Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Táncoltatták, rugdosták

Szeged - "Ribanc, drogos" – ezért a közösségi portálon megjelent üzenetért kellett bűnhődnie a 13 éves Tóth Arnoldnak, akit szerdán pofoztak és rugdostak meg diáktársai. Azért írta ezt, mert évfolyamtársa feltett róla egy videót adatlapjára, amelyben a fiút táncra kényszerítették.
„Híres lett az iskolánk!" – skandálta a makkosházi iskola egyik alsós diákja tegnap reggel az intézmény bejáratnál. A diákok szinte kivétel nélkül a csütörtök délelőttről beszéltek. A Szegedi Rendőrkapitányság munkatársai ekkor vitték el hat társukat, akiket a 13 éves Tóth Arnold megverésével, csoportosan elkövetett garázdasággal gyanúsítanak.

A fiút előző napon az iskola mellett előbb énekeltették, majd néhány pofon is elcsattant. Nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Arnold szeptembertől jár az Ortutay utcai intézménybe: ekkor költöztették át osztályát a megszűnt Kodály téri iskolából.

Tóth Arnold és édesapja nem érti a diákok piszkálódásának az okát.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Ott soha nem volt gondom, a makkosháziban viszont elejétől kezdve piszkáltak. Például azért, mert focizás helyett jobban szeretek rajzolni. A szerdai esetnek pedig egyhetes előzménye van: az egyik fiú akkor kényszerített arra, hogy táncoljak az iskola előtt, amit mobiltelefonnal rögzítettek – mesélte Arnold, aki igencsak meglepődött, amikor táncát az egyik közösségi portálon, évfolyamtársa adatlapján találta meg.

Nem ez volt az első

Megdöbbentő eset zajlott le a makkosházi iskolában – számolt be lapunk 2006. március 10-én az intézményben történtekről. Egy anyuka hívott ki a napköziből egy ötödikest, és felpofozta a folyosón. Az előzmény: az iskolai testnevelés órán kisebb baleset történt.

– Küldtem a lánynak egy nyilvános üzenetet: mit képzel magáról? Azt írtam róla, hogy ribanc és drogos. De csak az interneten szidalmaztam, szerdán nem is szóltam hozzá – mondta Arnold. A nyolcadikos diákot szerdán, az ebéd után rángatták ki az iskola mellé. – Az egyik fiú azt mondta, hogy énekeljek. Erre nem voltam hajlandó. Ekkor az a lány, aki a táncomat feltette a netre, pofon vágott. Ordított, hogy most nevezzem drogosnak. Megtettem. Ezután egyre többen kezdtek el lökdösni és ütni. Valaki hátulról belém rúgott, amitől a földre kerültem. Negyedóráig tartott az ütleg. Senki nem segített – emlékezett.

Az eseményt több hetedikes és nyolcadikos is végignézte: néhányan mobiljuk kamerájával rögzítették az esetet. Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő elmondta: a telefonok memóriakártyáit bűnjelként lefoglalták. – Ha nem dolgoztam volna korábban rendőrként, máshogy intéztem volna el a dolgot – mondta felindultan Arnold édesapja. Tóth Nándor még szerdán feljelentést tett a rendőrségen. Az iskola tanulói közül egyébként négy lányt és két fiút állítottak elő, de szabadlábon védekezhetnek.

Sikerült beszélnünk az iskola tanulói közül olyannal, aki szemtanúja volt a pofozkodásnak, rögzítette is azt, és az egyik fiúval, akit elvittek a rendőrök az intézményből. Név nélkül nyilatkoztak, mondván, az igazgató megtiltotta nekik, hogy szóba álljanak a sajtóval. – Tudtuk, hogy jár énekelni, ezért mondtam neki: akkor énekelj, öcsém! – mondta a rendőrségre szállított fiú. Elmondása szerint Arnold egy musical részletet adott elő, ami után a lánytól megkapta a pofont a ribancozásért. – Nem tudjuk, mi ez a felhajtás. Nem volt itt verés – mondták a szemtanúk. Egyikük azonban elismerte: egy másik lány valóban hátulról rúgott a fiúba. A fiatalok megerősítették: a rendőrség begyűjtötte mobiljuk memóriakártyáját.

