Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Tanácsok nyugdíjasoknak: védekezés trükkös tolvajok ellen

Szeged - Az idősek figyelme könnyen elterelhető, és gyakran tartanak otthon készpénzt. Másképp szocializálódtak, ezért jobban megbíznak az idegenekben – ezeket is hangsúlyozták azon a fórumon, amelyet mindennapok biztonsága címmel rendeztek kimondottan nyugdíjasok részére csütörtökön Szegeden.
Zélity László ezredes, a Szegedi Rendőrkapitányság vezetője előadásában többek között arról beszélt, hogy saját lakóközösségünket jellemzően biztonságosabbnak hisszük mint a város egészét, és hogy az időseket átverő csalók nagy része nem helybeli. Másfél-két óra alatt végeznek Szegeden, megint másfél óra múlva pedig akár Budapesten is lehetnek, ezért nem könnyű elkapni őket.

A fórumon való részvétel valószínűleg a tudatosabb hozzáállást is jelent. Fotó: Segesvári Csaba
A fórumon való részvétel valószínűleg tudatosabb hozzáállást is jelent.
Fotó: Segesvári Csaba

A nézőknek levetítettek egy filmet, amelyben Pista bácsit egy kamu vízóra leolvasó páros keresi fel. Egyikük eltereli a férfi figyelmét, a másik összeszedi az értékeket. A tolvajok megnyerők és magabiztosak, Pista bácsi pedig elköveti a klasszikus hibákat: nem kér igazolványt, egyedül hagyja az egyiket, és azzal, hogy a nyugdíjszelvényét előveszi, megmutatja, hol tartja az értékeit.

A film utáni szünetben a hallgatóságot kérdeztük, kivel történt hasonló, de a fórumon való részvétel valószínűleg a nagyobb tudatosság jele. Akikkel beszéltünk azt mondták, hogy vigyáznak magukra, és inkább további tanácsokat adtak, hogyan lehet megelőzni a hasonló eseteket.

A fórumot a rendőrség és a szegedi idősek közössége szervezte. Fotó: Segesvári Csaba
A fórumot a rendőrség és a szegedi idősek közössége szervezte.
Fotó: Segesvári Csaba

Kákonyi Andrásné a nyugdjías egyesülete számára jegyzetelt. Azt mondta, sok hasznosat hallott, bár nagy részét korábban is tudta, mert érdekli a téma. Ő például nem enged be idegent, ki sem nyitja ismeretleneknek az ajtót.
A panel könnyű célpont

Magyarországon a bűncselekmények 62 százalékát a vagyon elleni bűncselekmények teszik ki. Csongrád megyén belül Szeged szerepe és a szegedi fertőzöttség meghatározó, részben a lakótelepek miatt. A panel könnyű célpont, mert a lakások egymáshoz közel vannak, áttekinthetetlenek az épületek, senki nem tudja megmondani ki ment be a házba, és ki jött ki. A lakások könnyen megközelíthetők és egyszerűek a biztonsági berendezések,  valamint érdektelen szomszédok. A házak napközben elnéptelenednek. Könnyű terep, mert pár száz forintos feszítővassal lehet nagyobb nyereséghez jutni – derült ki Kovács Sándor alezredes előadásából. A klasszikus panel ajtóról egy ábrán mutatta be: 13 ponton támadható. Probléma többek között, hogy furnérból készült, hogy az ajtókeret elöregedett, a zárak fedőlemeze kívülről van felcsavarozva, a levélbedobó a lakásba nyílik.

– Az időseknek azt tanácsolom, hogy a leselkedőn mindig nézzenek ki, ha csenget valaki. Jónak tartom biztonsági lánc felszerelését is – javasolta.

Kreizler Károlynét egyszer a Kárász utcán lopták meg. Leült egy padra, és bár maga mellé tette a táskáját, elvitték a telefonját, pénztárcáját. Szerinte fontos lenne, hogy a belvárosban lévő kamerák által látott képeket valaki folyamatosan figyelje. Ezt az ötletet már – mondta – a rendőrségel is közölte.

A Pista bácsival történtek szerinte őt nem fenyegetik. Bár panelban lakik, a házbeliek egyezsége szerint nem engednek be idegent. Ha pedig ismeretlen csönget kaputelefonon, nem nyitják ki az ajtót.

