Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Tanárai szerint nem viselkedett furcsán a 13 éves szemtanú

Kübekháza - Védelembe vették a battonyai emberkínzás 13 éves szemtanúját, pszichológus foglalkozik vele. A halállal végződött kegyetlenkedéssel a rendőrség Cintia apját és anyját gyanúsítja. Tanárai állítják: semmi különöset nem vettek észre a kislány viselkedésén. Cintiát anyai nagyapja venné magához.
K. Adrienn nevelőapja szívesen befogadná azt a 13 éves lányt, aki éveken át szem- és fültanúja volt a kínzássorozatnak, amelyet a 25 éves, kübekházi B. Réka ellen követtek el egy battonyai családi házban.
Megírtuk: M. Zoltán, K. Adrienn és S. Zoltán válogatott bántalmazásaiba Réka belehalt. A lány elásott földi maradványait október elején találták meg a rendőrök a ház udvarában.

Emberevésről beszélnek Battonyán

Nyugtalanok az emberek Battonyán: a helybeliek már azt beszélik, hogy Réka kínzói ettek is a lány holttestéből. A sejtésre az ad okot, hogy M. Zoltán – ahogy korábban megírtuk – rajongott A bárányok hallgatnak című film kannibál főszereplőjéért, Hannibal Lecterért. – Még tartanak a szakértői vizsgálatok. Egyelőre nem tudom megerősíteni ezt a feltevést – reagált Albert István, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A gyilkosság napvilágra kerülésében nagy szerepe volt a 13 éves Cintiának. Ő nem bírta tovább a lelki terhet, s kérte az anyját és élettársát: tegyenek bejelentést a rendőrségen. A kübekházi nő ezt megtette, de gyilkosként egyedül M. Zoltánt nevezte meg. Azonban kiderült: a lány életének kioltásában részt vett Cintia anyja, a kínzásokban pedig a jelenlegi élettárs is közreműködött. A nyomozás jelenlegi állása szerint éveken át tartottak a kínzások.

A lányt információink szerint a Békés megyei gyermekvédelmi központ vette védelembe: pszichológus segít neki a borzalmak feldolgozásában. Hogy végül rokonokhoz vagy nevelőszülőkhöz kerül, az ottani gyámhivatal dönti el. K. Adrienn nevelőapja elmondása szerint nem tudott arról, mi zajlik a battonyai házban. János bácsi úgy számol: unokáját 2–3 hónap múlva veheti magához.

Cintia általános iskolájának igazgatója lapunknak elmondta: diákjuk viselkedésén tanárai semmi furcsát nem vettek észre. A végig jól tanuló lány olyan volt, mint akinek nincs semmi problémája. Nevelőinek a családi házban történtekről nem mesélt, nem kért segítséget.

Olvasóink írták

 • 19. tarol 2011. október 26. 22:54
  „16-os meg 17-es:
  Nem minden intézményben foglalkoznak a gyerekkel. Van, ahol csak az a lényeg, hogy legyen egy versenyló, a többi nem számít. Ilyen szemszögből igazat kell adjak asd-nak, nincs foglalkozva a lelki tényezőkkel (nem feltétlen van foglalkozva, illetve ez egy hivatalos vélemény(nem minden pedagógusé), gondolj bele, mit szólna hozzá a világ, ha a "fránya pedagógusok" nem szóltak egy ilyenről, pedig tudták).
  Ellenérv: Ha egy gyerek úgy nő fel, hogy neki természetes az, hogy minden nap kibeleznek egy kutyát, akkor később is természetesnek fogja venni, hiszen ez a tanult "reflex" (ez egy határozottan hülye megfogalmazás, de a lényege remélem érthető). Tehát ha azt látja, hogy a kínzás természetes, akkor annak fogja venni.

  Valaki írta, hogy az volt a jel, hogy nem beszélt. Lehet, hogy pont ezért lett lelkiismeretfurdalása: beszélgetett a többiekkel, és mondták neki, hogy ez gáz, esetleg a többi szülő is szólt, hogy ezt hallották, és ha így van, akkor rendőrség, vagy ők mennek. Nem tudhatom, hogy mi történt, illetve mi nem. Mindez lehet fikció, meg fantáziálás, de van rá 50%esély, hogy így volt (vagy igen, vagy nem XD)

  Mindenesetre szomorú azt hallani, hogy egy ilyen kínzásos eset egyrészt megtörténhet, másrészt hogy évekig...”
 • 18. mazsolaszolo 2011. október 26. 18:58
  „"A végig jól tanuló lány olyan volt, mint akinek nincs semmi problémája. Nevelőinek a családi házban történtekről nem mesélt, nem kért segítséget. "

  EZ mutatta azt, hogy baj van. Egy 13 éves gyerek általában a barátnőinek, barátainak stb. mindig fecseg apróságokat, ezt-azt a családi dolgokról, mert az a természetes. Ha nem szól semmit, az jelzi, hogy baj van.