Az iskolán kívül történt az incidens, de nem mennek el szó nélkül az eset mellett.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Az igazgatóit alapból megkapjuk, félévkor pedig kettesnél nem lehet jobb a magatartásunk. Azt is mondták, hogy ennek nyoma lesz a felvételi adatlapunkon – mondták az eset részvevői. A rendőrségre bevitt fiú pedig hétfőtől már másik iskolában fog tanulni. – Korábban is szó volt róla, hogy elmegyek innen – mondta. Arnold sem marad ebben az intézményben: szíve szerint a Madáchban kezdené utolsó félévét.

– Hétfőn azonban még a makkosháziba megyek be. Voltak, akik üzentek: ha nagyobb bajuk lesz a dologból, újra megvernek – mondta. A másik oldalnak feltettük a kérdést: számíthat a fiú újabb atrocitásra? Az egyik csetepatéban részt vevő lány egy laza „titokkal" zárta rövidre mondandóját, míg másikuk szerint, ha ez megtörténik, akkor újra találkozunk velük.

Végül nevetve válaszoltak: ugyan miért kötnének bele iskolatársukba?

Rendkívüli értekezlet és osztályfőnöki

Csütörtökön telefonon kérdeztük a makkosházi iskola igazgatónőjétől: történt-e rendkívüli esemény intézményükben? Azt válaszolta, semmi különös nem történt. – Mivel nem az iskolában, hanem azon kívül történt az eset, azért volt ez a válaszom. Az ügy kivizsgálása teljes mértékben a rendőrség hatáskörébe tartozik – magyarázta Tóthné Facskó Zsuzsanna igazgató. Ugyanakkor nem mennek el szó nélkül az eset mellett. – Rendkívüli nevelőtestületi értekezletet tartottunk pénteken, amit a negyedik órában rendkívüli osztályfőnöki órák követtek. A tanárok a meglevő információk birtokában tájékoztatták a tanulókat a szerdán történtekről.

Olvasóink írták

157 hozzászólás
 • 157. csakúgy 2008. február 06. 21:09
  „Számomra szánalmassá az emelte fel az egészet hogy, több lány ment egy idiota magát felsőbbrendűnek tartó lány után.GYEREKEK.tejóisten.
  Nem mertek saját vélemyényt alkotni?,ha az az lány adott egy pofont akkor őt is adtak...bár nem őket drogosribancozták le.
  Igy járatták le magukat.Mint valami hivatásos csicskák.
  meg azzal hogy végignézték a többiek..
  birkááák.mindenki ilyen szerencsétlen ott?hogy egy lányt nem birnak leállitani?
  ha nekem ilyen fiu verő lány ismerősöm lenne,jol kiröhögném...hát milyen lány ez egyáltalán?
  Azthiszi majd elélhet igy.de nem!Középiskolába kerül...ott meg ha ekkora lesz az arca,nagyon elverik.Meg nem lesznek mindig ott a csicskás barátnők akik ugyanazt mondják ,gondolják mint ő.Nem kivánom neki a rosszat,de vegyen mar vissza egy kicsit magábol.
  ja és ne jöjjön senki nekem azzal a szöveggel hogy nem voltam ott...mert fölöslegesen irja le.rohadtul nem érdekel”
 • 156. 1 osztálytársa 2008. január 27. 19:03
  „Én meg azt mondom amit a 2 elöttem lévő akárki akármit is mond”
 • 155. az egyik lánynak a pasia 2008. január 27. 18:50
  „Én szereintem,ügyan azt mosndom mit az előzö sajna ez van”
 • 154. Kovács Tibor 2008. január 27. 18:41
  „Egy az hogy nem rugdosták meg és a másik az hogy nem drogosok,
  És szerintem a valamit csinált neki az szereintem meg érdemelte sajna,ez van.”
 • 153. érthetetlen 2008. január 26. 14:37
  „Érdekes nyilatkozatokat lehet egy-egy cikk kapcsán itt olvasni.
  Ahogy olvasom a pro-kontra oldalakat, látható, ki az, aki eleve benne volt abban a bizonyos nagy-nagy csoportban, aki a fiút lökdöste.

