Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Tanácsadók az IH-nál

Szeged - Szerződés alapján tanácsadói feladatokat lát el az Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-nél az Elviro Tanácsadó Kft. Ez a cég bízta meg korábban a sülysápi Antali Gábort a Belvárosi mozi épületéről szóló szakvélemény elkészítésével. Antali azt állapította meg, hogy a mozit be kell zárni, mert baleset- és életveszélyes.
Ismert: Sódar István, az önkormányzati tulajdonban lévő Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. áprilisban kinevezett igazgatója június 21-én bizonytalan időtartamra bezárta a Belvárosi mozit. A szakvélemény azt is tartalmazta, hogy 180 millió forintból újítható fel az épület.

A Facebookon és a városban is komoly felháborodást váltott ki a bezárás – ezzel lapunk részletesen foglalkozott. Megírtuk, amikor Botka László polgármester érintés- és tűzbiztonsági vizsgálatot rendelt el a moziban, és azt is, amikor a vizsgálat megállapította, hogy a tűzoltóság által elvárt dokumentáció feltételei egy hét alatt, 863 ezer forint költséggel teljesíthetők. A szükséges javításokat elvégezték, a mozi júliusban kinyitott.

A kulturális bizottság egy szokatlanul nagy civil érdeklődés által övezett ülésén később úgy döntött: az IKV Zrt.-nek augusztus 15-éig fel kell mérnie a mozi épületének állapotát, és meghatározni a biztonságos, törvényes működést lehetővé tévő javíttatás költségeit. A bizottság ezenkívül úgy határozott, hogy az IH ügyvezetőjének hosszú távú intézkedési tervet kell készítenie a felújításról szeptember 15-éig.

Szerződés alapján tanácsadói feladatokat lát el az Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-nél az Elviro Tanácsadó Kft. Képünk illusztráció
Szerződés alapján tanácsadói feladatokat lát el az Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-nél az Elviro Tanácsadó Kft.
Képünk illusztráció

Az intézkedési tervvel kapcsolatban Sódar István lapunknak elektronikus levélben azt írta: az IKV Zrt.-től nem kaptak a Belvárosi mozi állapotfelmérésére vonatkozó dokumentumot. A kulturális bizottság határozatában szereplő intézkedési tervről a városüzemeltetési irodával egyeztettek. Az iroda viszont „az általuk megismert költségvetés alapján nem javasolja a hiányosságok ütemezett megszüntetését. Levelük szerint a munkálatok elvégzését 2014. év végéig szükséges megtenni" – írta Sódar, aki a tűzoltósággal is egyeztet.

Információnk szerint az Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-nek eközben tanácsokat ad az a cég, amely megbízta a sülysápi Antali Gábort a Belvárosi mozi épületéről szóló szakvélemény elkészítésével – azt állapította meg, hogy a mozit be kell zárni, mert baleset- és életveszélyes. Az Elviro Tanácsadó Kft. vezető tisztségviselője – korábban ezt is megírtuk – Elek Rózsa, aki a sülysápi jelentést készítő Antali Gábornak egy közösségei oldal szerint a magánéletben partnere. És édesanyja az IH dolgozóinak múlt hétfőn az Elviro képviseletében bemutatott Virág Mónikának.

Az Elviro Tanácsadó Kft. 2010 decemberében alakult meg – egy nappal a tűzoltósági vizsgálat előtt, amely alapján nyolc pontban kötelezték hiánypótlásra az IH-t a mozival kapcsolatban – fő tevékenysége üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás, de profiljába tartozik még többek között használt cikk bolti kiskereskedelme, fénymásolás, egyéb irodai szolgáltatás, ingatlanügynöki tevékenység is.