  Ha ez a mocskos ügy húsz évvel ezelőtt történik, akkor is azt mondanám, hogy elképesztő, hogy mennyi olyan tanár van, aki diplomát kapott ugyan, de emberségből, empátiából, pedagógus-lélekből megbukott. De most?! Amikor elvileg tanítják a pedagógusoknak, hogy mik a bántalmazás jelei - beleértve a súlyos lelki bántalmazásét is!
  (A 13 éves kislány is áldozat, csak kissé másfajta áldozat, mint szegény Réka volt.)

  Örülök, hogy a nagypapához kerül, remélem, az öregúr jó fej, és lesz ereje, ideje arra, hogy támasza legyen, szülője helyett szülője ennek a kicsi lánynak. A pszichológusnak örülök, de jobban örültem volna a kislány esetében egy gyermekpszichiáternek. Már a traumatizáltság is baj, de ha egy tehetséges gyerek elvész, az duplán baj.
  Na, egyelőre ez is jobb, mint a semmi, és sokkal jobb, mint traumatizáltan bekerülni egy gyermekintézménybe. (Remélem, ott is lassan megváltoznak a dolgok.)

  Mindenható Rózsi Anyánk talán fordíthatna erre is némi figyelmet, ahelyett hogy pelenkázástant akarna tanítattani mindenáron, mindenkinek. :(”
 • 17. asdfghj88 2011. október 25. 22:25
  „Kedves IIMM!

  Oktatási intézményben dolgozóként (nem portás, takarítók és hasonló!!!) azt hiszem elég belelátásom van az általános helyzetbe. Elszomorít az a tény is, hogy manapság a felsőoktatási intézményekben akkor vesznek fel valakit tanárnak, ha szépen tud énekelni, és nem az a lényeg, hogy hogyan viszonyul a gyerekekhez, stb... Ez csak egy vélemény, én nem minősítettem senkit, csak általánosítottam! Hogy is szól a mondás? "Akinek nem inge, ne vegye magára!”
 • 16. IIMM 2011. október 25. 20:57
  „Kedves asdfghj88 .! Most az okos ember hülyéskedik vagy az okos ember hülyéskedik??? Ajánlom figyelmedbe Grabowsky 2011.10.25. 17:31 bejegyzését és horvathi 2011.10.25. 13:41 .Meg kapod a magyarázatot és nem a tanárokat kellene fikázni!!!”
 • 15. Zsoltee0716 2011. október 25. 20:35
  „Kemény kötésű gyerek akkor! Az élet adja neki, hogy a lehető legjobban éljen ezek után!”
 • 14. asdfghj88 2011. október 25. 19:30
  „Amennyire manapság a tanárok foglalkoznak a gyerekek lelki világával, nem csoda, hogy nem vettek észre rajta semmit.”
 • 13. muhelyiek 2011. október 25. 18:27
  „Vajon mi zajlott le benne? Finoman szólva furcsa,/már ha tényleg megviselte??!!/hogy NEM vettek észre semmit a viselkedésén.Mert egy NORMÁLIS EMBEREN,akárhány éves is, az ilyen trauma mély nyomot hagy,ami előbb-utóbb kiütközik valamilyen szinten.Milyen ember válik majd belőle? Tudnak-e rajta egyáltalán segíteni? Egy biztos, nem szeretnék egy helyen élni ezekkel,hiszen az ördög nem alszik!!!”
 • 12. Senko001 2011. október 25. 18:15
  „A halálbüntetés azonnali visszaállítása, talán megoldást jelenthet. Kikötve két év felülvizsgálati lehetőséget, és törölve az életfogytiglan felmentő lehetőségeit. A bíró is ember, és tévedhet, de kevesebb a haláleset e miatt mint ha bűnözők sokasága teheti amit akar, mert majd szabadul (USA). Az elrettentő példa visszatartó ereje szünt meg az által, hogy nem kap senki sem tettéhez méltó büntetést, és az ismertség lehet mentő öv (szinész gazember). A jelenlegi magyar helyzet minden oldalon igaz kifejezése a forrásban lévő bor. A szemét van a tetején, de ülepedés után ha nem rázzák fel alulra kerül, a javát fogyasztják, a ruskót kidobják. Jelenleg csak át fejtették, de ez uj bor még. Ha látja valaki a szinét a mustnak, biztos abban mi lesz belőle? Viktor, láttál már ilyet, nem neveden szereplő bírtokodban? (úgy hívhatják= rosé?) Családunkon belül okoztam sok gondot. Nagyapám gyártulajdonos, felszabadulás után, Apám a "gyár" ktsz. alkalmazottja, aki türte és élte életét a "rossz rendszerben", és vigyázott ránk. Elbeszéléseiből tudom nem semmi ami most vár ránk. A tudatlanság vezető beosztásban bűn. A tudatlanság csak nyűg. Viktor te bűnt követsz el.”
 • 11. Grabowsky 2011. október 25. 17:31
  „"""": diákjuk viselkedésén tanárai semmi furcsát nem vettek észre""""