  Nem tudom már ki is írta, de ha az illetőt olyan kisember formájában körbe állja másik 20 kisember, nem tudom mitévő lenne. Azt hiszem fülét farkát behúzná, hiszen itt, a neten arctalanul elég könnyű nagyszájúnak lenni.

  Nem ismerem egyik felet sem, így nem tudok tárgyilagos lenni, de úgy gondolom, ha az iskola bármelyik tagja (gondolok itt nevelő, portás, takarító, vagy WC-s néni) vagy akár egy arra járó felnőtt azt látja, hogy egy 20 főből álló kisebb csoport azt csinálja, amit, a helyes megoldás az lenne - szerintem, ha értesíti az illetékes hatóságot, akik eljárnak, ahogyan kell. Persze lehet jó olasz módszerrel családi háborút, személyes bosszút indítani, de ha kisemberként ezt tanulja a gyerek, ne csodálkozzunk, ha felnő és egy szülői kérést egy hatalmas pofon követi a gyerek felől.

  És kedves tanárok, nevelők... azért, mert teher valami, mert egy másik iskola diákjai a sors kegyetlen fintoraként átkerülnek az iskolájukba, nem elfordulni, struccként a homokba kell dugni a fejünket, hanem amit anno a főiskolán, egyetemen tanultunk (közöttük én is) és az adott feladatot kell megoldani. Ha bandáznak, lehet, hogy meg kell szervezni egy nevelőtanárt, aki esetlegesen nem a gép előtt ül és neten lóg, cigarettázik és kávézik, hanem tényleg oda is figyel a gyerekre. Miért volt régen rend és fegyelem, és miért tudtuk ülve végighallgatni winetoou kalandjait napköziben? Pedig akkor szüleink 3 műszakban dolgoztak, alig-alig láttuk őket, sőt még szombat is az a nap volt, amikor dolgozni, iskolába kellett járni. Akkor meg lehetett ezt oldani? Pedig akkor is csak diák volt a diák, tanár a tanár, és már akkor sem a spártai szellem szerint oktattak és neveltek.

  De nem baj, hiszen nekünk ez kellett! Kellett az, hogy szünjön meg egy iskola, ami természetesen csupán egy nemzetkezői gyermekévhez kötődik a kapunyitása. Természetesen nekünk "kell" a nagylétszámú osztály. Gondolom kedves nagyjaink csimutái is ilyen nagylétszámú osztály 39. tanulója, no name és nem kiemelt sehol. Persze lehet változtatni ezen, van pénzed, indulj és fizess, iratkozz át... persze időben, mert nem biztos, hogy a pénzedet még időben oda tudod adni a megfelelő embernek.

