Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Tánclépésben jutott el a sikerig a 16 éves páros

Még csak 16 évesek, de latin táncban már hetedikek a felnőtt magyar ranglistán. Czina Boglárka és Széles András a csapatsportokban is tehetségesnek bizonyultak, ők mégis a versenytáncért rajonganak. Ha így folytatják mestereik, Törökgyörgy Melinda és Maurizio Vescovo sikereit is elérhetik.
– Már kisgyerekként is állandóan nyüzsgött, ha zenét hallott, mindjárt ritmusra járt a keze-lába – révedt a múltba a többszörös korosztályos latintánc-bajnok Széles András anyukája, Zsuzsanna.

A most 16 éves szegedi fiú kisiskolásként mindent kipróbált, amit csak egy maga korabeli gyerkőc hobbiként űzhet: edzésekre járt, ügyesen rajzolt és zongoraleckéket vett. Hatéves forma lehetett, amikor a szülei beíratták a Flamenco tánciskolába.

A Bartók művelődési házban szerezte meg az alapokat. – A szüleim nem erőltették a táncot, magam döntöttem el, hogy versenytáncos leszek. Egyszer egy félig nyitott ajtón keresztül bekukkantottam egy terembe, ahol egy táncospár magánórán gyakorolt. Teljesen elvarázsoltak, úgyhogy sírva könyörögtem a szüleimnek: keressenek nekem egy klubot, ahol tovább fejlődhetek – beszélt táncos múltjának egyik korai állomásáról András.

Széles András és Czina Boglárka. Mindketten tizenhat évesek. És sikeresek Fotó: Frank Yvette

Nyolcévesen így került Kistelekre, a Pro Art táncstúdióhoz. Egy évre rá párjával megnyerték a gyerek korosztályos országos bajnokságot. András minden szabadidejét a táncnak szentelte: hetente kétszer Szegeden, háromszor pedig Kisteleken edzett. Szombatonként reggel 8-ra járt át Kistelekre, ahol nem egyszer este 6 óráig egyhuzamban gyakorolták a tánclépéseket. Hogy ne kelljen annyit ingáznia, a kisteleki gimnáziumba felvételizett, ahol most másodikos.

András párja, a szintén 16 éves Czina Boglárka nyolc- esztendősen ismerkedett meg a tánccal. Közben kézilabdázott és kosárlabdázott, néptáncra és modern táncra járt, valamint hét évig zongorázott. A szerencsi kislány éppen partner nélkül árválkodott, amikor 2006 áprilisában egy egri versenyen összefutott András edzőivel, akik azt tanácsolták neki, táncoljon együtt a tanítványukkal. – Furcsálltam a felvetést, mert előtte fél évvel találkoztam Andrissal, aki akkor jó két fejjel alacsonyabb volt, mint én. Aztán kiderült, hogy néhány hónap alatt annyit nőtt, mint egy gomba – elevenítette fel az első közös gyakorlásokat Bogi.

Alig egy hónapra rá megnyerték a magyar ranglistaversenyt, rá két héttel pedig a középdöntőbe jutottak egy olaszországi nemzetközi viadalon. És a sikerek csak jöttek és jöttek.

Októberben saját korosztályuk országos bajnoki címét is bezsebelték, két hete Győrben ifjúsági kategóriában diadalmaskodtak, s még aznap egyedüli ifjúsági párként bejutottak a felnőtt magyar bajnokság középdöntőjébe. Jövő márciusban ők képviselik hazánkat a franciaországi korosztályos világbajnokságon. Manapság nem akárkiktől tanulják a tánc fortélyait, a blackpooli győztesek, a hétszeres magyar bajnok pár Törökgyörgy Melinda és Maurizio Vescovo a mestereik.

Boginak gyakran fülébe csengenek édesapja szavai, aki jó néhány évvel korábban már kinézte magának kislánya leendő párját: „Meglátod, amikor Andris megnő, vele fogsz táncolni!"

Olvasóink írták

  • 1. p 2007. november 26. 11:11
    „hajrá a vb címre:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővül a SZIN Ice

Harmadik helyszínnel bővül a téli szegedi fesztivál, a Szegedi Ifjúsági Napok fagyos kistestvére, a… Tovább olvasom