Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Tandíjat 2008-tól - csak a legjobbak nem fizetnek

Az egyetemeken az államilag finanszírozott alapképzésben 2008-tól évi 105 ezer forint, a mesterképzésben évi 150 ezer forint úgynevezett felsőoktatási részhozzájárulást (fer) kell fizetni. A tandíjról a szegedi egyetem oktatóinak, hallgatóinak, és középiskolás gyerekek szüleinek véleményét kértük.
– A tandíj önmagában nem elítélendő, hanem inkább szükséges rossz a magyar felsőoktatás jelenlegi helyzetében – jelentette ki Pukánszky Béla, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) oktatási rektorhelyettese. – Úgy is mondhatnánk, hogy ez az egyetem mint szolgáltatás ára, aminek kifizetése azzal a lélektani következménnyel járhat, hogy a hallgató nagyobb ügybuzgalommal foglalkozik a pályára való fölkészüléssel. Az persze más kérdés: a tandíj összegének nagysága mennyire elviselhető a családok számára. Ugyanakkor a változás egybeesik a 18 éves korosztály számának csökkenésével, vagyis a jelentkezők megnyeréséért élesedik a verseny a felsőoktatási intézmények között.

– Valamilyen változás szükséges – véli a diáklétet belülről ismerő Balogh Fruzsina. Az SZTE harmadéves angol–kommunikáció szakos hallgatója szerint jelenleg túl sokan vannak azok, akik az egyetemi éveket „jó bulinak tartják", vagyis minimális teljesítménnyel kipipálják a vizsgákat, s nem tudják, mit kezdjenek a diplomájukkal. – A tandíj előnyét abban látom, hogy megszűrné a felsőoktatási intézménybe jelentkezőket, a felvételt nyert hallgatókat pedig arra ösztönözné, hogy letegyenek valamit az asztalra – például a tandíjmentesség elérése érdekében. Az évi 105-150 ezer forintos tandíj egy gyerek taníttatása esetén talán még elfogadható, de az olyan családokban, mint a miénk, ahol négyen vagyunk testvérek, a tandíj duplázott vagy triplázott összegének előteremtése nagyon megterhelő lehet.

– Föl vagyok háborodva! – mérgelődött a szegedi egyetemen dolgozó, háromgyerekes Moró Tamás. – Már a kétezer forintos tandíj idején is tudok olyan diákról, aki elhagyta az egyetemet, mert a családja nem bírta fizetni a tandíjat. Ha eddig megvoltak, akkor e bevétel nélkül továbbra is boldogulnának az egyetemek. De a gyerekeit taníttató családok belerokkanhatnak a tandíj bevezetésébe. Ikerlányaim várhatóan 2007-től egyetemisták lesznek, vagyis nálunk kétszer 105, azaz 210 ezer forint lesz a tandíj. Közalkalmazott diplomásként, harmincéves munkaviszonnyal nincs ennyi a havi alapfizetésem! Úgy látom, a tandíj bevezetésével anyagi szempontok, nem pedig a rátermettség alapján szelektálódnának a jelentkezők.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyáron kritikus a vérellátás

Napok óta kevesebb a rendelkezésre álló vérkészlet a szegedi regionális központban, mint amennyi a… Tovább olvasom