  Inkább nem folytatom, mert elrontom a napom a mérgemmel és gyorsan körbeállok egy két embert és kamerára veszem, ahogy táncolni fognak... hogy is volt az a mondat? Táncolj...”
 • 152. 1 osztálytársa 2008. január 24. 18:35
  „A suli egyik tanulója!
  Azt nem írtam,h az lennél de mi köze lenne az összes kodályosnak ehhez?Egyébként mostmár mi is makkososok vagyunk szal nem értem, mit zn-eltek.”
 • 151. a suli egyik tanulója 2008. január 24. 17:32
  „1 osztálytársa!!!!!!!
  ezt igazából én se értem a mit te írtál!!!! de én nem kodályos vook hanem vérbeli makkosos!!!!”
 • 150. egy külsős 2008. január 22. 19:45
  „császtok sztm ez szar ügy mindenkinek a gyereknek is meg akik ott voltak annak is vagy nem???”
 • 149. dodo 2008. január 22. 15:41
  „Még az nem derült ki számomra az itt folyó diszkurzusból, hogy ki a cigány a pofozkodó társaságból. Valaki felvilágosítana?”
 • 148. 1 osztálytársa 2008. január 21. 19:58
  „A suli egyik tanulója!
  Én meg azt nem értem,h mi közük van a kodályosoknak ehhez az egészhez.Mert összevertek egy kodályost?
  U.I.:Nem írtam,h neked van bajod,csak azt,h én meg ezt nem értem.”
 • 147. ŐŐŐŐŐ 2008. január 21. 19:55
  „hát...ha belegondolsz..igen...de mindennek van oka, vagy legalábbis norm. ember ok nélkül nem cselekszik....”
 • 146. ééén 2008. január 21. 16:02
  „gggiii!!!
  "nem egy közösségi oldalra irta volna ki arnold a fabira a dolgokat..." arrol elfeledkeztél hogy a lány is közösségi oldalra tette fel az Arnoldrol készült videót???”
 • 145. a suli egyik tanulója 2008. január 21. 10:25
  „azt nem értem,hogy a sulit mért kellet belekeverni ebbe az ügybe??????!!!!!
  végül is nem a suliban,hanem a sulin kívül történt!!!”
 • 144. Zso 2008. január 21. 09:21
  „Mit lehet várni az "ifjúságtól"egy erkölcsében velejéig romlott MSZP-kormányzati országban,ahol nem ismerik a keresztény nemzeti öntudatot!!”
 • 143. 1 osztálytársa 2008. január 20. 20:09
  „És ha pl a Madách került volna a makkosba,akk velük is ilyenek lennének vagy csak minket tisztelnek meg a "vendégszeretetükkel".Valakik túl sokat képzelnek magukról.A szemünkbe mondják el a bánatukat ne itt!”
 • 142. huba 2008. január 20. 20:08
  „Nesze nektek iskolaösszevonás....”
 • 141. Pont az 2008. január 20. 20:03
  „most olyan nehezére esik egy-két emberkének felfogni hogy nem mi akartunk át jönni a makkosba? és amúgy is ez most nem az a mese. a Tóth Arnold nem érdekel, de az hogy a volt Kodályosokat itt szidjátok és hibáztatjátok minden hülyeségetekért az már igen...”
 • 140. 1 osztálytársa 2008. január 20. 19:30
  „Mindegyik az amelyik lenéz minket.Velük is megtörténhetett volna,és megtörténhet.Ha már volt berlini fal akkor itt meg legyen makkosházi fal.Asszem van 1-2 emberke aki örülne neki.”
 • 139. kakas 2008. január 20. 19:26
  „Erősen kétlem h a Kodályosok hülyék lennének, de a hozzászólásodból leszűrzöm egy tahó már van a makkosba..”
 • 138. 1 osztálytársa avagy kodályosból makkosházi 2008. január 20. 19:08
  „egy valaki!
  Ha gondod van a volt kodályosokkal (azaz velünk) akkor a szemünkbe mondd!Vagy talán félsz,h csak itt adod ki magadból?Felejtsétek már el,h kodályosok!Mi is makkosháziak vagyunk.
  Egyébként mi sem akartunk "bevándorolni" hozzátok.Erre mérget vehetsz.”
157 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Algyőt és Városföldet köti össze az új gázvezeték

Algyő - Öt helyen tárolja az új gázvezeték megaméretű csöveit a Kőolajvezeték Építő Zrt., az egyik Dorozsma határában van. A páratlan méretű cső az algyői Szőreg I-es olajmezőn épülő gáztározót kapcsolja be az országos hálózatba. Tovább olvasom