Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Tánccal, fénnyel a demokráciáért

Szeged - A Szegedről indult Lengyel Katalin és társulata, a Bandart Productions a World Forum for Democracy felkérésére You-Topia címmel egy tánc és új média előadással szerepelt Strasbourgban, az Európa Tanács székházában a rendezvény záró gáláján.
– Strasbourgban, az Európa Tanács székházában tartották a World Forum for Democracy háromnapos konferenciáját, amelynek múlt heti záró gáláján, a francia miniszterelnök köszöntője után adtuk elő You-Topia című produkciónkat. Nemcsak az Európából, hanem a világ minden tájáról elsősorban 18 és 30 év közötti fiatalokat – politikusokat, aktivistákat, civil szervezetek képviselőit – hívtak meg azzal a céllal, hogy felkeltsék a figyelmüket a politika, a demokratikus döntéshozatal iránt. Magyarországról egyedül mi voltunk ott előadóként, de a konferencián találkoztunk más magyar résztvevőkkel is. A You-Topia címet együtt választottuk a fórum szervezőivel; a YouTube-generációt szerettük volna bevonni ezzel, valamint arra utalni, hogy mindenki egyénileg is tehet azért, hogy egy demokratikusabb világban éljünk. Ez az utópia reményeink szerint a jövőben realitás lesz. A konferencia ezt a pozitív látásmódot szerette volna erősíteni, mert sok országban érdektelenséget, apátiát, megcsömörlöttséget, kiábrándultságot lehet tapasztalni a közügyekkel, politikával kapcsolatban – mondja a Szegedről indult Lengyel Katalin táncművész-koreográfus, aki 14 évesen kezdett táncolni.

Lengyel Katalin a You-Topia című darabban. fotó: DM
Lengyel Katalin a You-Topia című darabban. fotó: DM


Később a szegedi egyetem angol-magyar-összehasonlító irodalomtudomány szakára járt, majd rájött, váltania kell. Ausztriában végezte el a táncművészeti egyetemet, egy évig Írországban volt ösztöndíjas, végül saját produkcióival járta a világot. Fontosnak tartja, hogy a művészek is véleményt nyilvánítsanak közéleti kérdésekben, bár az ő produkciójuk sem aktuálpolitikával foglalkozik, inkább arra keresi a választ, hogyan lehet másképpen csinálni.


– A művészek sem elefántcsonttoronyba zárva élnek, a rossz politika következményeivel ők is szembesülnek valamilyen módon. Ha nem jól működnek a dolgok kormányzati szinten, akkor az embernek nagyobb részt kell vállalnia a véleményalkotásban. A konferencián világosan kiderült, hogy világszerte megvan a fiatalok véleménye a politikusokról. Ez nem magyar sajátosság. Mindenkiben kialakult a sztereotipikus kép a korrupt pártpolitikusról. Az unió és a francia állam szerencsére áldoz arra időt, pénzt, energiát, hogy kineveljenek egy olyan generációt, amely a jövőben már másként politizál. Argentínában működik egy netpárt, amely parlamenti erőként vállalja, hogy az országgyűlésben megfogalmazódó kérdéseket felteszik a weboldalukra, ahol az egyszerű állampolgárok is szavazhatnak arról, hogy milyen álláspontot képviseljenek a parlamentben. Ilyen módon megvalósítják a közvetlen demokráciát – hangsúlyozza Tóth-Zs. Szabolcs média művész, aki Katalin alkotótársa a You-Topia-produkció létrehozásában.

Fotó: DM
Fotó: DM

A különleges előadásban minden vizuális effekt élőben készül: egy speciális program, egy szenzor és egy rajzolótábla segítségével projektorral vetítenek fényjeleket a táncosra és a háttérre. Egyszerű technikát használnak, ezzel is sikerült meglepniük a közönséget. Strasbourgban többen azt mondták: jó volt látni, hogyan lehet egy ennyire sűrű és absztrakt témát, mint a demokrácia, szórakoztató formában is megjeleníteni. A digitális technika és az emberi test összehangolódását, egymásból építkezését is kiemelték.

Fotó: DM
Fotó: DM

– Nagyon durva, de amint kiderült, hogy magyarok vagyunk, rögtön a hazai helyzetről kezdtek faggatni bennünket Strasbourgban. Egy amerikai hölgy azt mondta: felnéznek a magyarokra, hogy ilyen sokan kimentek a netadó ellen tüntetni. Becsülik a kiállásunkat, inspiráló számukra is, és próbálják az amerikaiakat is rávenni, hogy tiltakozzanak, ha szükségét látják. Egy angol úriember és brazil fiatalok is kérdezgettek, mindannyian pontosan tisztában voltak vele, hogy a kormány nem egyenlő az országgal – magyarázza Katalin. – Tervezzük, hogy kibővítjük a You-Topiát, talán jövő nyáron Szegeden is előadhatjuk. Kapcsolatban állunk Balog Józseffel; külföldön sokfelé sikert aratott első darabunkat, a Dancing Graffitit már bemutattuk a THEALTER Fesztiválon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportos ökoiskola nyílhat jövőre Szentmihályon

Ha összejön a minimum 15 első osztályos jelentkező, a Karolina-iskola újraindítaná az oktatást alsó tagozatban Szeged-Szentmihályon a jövő tanévtől. Tovább olvasom