Sódar Istvántól arra a kérdésre, hogy valóban munkába állt-e a moziban Virág Mónika, és milyen feladatai vannak, e-mailben ezt a választ kaptuk: „sem a Belvárosi moziban, sem a társaság többi egységénél nincs Virág Mónika nevű munkavállaló". Ezután pontosítottuk a kérdést, amely így arra vonatkozott, hogy megbízási szerződéssel, az Elviro képviselőjeként végez-e munkát az IH-nak Virág Mónika. Megírtuk Sódar Istvánnak azt is, hogy úgy tudjuk, Virág Mónika bemutatkozott a dolgozóknak. Az igazgató írásban reagált: „Az Elviro Tanácsadó Kft.-vel 2011. május 1., illetve május 15. napjától állunk szerződéses jogviszonyban. A cég feladata az egységekkel kapcsolatos hatósági ügyintézés, kapcsolattartás, a cég belső szabályzatainak elkészítéséhez tanácsadás, egyéb szakcégekkel való kapcsolattartás (munkavédelem, tűzvédelem, stb.), stb. Valóban volt egy értekezlet, ahol a cég ügyvezető igazgatója mutatkozott be, de nincs szerződéses kitétel az ő személyes feladataira. A megbízás tárgyát a cégnek kell teljesíteni. A társaság folyamatosan, több feladat ellátásában is segítségünkre van."

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. kowalsky 2011. október 10. 20:42
  „Itt a kazánház sem megy...”
 • 31. szolist 2011. október 10. 20:17
  „Antali Gábor jól ismert Szegeden. Ő volt a MASZER főépítésvezetője a Radnóti sportcsarnokánál, a Dorozsmai úti Börtön felújításnál. A tönkrement alvállalkozók tudnának nyilatkozni a szakértelméről.”
 • 30. Logaritmus 2011. október 10. 17:43
  „29: nagy lebőgés volt de nem azért nyerték meg a pénzt hanem mert a fürdős cégben volt egy másik tulajdonos akit a város nem kérdezett meg, hogy a közös fürdős cég vezetőjét ki lehet -e rúgni. Az ügy pikantériája, hogy annak a cégnek a tulajdonosa nem más volt, mint a kirúgni kívánt igazgató saját maga, azaz előbb a városnak vele kellett volna megegyezni, hogy ki akarja -e saját magát rúgni. Na ekkora disznóól volt az a korszak, kedves Fidesz-Jobbik!”
 • 29. blatth 2011. október 10. 17:32
  „Még emlékszem, amikor Botka hatalomra került, a fürdőigazgatót (Mészáros G.) is leváltották a többivel együtt, persze mondva csinált ürüggyel és a munkaügyi bíróságon évekkel később 10 millió Ft-t nyert meg a várossal szemben mint elmaradt munkabér és kamatai. Azt is mindannyiunk pénzéből fizették ki.”
 • 28. Ebgondolat 2011. október 10. 16:53
  „Azért az is megérne egy cikket, hogy a szintén fidesz segédlettel kinevezett jobbikos Fürdőigazgató egy hónapban hány napot tartózkodik Szegeden.”
 • 27. Ebgondolat 2011. október 10. 16:51
  „6. Commander-V2 2011.10.10. 08:53
  "Mikor álltok le a fideszezéssel?"

  Majd akkor, ha a fidesz nem szolgáltatja ki az egész várost azért az egy darab jobbikos szavazatért!
  Ebben az egész fideszesjobbikos mutyikoalícióban annyi a pozitívum, hogy a következő választásokban a jobbik kiírja a dilettáns narancsosokat is a közgyűlésből.”
 • 26. dondongó 2011. október 10. 16:31
  „´fő tevékenysége üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás, de profiljába tartozik még többek között használt cikk bolti kiskereskedelme, fénymásolás, egyéb irodai szolgáltatás, ingatlanügynöki tevékenység is.´