  Mert számára már természetes volt ami náluk esténként ment, esti mese helyett!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 10. varadipal 2011. október 25. 17:24
  „Vissza a halálbüntetést!”
 • 9. deszkás 2011. október 25. 15:23
  „Értem én de nem fogadható el.(mert akkor arra a nivóra csúszik le.... hoppá)”
 • 8. IVY 2011. október 25. 15:11
  „jaja”
 • 7. horvathi 2011. október 25. 13:41
  „6. deszkás

  A "bátor" nevelőapa mostani viselkedésére magyarázat, hogy abban a bizonyos fajta etnikumban egy 13 éves lány már nem számít annyira kislánynak és már sokféle "célra" is felhasználható.....”
 • 6. deszkás 2011. október 25. 12:57
  „Az eddigiekhez:érdekes a "bátor" nevelőapa viselkedése kérdés:miért most?”
 • 5. szpirigonzálesz 2011. október 25. 12:54
  „Szegény gyerek. Élete végéig cipeli magával ezt a borzalmat.”
 • 4. horvathi 2011. október 25. 12:50
  „Ugyan miért is vehettek volna észre bármilyen rendelleneset Cintiánál az iskolában, hiszen Cintia számára természetes volt a látvány és az események, ugyanis abban az etnikai kisebbségben, amelyhez Cintia és az egész "fámíliája" tartozik az ilyen és ehhez hasonló dolgok mindennapos események, amikor egy olyan személy kerül a karmaik közé, aki nem az ő etnikumuból származik.

  Réka esetéből tanulva nagyon szées felvilágosító propagandát kellene elindítani a közmédiákban, hogy senki se keveredjen túl közeli kapcsolatba annak a bizonyos kisebbségnek a tagjaival, mert nagyon könnyen tragédiába fordulhat a könnyelműségük.

  Szegény Rékát az Isten nyugosztalja!”
 • 3. papika56 2011. október 25. 11:01
  „Ne hogy már ezt a szörnyűséget is az iskola számlájára írják ! Nem vették észre a tanárok ?, Másra mutogatnak, mást hibáztatnak ??? Sok ember felelős ezért a bűntényért !!
  Senki nem látott--nem hallott semmit ??!!! Kis település, mindenki ismer mindenkit. Most miért nem ???”
 • 2. vmagdi 2011. október 25. 10:47
  „Szerintem súlyos hiba lenne, ha a kislány bármilyen szállal is kötődhetne a családhoz, a nagyszülők is folyton erre a borzalomra emlékeztetnék, szerintem ettől a családtól csak nagyon távol tudná ezt feldolgozni, szerintem még Battonya környékéről is el kellene vinni az ország más pontjára.. Hogy nem beszélt róla, az nem az ő hibája, nyilván a környezetében senkivel sem tudott bizalmas kapcsolatot kiépíteni, akivel erről beszélhetett volna, ez inkább szomorú tény, mint mentség , főleg egy pedagógustól. Az iskolában van szülői értekezlet, és mindenféle közös tevékenység, ahová a szülőket is bevonják.... és senki nem látott semmit nem vallott semmit, mindenki mossa a kezeit, pedig Battonya nem egy metropolis”
 • 1. papika56 2011. október 25. 10:22
  „Ez az egész család aberált ! Elmeszakértő nézze meg őket. Sőt meg sem kell vizsgálni --mert a tettükre nincs magyarázat !!!! ilyet ép eszű ember NEM csinál! <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évadnyitó koncert a Bösendorferrel

Csajkovszkij-esttel nyitja a Filharmónia 2011/12-es bérleti hangversenyszezonját a Szegedi Szimfonikus Zenekar ma 19.30-tól a nagyszínházban. Tovább olvasom