Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Támogatott szálláshelyek

Szinte minden Szegeden tanuló vidéki egyetemista szállásának árához hozzájárul az állam. A nagyjából huszonnyolcezer diák közül közel háromezer-nyolcszáznak jut hely a kollégiumokban havi 5-6 ezer forintért, a többiek lakhatási támogatást kérhetnek, s ezzel az 5-10 ezer forinttal csökkenthetik az albérlet árát.
Az Öthalmi Diáklakások épületének tetőzetét felújítják. A szomszédos épületek rekonstrukciójával 480 új kollégiumi hely kialakítása rengeteg pénzbe kerülne Fotó: Karnok Csaba
Egy kisváros lakossága keres szálláshelyet Szegeden az egyetemi szorgalmi időszakra, vagyis szeptembertől júliusig. A Szegeden tanuló 28 ezer főiskolás és egyetemista közül minden hetedik lakhat a 13 egyetemi kollégium valamelyikében. Például az Öthalmi Diáklakásokra két és félszeres volt a túljelentkezés, az itt szállást igénylő 128 elsős közül csak 50 gólyát fogadnak – tudtuk meg Mikes István igazgatótól. A két orvoskari kolesz, az Apáthy és a Jancsó 414 férőhelyére 470 igény futott be – közölte Molnárné Gavallér Anikó, e kollégiumok gazdasági igazgatója.

Az egyetemi tanács dönt a kollégiumi térítési díjról, az 5-6 ezer forint közötti összeg utal a szálláshely minőségére. Így például havi 5500 forintba kerül a város peremén az Öthalmi Diáklakásokban egy férőhely, ami 1-3 ágyas szobát, illetve az ahhoz tartozó felszerelt konyhát, 3-6 személy részére külön fürdőszobát és vécét jelent. Itt havi ezer forintért
Árarányok

Egy kollégiumi férőhely átlagosan 17 ezer 600 forintba kerül – az Oktatási Minisztérium közlése szerint. Ebből 5450 forintot fizetnek a hallgatók, 5000 forinttal járul hozzá az állam, és átlagosan 7150 forinttal az intézmények. A kollégiumok állami támogatását idén szeptembertől 8000, jövőre pedig 12 ezer forintra növelik. 
korlátlan internet-hozzáférési lehetőséget is biztosítanak. De például a belvárosban a 3 ágyas szobákból álló Apáthyban 5850, a 4 ágyas és közös zuhanyzós Jancsóban 5350 forint a térítési díj.

A felújításra-korszerűsítésre helyezi a hangsúlyt, nem új kollégium építéséről gondolkodik a Szegedi Tudományegyetem. Az ÁOK-hoz tartozó id. Jancsó Miklós Kollégium vizesblokkjainak felújítására tavaly 25 millió forintot költöttek, idén a villanyvezeték-hálózatot cserélték, illetve kiépítették az internethálózatot. Az ilyen típusú újjászületés forrása a kollégium saját bevétele, a kari támogatás, illetve az évi 100 millió forintnyi központi egyetemi keret egy része lehet – tudtuk meg a hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettestől, Badó Attilától. A kormány által a felsőoktatás versenyképességének javítása jegyében idén tavasszal meghirdetett négy éves programhoz az SZTE elsősorban a meglévő kollégiumi épületek felújításával kapcsolódik. E konstrukcióban az állam állná a költségek felét, s információnk szerint a Herman Ottó Kollégium születhetne újjá.

Az egyetem letett egy új luxuskollégium építésének tervéről, ugyanakkor továbbra is havi 5-10 ezer forint lakhatási támogatásban részesíti a kollégiumot igénylő, de azt el nem nyerő vidéki diákokat. Ez a megoldás igazodik a szegedi viszonyokhoz, mert 2-3 diák összefogásával elfogadható árúvá teszi az albérletet. Az állami normatíva e felhasználási módja növeli a Szegedi Tudományegyetem vonzerejét.

Debreceni luxus

Az állam által kollégiumi férőhelyekre biztosított normatíva központosításával, illetve magántőke bevonásával Debrecenben átadták a 930 férőhelyes új kollégiumot. Ott egy háromágyas szoba 10 ezer forint, egy kétágyas 12-16 ezer, míg az egyágyas havi 20 ezer forint. E szobák tartozéka: a fürdőszoba, a teakonyha, a mikrohullámú sütő, az internetkapcsolat, a kéthetenkénti ágyneműcsere, és a félévenkénti nagytakarítás.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dorozsmai matekpélda

Fél év csúszással, de befejezéséhez közeledik a kiskundorozsmai sportpálya építése. Az anyagiakról… Tovább olvasom