A fórumot a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Szegedi Rendőrkapitányság valamint a Szegedi Idősek Közösségi Központja szervezte.Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. queenmargareth 2011. március 18. 19:40
  „A mi községünkben, anno 90-es 2 ezer valameddig, olyan figyelmes rendőr volt, ha idegen autót látott bemenni a községbe,nem a főúton! mert főút halad át rajta, azonnal igazoltatta, lehet, hogy erre azt mondják szemétség, de akkoriban nem loptak És!!!nem is volt ennyi szabad cigány. Most hoztak ugye magukkal, mert "forradalom":) volt, új rendőröket:)hát többszörös betörések, még a polg.mesteri hivatalt is kirámolták, és a névjegykártyán ott van, este ne hívják x idő ezt nem tudom, de van névjegykártya, hoppá!!!”
 • 24. Zeppelin 2011. március 18. 18:28
  „THE!
  Ha felhívod a Rendőrség központi számát (62/562400) és kéred a Bűnmegelőzési Osztályt, Ők készséggel állnak rendelkezésedre! Bárhol, bármikor, bárkinek tartanak előadásokat.”
 • 23. Zeppelin 2011. március 18. 18:22
  „Anyámnak milliószor elmondtam, ha valami zajt hall a ház körül azonnal hívjon, három percen belül ott vagyok. Zajt hallott kiment a melléképületbe, ahol a betörő félrelökte, majd elrohant. Felhívott és közölte, hogy nagyon megijedt. Én erre elhadartam egy cifrát. Az öregek ilyenek, soha nem fogják megérteni, hogy mennyire kiszolgáltatottak ettől a sok szeméttől, akik pont rájuk specializálodtak.”
 • 22. azénéletem 2011. március 18. 16:59
  „A szomszédokkal kölcsönösen megadtuk a telefonszámunkat, ha valaki valamilyen szokatlan dolgot észlel a másik háza táján, hívja a tulajdonost. Inkább többször hívjanak feleslegesen, mint egyszer későn. Mi még dolgozunk, de idős emberek körében is megoldás lehet ez a dolog. Szerintem hatásosabb lehetne a felvilágosítás, ha szórólapokon minden emberhez eljutna. Sok idős ember már nem tud elmenni ilyen tájékoztatókra, akik elmentek meg nem annyira voltak "elveszettek".”
 • 21. Dushbag 2011. március 18. 12:52
  „Csak egy ötlet, az előttem szóló sok "mindentudó és látónak" !
  Biztos, hogy a megelőzés a legfontosabb, kellenek az oktatófilmek is,
  de: szerintem mindenki a saját háza, saját szülei, nagyszülei előtt sepergessen először.
  Nem kötelező senkit sem beengedni, jöjjön vissza amikor más is ottohn van, például
  egy fiatalabb, "mindentlátó hallott" előttem hozzászóló, rokon, családtag.
  Más: nem a rendőröket akarom védeni, de a 107,112 ingyen hívható, nem itt
  kellene az ilyen jól informáltat adni.”
 • 20. gumikacsa111 2011. március 18. 11:44
  „3. dodó 2011.03.17. 18:02

