Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Támogatást kér a gyermekeket segítő alapítvány

Szeged - Közösségi házat hoz létre nehéz sorsú gyermekek számára az Egy Ebéd Egy Esély Gyermekétkeztetési Közhasznú Alapítvány. Szakképzett tanárokkal tanulhatnak itt a fiatalok, majd pedig felügyelet alatt tölthetik délutánjukat, és meleg vacsorával a hasukban mehetnek haza. Félmillió forint kellene még, hogy megnyithasson a ház, támogatókat azonban egyelőre nem találnak.
Gyermekek ingyenes étkeztetését vállalta az Egy Ebéd Egy Esély Alapítvány, amely passzázs sori éttermében, a Kapocs Ételbárban tavaly nyár óta oszt meleg ebédet rászoruló iskolásoknak. Az étkeztetés azonban tüneti kezelés, mondják, ezért új kezdeményezést indítottak.

– Attól, hogy ezek a gyerekek jóllaknak, ugyanolyan éhesek lesznek másnap is. Úgy gondoltuk, egy új utat kell mutatni számukra, amelynek segítségével kitörhetnek jelenlegi helyzetükből – mondta el Róvó Richárd, az alapítvány alapítója. Tavaly októberben született meg az ötlet: közösségi házat nyitnak, ahol iskola után is odafigyelnek ezekre a fiatalokra. – Szakképzett nevelőtanárok vigyáznak majd iskola után itt a gyerekekre. Átnézik a leckét, ha szükséges, korrepetálják őket. A cél, hogy minél jobb eredménnyel végezzék majd el az iskolát, hogy legyen esélyük a továbbtanulásra. Ehhez pedig nemcsak a szakmai segítséget adjuk meg, hanem a helyet is, ahol hasznosan tölthetik el szabadidejüket. Egy alternatívát kínálunk az utcán való kallódás helyett.

Róvó Richárd a konyhában. Fotó: Karnok Csaba
Róvó Richárd a konyhában.
Fotó: Karnok Csaba

Miért jönnek majd szívesen a fiatalok ide? Mert a tanulás után közösségi térként használhatják az ingatlant. A számítógépteremben internettel és nyomtatóval felszerelt gépek állnak majd a rendelkezésükre, de lesz X-Box és pingpongasztal is. Az ebédlőben közösségi foglalkozásokat tartanak, este 6 órakor meleg vacsorát is kapnak, mielőtt hazamennének.

Az alapítvány január óta bérli az önkormányzattól azt a 173 négyzetméteres helyiséget, ahová ezt a közösségi teret megálmodták. A Vértói úton lévő panel alagsorában azóta dolgoznak azon, hogy élhetővé, használhatóvá tegyék. Komoly felújításokat végeztek el, nagyjából 1 millió forintot már ráköltöttek. A források azonban kiapadtak, így a beruházás leállt. – Az alapítvány idén még egyetlen forintnyi támogatást sem kapott, így tartalékainkból kezdtünk bele a munkába. Mostanra azonban ez is elfogyott – mondta el Róvó Richárd. – Nagyjából félmillió forintra lenne még szükségünk, hogy a berendezési tárgyakat – pingpongasztalt, ebédlőasztalt, televíziót, X-Boxot – megvegyük. Ha ehhez kapunk segítséget, már csak a jó időt kell megvárni a nyitással, a szigetelés nélküli helyiségek felfűtése ugyanis havonta 100 ezer forint feletti összegbe kerül.

Olvasóink írták

 • 13. geza 2013. április 08. 15:55
  „Segítsen már valaki: A napközinek nem ez a feladata?”
 • 12. jozko 2013. április 07. 18:00
  „Sok bába között elvész a gyerek!

