Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Táncvízió a XX. századról

Bartók, Ligeti és Eötvös egy-egy zeneművére épül Juronics Tamás új darabja, a XX. század, amit ma este 7 órától mutat be a Szegedi Kortárs Balett Barta Dóra főszereplésével a kisszínházban.
Idén lesz húsz éve annak, hogy majd' két évtizedes szünet után ismét önálló tagozatként újjászervezték a szegedi balettegyüttest. Imre Zoltán vezetésével néhány év alatt országos hírnevet szerzett a Szegedi Balett. A jeles koreográfus távozása után 1993-ban vette át a Szegedi Kortárs Balett néven tovább működő társulat vezetését Juronics Tamás és Pataki András. Az azóta nemzetközi rangúvá vált táncegyüttes így kettős jubileumot ünnepel a következő színházi évadban: ősszel megalakulásának 20., jövő tavasszal megújulásának 15. évfordulóját.
A ma esti premierdarab már az ünnepi készülődés jegyében született.

Juronics Tamás az elmúlt években Bartók Béla összes színpadi művét sikerre vitte már, most a XX. század című háromrészes koreográfiájában az egyik legeredetibb Bartók-mű, az 1937-es Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára csendül fel elsőként. A népszerű koreográfus Almási-Tóth András dramaturggal közösen találta ki új műve koncepcióját: nem történeti áttekintést ad a magunk mögött hagyott évszázadról, hanem az emberi viszonyokról kíván szólni, szubjektív vízióját szeretné a táncművészet nyelvén megmutatni a szerelem-haza-isten tematikáról.

A mintegy 80 perces darabot az elmúlt évszázad hatalmas társadalmi változásai, kulturális hatásai inspirálták. A történelem vége, a tömegek lázadása, a Sátáni versek, háborúk, fegyverkezés, globalizáció, kivándorlás-bevándorlás, információdömping, kvantumfizika, digitális technológia, génmanipuláció – és a sornak még távolról sincs vége. Bartók után Ligeti György Rákosi-rezsim idején komponált egyik műve következik, majd Eötvös Péter friss szerzeményével zárul a produkció, amit a világhírű zeneszerző korábbi közös munkájuk, az Atlantisz sikere nyomán küldött el Juronicsnak.

Az Ady-szövegeket is felhasználó új táncdarab főszereplője a nemrégiben érdemes művész címmel kitüntetett Barta Dóra , jelmeztervezője Földi Andrea. A 21. századi technikával, vetítéssel, különleges szín-, fény- és árnyékhatásokkal felturbózott díszletkompozíció is Juronics munkája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beázhat a Feszty-körkép

Tíz éve nem sikerült rendes tetőt építeni a megye leglátogatottabb kiállítóhelyének legfontosabb… Tovább olvasom