  A "trükkös" a cigány szinonímája? :DD”
 • 19. zoltanszabo 2011. március 18. 11:03
  „Én is mindig könyörgög az anyukámnak ---ne menjen bemutatókra. De egyedül él, barátnőkkel megy. Ingyen kaja, buszozás, jó messzire, Isten hátamögötti kis faluba, boldog mert nyert 1 millióFt -ot, igaz nem kp.ba le kell vásárolni .Olyan gagyi terméket sóznak rá erőszakosan, megveszi bolti ár 200 % ért, ami ehy hét után tönkre megy , 1 x cserélik, de 2-3 használat után --vége. Ott állnak bedobozolva a méreg drága gagyi dolgok.
  Ha ezen az úton nem vesznek--addig a busz nem jön haza. Erőszakosan szinte megfenyegetik őket.
  Nem véletlen csak öreg, nyugdíjasok vannak ezeken a termékbemutatókon. Fiatal--aki gondolkodik---egy sem !”
 • 18. szerencse 2011. március 18. 10:56
  „Jó lenne a gyerekeket is felvilágosítani,sokan panaszkodnak,hogy az Építő utcánál gyerekeket zsarolnak,amint kijönnek az iskolából./Elveszik a telefont,pénzt stb./Sokszor engednek be a panelházakba gyanús árus embereket,nem nézik meg a lakók,hogy kiknek is nyitották ki a kaput.A Penny előtt is gyakran megfordulnak olyanok,akiket éppen most" károsított" meg valaki,ezért pénzt kérnek,hogy haza tudjanak menni.”
 • 17. JoGabor 2011. március 18. 10:23
  „Nem akarom a beszélgetést elterelni, de az igazán veszélyes rablók nem a szélhámosok és besurranók, hanem a nagy szolgáltatók (gáz, áram, tv-telefon). Akik kényük-kedvük szerint számláznak úgymond tévesen, aztán a reklamációra a fülük botját sem mozdítják, de közben a "téves" összegeket pofátlanul leveszik a számláról. Tegnap jártam ezügyben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál, a zemberek kormánya a zemebereket védő hivatalánál, ahol széttárták a kezüket: nincs jogszabály, ami alapján megvédhetnének...
  Megkérdeztem, akkor meddig van nyitva a kölcsönzőjük, ahol kölcsönözhetnék egy aknavetőt, hogy visszabombázzam a rohadékokat a Neander völgybe, de kiderült, kölcsönzőjük sincsen.
  Hát, jól nézünk ki.”
 • 16. la-za 2011. március 18. 09:58
  „Azért a trükkös tolvajokat, besurranókat ne hasonlítsuk össze pl a "szervezett termékbemutatókkal". Elhívnak valakit termékbemutatóra? Ha nem akar, ne menjen el. Ennyi. Nem létezik olyan, hogy "muszájból" elmenni ilyen "rendezvényre". Mi is voltunk családostól ingyen vacsorás edénybemutatón (nem volt muszáj menni). Megkajáltunk és eljöttünk.... Biztos ezek között is van, ahol erőszakosabban lépnek fel, de 1: ott sem kényszerítenek senkit, 2: nem szabad általánosítani.”
 • 15. varadipal 2011. március 18. 09:28
  „A cikkhez: Jelen volt az RTF-től egy dandártábornok, a Cs. m-i főkapitány, egy zárszakértő, a Vöröskereszt helyi elnökasszonya, a Szegedi Városőrség vezető asszonya, a városi rkap.-tól még négy hivatásos állományú tiszt, és mintegy 70-80 fő hallgatóság, beleértve a szegedi nyugdíjasklubok vezetőit és tagjait is.Több filmet vetítettek, egy kiállítás anyagának egy részét elhozták, személyre szóló szóróanyagot tettek minden hallgató székére, érthető előadásokat tartottak kevés de hasznos statisztikával.Ami kimaradt: a szegedi közlekedés a nyugdíjasok szemével.
  Csak a bőveb tájékoztatás kedvéért.
  6., The: Fordulj a videokért a rendezvényre hivatkozással pár sorban a kapitány úrhoz,közvetítésével megkapod.”
 • 14. spiler 2011. március 18. 08:51
  „TRÜKKÖS ALBÉRLŐRŐL NE IS BESZÉLJÜNK.....erdélyi lány itt tanul az egyetemen ,már ha tanul mert ugy hazudik mint a vízfolyás,egyszerüen nem lehet kitenni a lakásból hiába van szerződés,,,,,,,megsajnálja az ember aztán csak csalódik”
 • 13. macusnéni 2011. március 18. 08:19
  „Most ablakot szigetelők Ózdról járják az Északi várost.Valami gumiszalagot felragaszt és 100 ezer.Újabban az Inviteltől zaklattak,hogy januártól csak digitális Tv sugárzás lesz és Ők jönnek kiépiteni.Na de nekünk van kábelszolgáltatónk,és azon meg az Internet is ,akkor mit is akarnak.Sok időset behúztak már a városban.Nálunk is ki engedi be ezeket a kapun,mert van kaputelefon.Vigyázni kell a hirdetéssel is,eljön szétnéz,majd eljön éjjel,mikor nem vagy ott.Nem védi meg a házat a 2 kutya sem,mert leütik és betörnek,s elviszi amit már előtte kinézett.Amiből mindjárt pénzt tud csinálni.A rendőrség meg semmit sem tesz.mert könnyű csak szövegelni.A telefonba már le lehet a hangról szűrni,hogy ki van a vonal másik oldalán.Most Tarjánba az ajtót beépitők házalnak,a termékbemutatók egy nagy kamuk,de havonta küldik,hogy megnyertem a Nilusi hajóutat,meg lehet,hogy az Egyiiptomi utazást is.A kocsival kecsegtető könyves cégnek megirtam,hogy felejtsenek el,azok már nem zaklatnak.Az utcán leszólitókat elküldöm,hogy nekem már nincs szükségem,se késre,sem lepedőre ,mert nem használom el amim van azt sem.De bedőlnek az öregek,mert tényleg jó volna ha a délutáni sorozatfilmek közé iktatnának egy ilyen átverős kisfilmeket.Ott lehetne terjeszteni,mert némelyik idős az ujságban,csak a gyászközleményekig jut el,mást nem olvas el benne.El sem hiszi,hogy átveretik.Mert a szolgáltatók nem adják a túlfizetést vissza,hanem beszámitják a következő számlákba.Nem pénzeznek kp,de igy is jó”
 • 12. Apátfalvi** 2011. március 17. 21:43
  „nem a házaló kártyajósokra meg a gyerekük "szívműtétére" gyűjtőkre gondoltam, hanem mondjuk azokra, akik vmilyen cég alkalmazottainak adják ki magukat...”
 • 11. dodó 2011. március 17. 21:34
  „8. Apátfalvi**

