Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Tanévkezdés után szűnt meg az osztály

Újszentiván - Tanévkezdés után derült ki: idén nem indul negyedik osztály az újszentiváni iskolában. A gyerekeknek két nap után új oktatási intézményt kellett keresni. Az igazgató azt mondja: tavaly év végén még nem tudták, hogy a fenntartható szint alá, négy főre csökken majd az osztálylétszám.

Két tanítási nap után megszűnt az újszentiváni általános iskola negyedik osztálya. A szülőkkel szeptember másodikán közölték: annyira lecsökkent az idei tanévre az osztálylétszám, hogy már értelmetlen fenntartani az évfolyamot. Négyen ültek ugyanis a teremben, két diákot máshová íratott be családja. Így tehát bár két napot a régi intézményükbe járhattak a gyerekek, ezt követően új iskolába voltak kénytelenek menni. A szülőknek az iskola tiszaszigeti székhelyét javasolták, ám három diákot inkább Szőregre vittek át.

– Már a korábbi években is csak külön engedéllyel tudott ez az osztály működni – mondta el Süveg József, a Szent Antal Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója. – Hogy két diákot máshova visznek el a szüleik, csak a tanévkezdésre vált biztossá. Így fordulhatott elő, hogy a második napon voltunk kénytelenek bejelenteni az évfolyam megszűnését. Négy főre ugyanis már értelme sem lett volna megkérni a külön engedélyt.

Felmerült az összevont osztály lehetősége is, de az igazgató ezt nem javasolta a szülőknek. – Tiszasziget 4–5 percre van a településtől, ahová felügyelettel, ingyen utazhatnak a gyerekek. Semmilyen hátrány nem érte tehát őket azzal, hogy az osztály megszűnt.

A négy családból három mégis inkább a szőregi iskolát választotta. Egyikük, Balkné Fajt Zsuzsanna úgy fogalmazott: azért, mert nem akart több ilyen „meglepetést".

– Azért háborított fel ez a dolog, mert egy napunk volt arra, hogy elrendezzük, hová járjanak a gyerekek iskolába. Arról nem beszélve, hogy nekik sem volt idejük lelkileg felkészülni. A fiamat például nagyon megviselte, hogy pénteken még Újszentivánon ült be az iskolapadba, hétfőn pedig már Szőregen.

Teljes létszámban – az újszentiváni iskola diáksága. Fotó: Schmidt Andrea
Teljes létszámban – az újszentiváni iskola diáksága.
Fotó: Schmidt Andrea

Az iskolaváltás ráadásul plusz kiadásokkal is járt: eddig körülbelül 10 ezer forintot fizetett ki az édesanya fia új tanszereire – amelyek közül a tankönyvek még meg sem érkeztek, így egyelőre anélkül kénytelen tanulni. De számíthat még további költségekre is az eltérő igények miatt. – Gyakorlatilag kétszer iskoláztam be a gyerekemet – mondta.

A kialakult helyzet azért is furcsa, mert az oktatásban az utóbbi évekig együttműködött a két település: kistérségi társulásként Újszentivánon tanultak az alsósok, Tiszaszigeten pedig a felsősök. A két alacsony lélekszámú település így egy viszonylag nagy létszámú intézményrendszert tudott fenntartani. A társulás azonban a tavalyi tanévre felbomlott, Tiszaszigeten beindították az alsó tagozatot, Újszentivánon pedig most kezd látszani: egymaga nem képes megtölteni még fél iskolát sem.

– Miután mi elhatároztuk, hogy kilépünk a társulásból, és egyházi kezelésbe adjuk az iskolánkat, Újszentivánon még sokáig azt mondták: ők maradnak – mesélte Bodó Imre, Tiszasziget polgármestere. – Közel egy év múlva döntöttek amellett, hogy mégis az egyházi iskola telephelye lesznek, ekkorra azonban már nálunk régen elkészült az alapító okirat 8 osztályra. Nem hiszem, hogy elvárható lett volna, hogy mindezen változtassunk az új körülmények ismeretében.

Megkerestük Putnik Lázárt, Újszentiván polgármesterét is. Az mondta: a képviselő-testületet szerdán tájékoztatják az iskoláról, az ott történt változásokról ő is későn szerzett tudomást. Mint mondta, nyilatkozni csak akkor szeretne, amikor már kellő információval rendelkezik az ügyről.

A Szent Antal Katolikus Általános Iskola és Óvoda újszentiváni telephelyére jelenleg kevesebb mint két tucat gyerek jár: első, második és harmadik osztályosok. Barabás Hunorné, a Szeged–Csanádi Egyházmegye Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóságának igazgatója azonban azt mondja, az iskola léte nem forog veszélyben, a fenntartásáról továbbra is gondoskodnak. A negyedik osztály csak szünetel, ha jövőre meglesz az elvárható 8–12 fő, újraindul az évfolyam. – Nem történt itt semmi különös – tette még hozzá véleményét az ügyről.

Olvasóink írták

  • 3. tattaratta 2011. szeptember 15. 19:28
    „az a legnagyobb baj,hogy a mi "polgármesterünk" mindig csak későn szerez tudomást mindenről. ideje lenne ,hogy néha aktívabb legyen az iskolai kérdésekben. az iskola jó,és lelki ismeretes tanárok dolgoznak!”
  • 2. macs 2011. szeptember 14. 12:27
    „Azért elgondolkoztató ez az eset! Egy baj van csak, hogy a gyerekek a szenvedő alanyok.”
  • 1. niemand 2011. szeptember 14. 09:10
    „Szomorú, hogy van ilyen. A gyerekekben lehet bízni, tudnak alkalmazkodni. Ez a gyerek barát és jövőbe látás megnyilvánulása?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem válaszolt a kérdésekre Pap Róbert piacigazgató

Állítólag azért nem válaszolt a megadott határidőig, hétfő délig Botka László kérdéseire a 40 millió forintos kölcsön ügyében a Dorozsmai Nagybani Piac Kft. igazgatója, Pap Róbert, mert elkeveredett munkahelyén a polgármester faxa. Tovább olvasom