánián álló épületet 530 millió forintból újította fel és alakította át a főügyészség. Május elején a nyomozó ügyészség munkatársaival együtt összesen hatvanan költöztek be.

A földszinten fotocellás ajtó fogadja az érkezőt. Balra a kihallgatószoba, jobbra a várakozóhelyiség és a főügyészség lajstromirodája áll. Ez az épület egyetlen olyan szobája, ahol egy légtérben négyen dolgoznak – az ügyészek mind egyedül foglalták el légkondival fölszerelt irodáikat. Ajtajukon az évszázados motívumok, a tanácsteremben a színes ólomüveg ablakok az épület műemléki védettségére emlékeztetnek. Régi fényében tündököl a lépcsőház kovácsoltvas korlátja. A nagy mennyiségű irat mozgatására és az akadálymentes közlekedésért lift működik. Az emeleteken teakonyha, a pincében konditerem.

Makra Ágnes lakberendezőt dicséri a falak, bútorok, függönyök, szőnyegek színharmóniája. Lőrinczy György megyei főügyész elmondta, összesen 47 millió forintba került az 56 hivatali helyiség felszerelése.

A megyei bíróság Széchenyi téri épülete alaposan megérett a felújításra. Fotó: Miskolczi Róbert
A megyei bíróság Széchenyi téri épülete alaposan megérett a felújításra.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Az ország ügyészei közül a legnyomasztóbb munkakörülmények között dolgoztak a szegediek, ez több évtizedre megoldódott. Méltó, de nem hivalkodó beruházás eredményét láthatják a szegedi polgárok. Alapvető szempont volt, hogy a bútorok több évtizeden keresztül kibírják az igénybevételt – mondta a főügyész.

Tavaly ősszel még a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak is szemet szúrt a bíróság potyogó vakolatú, Széchenyi téri épülete – a főügyészség innen költözött a Stefániára. A renoválás több milliárd forintba kerülne.

Az egykori Sajtóházban elegáns körülmÉnyek között dolgoznak az ügyészek. Karnok Csaba
Az egykori Sajtóházban elegáns körülmények között dolgoznak az ügyészek.
Fotó: Karnok Csaba

Az 1883-ban épült neoreneszánsz törvényszéki palotában a korhadt gerendák miatt balesetveszélyessé vált gipszstukkókat eltávolították, és a vakolatot is több helyen leverték. Az előcsarnokban megkopott oszlopok fogadják a látogatót. A padló nem egységes, mert ahányszor pótolták a felszakadt járólapokat, annyiszor újabb és újabb színű követ használtak.
 
A taláros testület kinőtte az épületet. Jelenleg közel négyszázan dolgoznak a bíróságon és az ügyészségeken, ahol naponta több száz ügyfél fordul meg. Az ügyfélfogadási irodákba biztonsági okokból egyszerre csak öt embert engednek be – a többiek zsúfolódnak a folyosókon. A szobákban általában két bíró dolgozik, magnóra diktálnak, zavarják egymást. A földszinti büntető kezelőiroda 25 négyzetméterén nyolcan osztoznak. A helyhiány miatt több átalakítást is elszenvedtek: így lett például tárgyalóterem az egykori étkezőből, s dolgozószoba a korábbi konyhából.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állnak az ártéri pillérek

Szeged - Noha az M43-as sztráda valamennyi szakaszán intenzív fázisába ért az autópálya-építés, semmi sem múlja felül azt a látványt, amit a leendő új Tisza-híd nyújt. Tovább olvasom