  A közelmúltban (meglepetésre) nyugdíjazott Pásztor Albert volt miskolci főkapitány másként tudja, mint te próbálod hinni és elhitetni.”
 • 10. időshölgy 2011. március 17. 20:51
  „Úgy gondolom , hogy nincs olyan idős ember, akinél ne próbálkoznának a csalók, én is jártam igy,közölte velem a fiatalember,hogy ajánékot hozott, de elég volt az, hogy határozottan közöltem az illetővel,ebben a házban senki nem fogad el semmit, erre elment. Ezután úgy gondoltam, hogy felhivom a rendőrséget, hogy tudjanak arról, csalók járnak a városban.Temészetesen Szegeden vették fel a telefont, elmondtam a történetet, utánna kapcsolták a városomat, sokára felvették, újra elmodtam a történetet, személyleirást adtam : az eltelt idő alatt réges-régen elhagyhatta a várost, mivel kocsival volt.Véleményem szerint nem sok esély van arra, hogy csalókat felfogják.

  6/”
 • 9. allwin 2011. március 17. 20:46
  „A termékbemutató meg az intézményesített rablás...

  Egyszer muszájból voltunk ilyenen, minden arról szólt, hogy a bemutatóteremben kétszerannyiba kerülne a matrac, de most, csak itt 80.000 Ft ( JYSK-ben 9.000 volt azon a héten ). Megvártam a műsor végét, odamentem, hogy én a bemutatóteremben szeretnék vásárolni, nos,
  szó szerint elküldött a picsába, de aggresszíven.

  Köszönöm a bemutatót ezúton is.”
 • 8. Apátfalvi** 2011. március 17. 20:36
  „dodó, te szerencsétlen, annyira unalmas már ez a cigányozás, lassan minden bűnözős cikknél...

  Nem a cigányok bűnöző rétegét akarom védeni, de ezeket nem hiszem, hogy cigók csinálják... Az áldozatok jó megjelenésű, jó beszédű emberekről számolnak be, ráadásul éppen hogy az idősekben van a legkevesebb "polkorrektség", mivel egy 75-80 éves idős ember ugyanúgy "cigányozik", mivel az ő fiatalkorában ezt nem Istenkáromlásként fogták fel, nem úgy, mint ma...

  Nem, kedves dodó, ezek nem cigányok, hanem fehér bőrű magyarok... A világlátásod pedig meghökkentően egyszerű és primitív.”
 • 7. Nórikám 2011. március 17. 19:49
  „A sok idióta műsor helyett a tv-ben is kellene vetíteni olyan filmeket, ami felhívja az idősek figyelmét! Főleg akik egyedl élnek. Én soha kis nem nyitom az ajtót senkinek! jó lenne ha a panel házban élők nem felelőtlenül engednék be aki csönget, csak ismerőst kell beengedni.”
 • 6. THE 2011. március 17. 18:25
  „Nem lehetne erről valami oktató videót kiadni a neten? Lejátszanám az összes rokonnak, ismerősnek.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint félszázan adták be honosítási kérelmüket Szegeden

Több mint félszáz délvidéki és partiumi magyar, köztük határon túli szervezetek vezetői adták be egyszerűsített honosítási kérelmüket a szegedi kormányablaknál. Tovább olvasom