  Nem semmi. Vajon milyen életvezetési tanácsot adtak a jobbikos főnöknek? Volt közbeszerzési eljárás a pályáztatásra? Ugyanis egy TÁMOP pályázatnál pölö még a budipapír beszerzésére is 3 független helyről kell ajánlatot kérni. Az IH-nak nincs adminisztratív apparátusa? Megannyi talány...
  Ami a lényeg: az összes önkormi cégnél keményen át kellene nézni a külsős megbízásokat.”
 • 25. kjoc 2011. október 10. 15:49
  „Az életbe. . .!!! Már megint jól jár valaki,a kérdésem csak az: DE MIÉRT NEM ÉÉÉÉÉÉN?”
 • 24. Franziee 2011. október 10. 15:39
  „a Boros Gyuszinak nem kellett semmilyen tanácsadó ahhoz, hogy jól végezze a munkáját, mert amit csinált, azt szerette, szívvel lélekkel. Lett új IH, SZIN-ek egyre emelkedő sorozata és a többi.
  <moderálva>”
 • 23. Logaritmus 2011. október 10. 13:50
  „20: rossz az információd, az IH és a Belvárosi Mozi a szegediek bulija volt, jó programokkal, fejlesztésekkel (3D, új IH épület, Partfürdő, és még száz dolog) amit sikerül lassan teljesen elrontani.”
 • 22. macs 2011. október 10. 13:30
  „Arra nagyon kíváncsi volnék, hogy Sódar úr, akkor így vezetné az IH-t, ha cég a sajátja lenne? A közösség, a város vagyonával és pénzével sokkal nagyobb gondossággal kéne bánni!”
 • 21. olvasó1 2011. október 10. 12:40
  „Itt -amint olvasom - mindenkinek mindenkihez van köze ,kapcsolata .
  Az nem baj , hogy V. M. a hétköznapi életben SÍKÍTÓ?
  És az nem baj , hogy V.M-nek egyébként köze van a Szegedi Fűrdőknél korábban Kacsa -ként elhíresült semmirekellővel , aki egyébként szintén SIKÍTÓ?”
 • 20. bánki 2011. október 10. 12:09
  „Az IH és a Belvárosi Mozi MSZP-s buli.

  Beleköptek a levesbe ?”
 • 19. kowalsky 2011. október 10. 11:48
  „A nő azért van ott, mert kell valaki, aki közli a munkaviszony megszűnését jó sok munkavállalóval, hiszen csődben a cég, programokat amúgy sem szoktak már szervezni, fölösleges oda annyi ember, majd a tanácsadó család megoldja. Festik is a táblát Elviro-Ház lesz az új név, de előtte le kell bontani, mert életveszélyes, most írják Sülysápon a szakvéleményt, utána jön a Keresztúri Bau és felépíti jó áron :)”
 • 18. papika56 2011. október 10. 11:31
  „T. 12. Jól beszélsz !
  T. 7. Ott a pont !
  Ez a kormány család barát. Jó kis zsíros állások --sógornak, jó barátnak !
  Én pl. Botka helyében páros lábbal rugnám ki az összes alkalmatlan új vezetőt. addig lépjen míg tönkre nem teszik Szeged még működő cégeit !!!!!!”
 • 17. jozko 2011. október 10. 11:24
  „Akkor most ez a szakértő az Ijúsági Házat is bezáratja?
  Tiszta ügy.
  Egy bezárt létesítményben elég kicsi a balaset, tűzeset valószínűsége...

  Igencsak rájár a rúd a szúrtós tekintetű VIP képviselőre . ... és pártfogoltjaira.
  Lehet, hogy nem véletlenül?”
 • 16. Logaritmus 2011. október 10. 11:20
  „A Fidesz három vezető egyénisége sem szavazta meg, hogy ennek a Sódarnak plusz pénzt adjon a város az adófizetők pénzéből. 60 milliót kértek neki és tanácsadóinak, de szerencsére vannak fideszesek, akik ezt lesöpörték. Hogy utána ebből miért csináltak botrányt nem tudom...”
 • 15. alak 2011. október 10. 11:02
  „Megrohanták a vályút, habzsolnak, jut bőven, csorog a szájukszélén a sok finom forint, a közpénz, hátul meg tapsolnak, valaki besúgott, így kell ezt fiúk!”
 • 14. fene 2011. október 10. 10:49
  „commander: úgy gondolom a fidesznek erőteljes szerepe van abban, hogy ez az ember nem lett leváltva, és ami amiatt ez az állapot kialakult. Ha a múlt héten nem úgy szavaztak volna ahogy, akkor most nem lenne miről beszélni.”
 • 13. mgabor 2011. október 10. 10:46
  „6. Commander-V2 2011.10.10. 08:53
  Azt hittem, tanácsadót azért szoktak alkalmazni, hogy hozzáértésével segítse a munkát, na, ezt látjuk a nyári mozis balhé óta...”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honnan származnak Albrecht Dürer ősei?

Albrecht Dürer a reformáció Németországának egyik legnagyszerűbb művésze, a német reneszánsz… Tovább olvasom