Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Táncosként is beugrik a vendégkoreográfus

Szeged - Koreografálni hívták meg a Szegedi Kortárs Baletthez Zachár Lórándot, a Dance Works Rotterdam táncművész-koreográfusát, de egy baleset miatt csütörtöktől beugróként már Juronics Tamás darabjában, az Insomniában lép színpadra.
 Névjegy

Zachár Lóránd több mint harminc éve néptáncosként Somogyi Tibornál kezdte a pályáját. Sok társulatban megfordult, volt a Budapest Táncegyüttesnél, majd a Rockszínházban, később a Madáchban és a Vígszínházban táncolt musicalekben. Rövid ideig a Budapest Balettben is dolgozott, utána Földi Béla együtteséhez, a Budapest Táncszínházhoz került, ahol nyolc évig táncolt. Ezután Hollandiába ment szerencsét próbálni. A Djazz–Exnél volt egy évet, majd a Dance Works Rotterdamnál táncolt tizenegy évig.

Kiss Robi szerencsétlenül térdsérülést szenvedett az órámon. Juronics Tamásék tanakodtak, hogy mi legyen, hogyan lehetne megmenteni az Insomnia telt házas előadásait. Eszükbe jutott, ha már úgyis itt koreografálok, ugyanakkor aktív táncos is vagyok, beugorhatnék. Örömmel mondtam igent. Nincs túl sok idő, de a Szerető szerepét két nap alatt is be tudom tanulni – mondja Zachár Lóránd táncművész-koreográfus, akit a Szegedi Kortárs Balett számára egy új táncprodukció elkészítésére hívtak meg.

– Még nem döntöttem el, mi lesz a címe. Talán Két világ vagy Kettős világ. Minden embert kíséri a saját árnyéka, a sorsa, kicsit erről a „kísértetről" szólna a félórás darab. Imádom a szegedi társulatot, technikás, erős együttes, jó velük dolgozni. Tamás is mozdulatközpontú darabokat készít, gyönyörű dolgokat csinál. Talán az a különbség, hogy én szeretem az izoláltabb mozdulatokat. Tanultam a Limón- és a Graham-technikát is, de próbálok tőlük elvonatkoztatni, igyekszem inkább a sajátomat adni. Tizenegy évig dolgoztam a Dance Works Rotterdam társulatával, ma is minden évben megyek vissza három hónapot tanítani a rotterdami táncakadémiára, és darabokat is készítek. Hollandia táncélete nyitottabb, fejlettebb, mozgalmasabb. Sokkal több a produkció, rengeteg stílus, irányzat létezik, több a koreográfus, fantasztikusak a táncosok. Szerintem a világ legjobb táncegyüttese is ott működik: a Nederlands Dans Theater, a Holland Táncszínház. Figyelmet, megfelelő anyagi támogatást is kapnak a legjobb társulatok a működésükhöz – hangsúlyozza Lóránd, aki azt vallja: a tánc konzervál.

Táncosként is beugrik a vendégkoreográfus. Fotó: Kuklis István (galéria)

– Addig szeretnék táncolni, amíg úgy érzem, a testem bírja. Talán az a titka, hogy nem szabad leállni, mert ha ebben a korban abbahagyja az ember egy évre, akkor már nehéz összekapnia magát. Talán már nem is lehet. Ha egyetlen nap sem múlik el gyakorlás nélkül, akkor a jó fizikai állapot sokáig fenntartható. Nem lesz persze olyan, mint huszonöt évesen volt, de nyugodt szívvel fel tudok menni a színpadra, be tudok állni egy ilyen produkcióba, mint az Insomnia. A táplálkozásra sem kell különösebben odafigyelnem, azt és annyit ehetek, amennyi jólesik – állítja a 45 éves, de csak harmincasnak látszó táncművész, akinek egy bőrönd a lakása. Márciusban Livornóban tart kurzust, utána jön vissza Szegedre, majd Berlinbe repül, azután Palermóban, Moszkvában és Budapesten dolgozik pár hetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult az Alsó Tisza-vidék leghosszabb árvízvédelmi szakasza

Az Alsó Tisza-vidék leghosszabb árvízvédelmi szakaszának felújítása és fejlesztése valósult meg az elmúlt öt évben a Maros és a Tisza bal partján. Tovább olvasom