Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Támadnak a púpos szúnyogok

Szeged - Tyúktojás nagyságúra dagadtak egy kisgyerek csípései, akit púpos szúnyog támadott meg Újszegeden. Egyelőre biológiai szert alkalmaznak ellenük és a gyakori csípőszúnyogok ellen.
– Az ötéves kisfiammal sétáltunk a hétvégén az újszegedi Eko-park környékén. A gyereket megcsípték a szúnyogok, és vasárnap az orvosi ügyeletre kellett vinnünk, mert tyúktojás nagyságúra dagadtak a csípései. Azt mondták, nem ő az első idén, aki ilyen panaszokkal érkezett – panaszolta olvasónk, Molnár Gábor hozzátéve, hogy ebben az évben nem látta még a vérszívókat permetező repülőgépet.

– Újszegedről kaptunk már jelzést a Kürü sor ártéri végéről, hogy megjelentek a púpos szúnyogok, amelyeknek fájdalmas a csípése és nagy duzzanatot okoz. Ezek amúgy légyfélék (más néven kolumbácsi legyek vagy cseszlék). A púposszúnyogok lárvái gyors folyású folyó vagy patak medrében élnek, ilyen lehetett az Eko-parknál is – kezdte válaszát Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Tavaly óta készíti elő a cég a hatékony gyérítést, április közepe óta a héten a tizedik biológiai kezelést végezték el közel 20 helyszínen a legelterjedtebb csípőszúnyogok ellen. Ezért nem látni egyelőre repülőgépes irtást. Munkájukat a hivatalosan mért csípésszámok visszaigazolják.

Simuliidae avagy cseszle
Simuliidae avagy cseszle


– A púpos szúnyog valójában nem szúnyog, de csíp, mint a bögöly is. Vissza-visszatérő rovarfaj, általában a Maros környékén bukkan fel időszakosan, de eddig nem fordult elő nagy számban. Példányai 1–5 milliméter nagyságúak. Ezek lárvái ellen is hat a vizekben a biológiai védekezés. Figyeljük a számukat, hogy időben beavatkozhassunk – tudtuk meg a környezetgazdákkal együttműködő szúnyoggyérítés-szakértőtől. Gajda Zita hangsúlyozta: riadalomra semmi ok, a púpos szúnyog nem ugyanaz, mint a hírekben emlegetett Somogy megyei lepkeszúnyog, amely súlyos betegségeket terjesztett.

Makrai László szerint jellemzően június végén bukkannak fel a mocsári szúnyogok Újszegeden; ez is kellemetlen faj, vízpartok közelében vérszomjasan támad, csípése szintén fájdalmas. 10 hónapig fejlődnek a víz alatt, a nádban, ellenük a vízfelszínen alkalmazott biológiai szerek nem hatnak. Ha elszaporodnak, a környezetgazdálkodás beveti a repülőgépes gyérítést.

Olvasóink írták

 • 11. czindi 2012. június 16. 10:10
  „5. szegedivagyok, nem erről van szó, az (okos) EU tiltja bizonyos szerek használatát. Viszont csak ezek lennének megbízhatóak a különféle szúnyogok, böglyök, kullancsok ellen. Ezek a szerek viszont "rákkeltők", főleg ha több grammnyit megeszel belőlük. ( ami ugyi hát elég nehéz lenne...) de nem ez az Unió egyetlen hülyesége, amit nálunk akarnak kipróbálni...a balga magyar meg úgy is jó kísérleti nyúlnak...ha meg néhány vezető megpróbál szembe-menni az Unióval, rögtön jön az ellenzék - akarom mondani megy - Brüsszelbe, meg Hágába, meg a jó franc tudja hová - hová nem...Miért van az, hogy nem tudjuk akár két-irányba is húzni a szekeret, de úgy, hogy az attól még előre-felé menjen? Mindenütt vannak jobbra húzó meg balra húzó lovak, de a kocsi - ha lassan is, de előre halad. Nálunk a lovak egy része próbál előre, a másik része hátra-felé húzni. A legbiztosabb módja a helyben-totyogáshoz...Sztem: vegyük át a múltból, ami jó volt (mert volt ilyen is! ) vegyük át az EU-ból ami jó ( mert van ilyen is!) és fejlesszük tovább, ha lehet és tudjuk, ami meg nekünk nem jó, az sz...uk le!!!”
 • 10. helsinkirokker 2012. június 16. 08:34
  „6. 8. : A cikkben leírják hogy mi látható a képen. Kedvünkért elolvasnátok?”
 • 9. sajtardezso 2012. június 15. 22:55
  „6, 8. Talán el kellene olvasni a cikket...”
 • 8. Zotya100 2012. június 15. 18:00
  „6. - Valóban légynek látszik, -- szerintem nincs az a szúnyogfajta, amelyiknek ekkora teste volna.”
 • 7. Mignon 2012. június 15. 14:00
  „Ha csak ez szivna a magyarok veret, de jo is lenne...!”
 • 6. Ebgondolat 2012. június 15. 12:09
  „Nem akarok (ismételten) kekeckedni, de azon a képen szerintem egy légy látható!
  De hogy nem (púpos) szúnyog, az hétszentség!”
 • 5. szegedivagyok 2012. június 15. 10:25
  „Ha nincs repülőgépes írtás,az a baj. Ha pedig van, akkor reklamálnak, hogy hangos a repülőgép és sérelmezik, hogy túl alacsonyan repülnek.Ebben az országban nem lehet jót tenni.”
 • 4. D-dog 2012. június 15. 08:35
  „ezeket orbán viktor telepítette be, az tuti.”
 • 3. KamuNeni 2012. június 15. 08:17
  „Azt hiszed a te karod kulombul nez ki nagyito alatt??”
 • 2. acidrain 2012. június 15. 08:15
  „Ha dolgoznál nem lenne időd netezni. :)”
 • 1. zsofilla 2012. június 15. 07:39
  „Nem lehetett volna valami kevésbé gusztustalan, szőrös kar "feltálalni" a reggelihez?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolvaj bérelt szobát az Ortutayban

A szegedi Ortutay-kollégium egyik szállóvendége ellopta az épülettömbben alvó kollégista lányok pénzét, fényképezőgépét. A rendőrség nyomoz, a szülők aggódnak. Tovább olvasom