Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

˝Táncos mamik vagyunk!˝

Szeged - Szerda délután benépesült a tápai Heller Ödön Művelődési Ház nagyterme.Férfiak és asszonyok párba álltak, ritmusra bemelegítettek, majd angolkeringővel hangolták rá magukat a következő leckéjére, a csacsacsára.
Nyugdíjasok és fiatalabbak ültek le a fal mellé félszegen, majd egyre hangosabban beszélgetve, nevetgélve. Ám ahogy a tánctanárnő bekapcsolta zenét, élet szökött a parkettára. Férfiak és asszonyok párba álltak, ritmusra bemelegítettek, majd angolkeringővel hangolták rá magukat a következő leckéjére, a csacsacsára. Szemlátomást élvezték a lendületet, figyeltek a koreográfiára, és ha „félreléptek", jót derültek magukon és egymáson.

Táncház a tápai Heller Ödön Művelődési Házban. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Néptáncoltam 8 évig, 1951-ben még a kelet-berlini Világifjúsági Találkozóra is kijutottam. A férjem zenész volt, a fiam is zenél, ha lakodalomba mentünk, ők játszottak, én állandóan táncoltam. Nem volt kérdés, ha nyílik ez a jó alkalom, eljövök. Én fiút táncolok, a barátnőm a lány – mesélte csillogó szemmel Török Lajosné. Felsorolta, miket vettek eddig, és büszkélkedett, hogy mindez heti egy táncolással is megy. – Ráérünk, szeretünk mozogni, táncos mamik vagyunk. Háromszor a héten jövünk isteni jó gerinctornára, a szerda szabadon maradt, hát kitöltjük. A partnerem nem jól vezet, én meg nem jól lépek, de összerakjuk a végére. Mit csináljunk így hetven felett? – vette át a szót nevetve a barátnője, Szankáné Ica mama. A másik párost alkotó Török Gáborné és Kószó Istvánné egymás szavába öltve mesélte: – Forogni például már nem bírunk, mert elszédülünk, csak kifordulunk. A férjemet nem tudtam elhozni, de otthon neki is megtanítom a lassút, hogy májusra megtanuljuk. Képzelje, milyen lesz, ha én is férfit kezdek táncolni, meg ő is!

– Ügyesek és nagyon akarnak, itt mindenki magával és a partnerével foglalkozik. Lesz még szamba és roki – meséli tanítványairól Zsilák Zsuzsanna, a Papiron Szeged Versenytáncklub elnöke és vezetője. Januárban kezdték, de olyan rengetegen jelentkeztek a 10 alkalomra, hogy végül Tápén, Petőfitelepen és Kecskésen is indult csoport. A Nem csak a húszéveseké a világ című tánctanfolyam a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával jött létre. Megvalósítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Példamese a barátságról

Kedves, szívet melengető, tanulságos példamese a barátságról és az egymásra utaltságról Paul Maar gyerekdarabja, a Hoppláda. Tovább olvasom