  Lassan több ´gyermekéheztető´ alapítvány van a városban, mint rászoruló gyerek.
  Róbert bácsi konyhája ?”
 • 11. papika56 2013. április 07. 17:14
  „A rászorultak kapnak INGYEN ebédet az iskolákban ! Ott a napközi..minden suliban !Mindenki a saját iskolájában tanuljon, étkezzen.Napközi ellátás..du. 5ig van.
  Játszani ott az AGORA , és több lehetőség.
  Pályázni kell, majd b nagy , v, bohács, v. keresztúri elv. majd összeadja a milliós fizujukból, költségtérítésükből.”
 • 10. placcs 2013. április 07. 17:04
  „Hajrá nektek, én sokszor ebédeltem már nálatok, nem mint rászoruló, hanem mint adományozó.”
 • 9. korhelyes 2013. április 07. 15:36
  „Adományt,még mit nem!Kell az a pénz stadionokra!”
 • 8. Érthetetlen77 2013. április 07. 15:29
  „Most is mint az étkezési támogatások kiadásánál a Gyermekjóléti Szolgálat és a Szegedi Iskolák ajánlását vesszük döntő többségében alapul. Sajnos nem ugyan az egy felújítást kivitelezni, mint utána fent tartani.
  Lehet a társasjátékoknak mi is jobban örülnénk, de azt szeretnénk ha a tanulás után a gyermekek éreznék magukat igazán jól. (Egyébként az X-box mellett helyett kap a ping-pong és a csócsó asztal is)
  Abban az esetben ha a kiadott támogatásokról, vagy az Alapítvány munkájáról átfogóbb képet szeretnének kapni, kérem látogassák meg a honlapunkat:
  www.egyebedegyesely.hu”
 • 7. info 2013. április 07. 13:56
  „6. szatyi 2013.04.07. 13:13 -hozzászólásodat ´lájkolom!-sőt megosztanám a többiekkel.”
 • 6. szatyi 2013. április 07. 13:13
  „A Vásár és Piac Kft.(Erdei péter) nem vesz az idén halat, és már meg is van az összeg!”
 • 5. l3xi 2013. április 07. 12:18
  „Ez az egész egy nagy humbug.
  Nem jött be a biznisz a vendéglátásban?”
 • 4. info 2013. április 07. 11:37
  „Ha valahol az iskolákban tudnák megmondani ki az akit megilletne ez az étkeztetési forma. De ott nem igénylik, vagy ha igen a diákok ott hagyják, nem fogyasztják el az ebédet-nem ízlik.”
 • 3. info 2013. április 07. 11:34
  „vajon honnan tudják, hogy melyik gyermek van rászorulva az étkeztetésre. A belvárosban állítólag már működött egy ilyen étkezde és oda jártak a ´potyások. Kell ez nekünk?”
 • 2. Együgyű 2013. április 07. 09:37
  „,,Támogatást kér a gyermekeket segítő alapítvány"
  Olyan jó, hogy adakozni lehet és támogatásokat adni! Sőt kérni ebben a demokratikus, széthúzó, megosztott országban! Az meg igazán örvendetes, hogy ezeknek a gyerekeknek a fejlődéséért nem az állam bácsi a felelős közpénzből. Persze ez nem szerepel a gránitszilárdságú szent preambulumunkban (Alkotmány, törvény.) mert sajnálatosan kifelejtődött és az már nem lehet gyorsan módosítani egy országgyűlési képviselői módosítással a fiatalság ezen, rétegének érdekében! A nehéz sorsú gyermekek sorsáért így a mindenkori segíteni akaró alapítványok tehetők felelőssé! Ez így már a rendszerváltó vívmány! Sikertörténet! Felhívnám azoknak a figyelmét, akik már eddig vitték valamire, hogy erre is adjanak alamizsnát a pénzecskéjükből! Félmillió forint nekik ugye nem is nagy pénzecske, de a rászoruló gyermekeknek ez annál több? Azaz Xbox meg ugye a 21. században nem is nagydolog a gyermekeknek? Gondolom, én nem minden fiatalnak jut belőlük? Szeresük egymást gyerekek ne húzzunk szét és egyszer már ne gyűlölködjünk a felnövekvő generáció érdekében!”
 • 1. dendri 2013. április 07. 08:43
  „Ha most nincs félmillió forintjuk, akkor mégis miből akarják fizetni a szakképzett nevelőtanárokat? Úgy gondolják, hogy lesznek majd tanárok, akik a munkanapjuk után még önkéntesen dolgoznak 2-3 órát naponta, a családjuktól elvéve az időt úgy, hogy már így is a megélhetési küszöbön vannak?
  Bezzeg az Xbox az kell... Egy Xbox árából kijön 30 társasjáték. Inkább ebbe az irányba kellene gondolkozni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kuponoznak az egészségügyben

A reklámpiac vadhajtásának nevezi a kamara azokat a hirdetéseket, amelyekben magánorvosok a piaci ár töredékéért kínálják szolgáltatásaikat. Tovább olvasom