Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Tanfelügyelet már van, tanfelügyelő még nincs

Szeged - Bár szeptember elsején megalakult Magyarországon a tanfelügyelet, tanfelügyelő még egy sincs. Ősszel választják és képezik ki őket – vagyis hónapokig még biztosan nem kell ellenőrzéstől tartaniuk az intézményeknek. Egyelőre azt sem tudni, Csongrád megyében hányan lesznek.
Látott már tanfelügyelőt? Tudja, mit ellenőriz? Ilyen kérdéseket tettünk fel néhány szegedi pedagógusnak annak fényében, hogy szeptember elsején megalakult a tanfelügyelet. A válasz mindenhol ugyanaz volt: nem. Az elméletben hetek óta működő rendszernek úgy tűnik, egyelőre semmi nyoma.

Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés általános célja, hogy „a nevelési-oktatási intézmények szakmai tevékenységét a pedagógusok munkájának általános pedagógiai szempontok alapján történő értékelésére, az intézményvezetők általános pedagógiai és vezetéselméleti szempontok szerint történő értékelésére és az intézmények saját céljainak megvalósulására alapozva értékelje, és ezzel az intézmény szakmai fejlődéséhez támogatást adjon". Az ellenőrzés kiterjed fenntartótól függetlenül minden iskolára, az óvodákra és a kollégiumokra. Hogy ebből miért nem látszik szeptember végén még mindig semmi, arra az Oktatási Hivataltól kaptunk választ.

– Jelenleg még nincsenek „tanfelügyelők". A tanfelügyeleti szakértők első körének kiválasztására és képzésére ősszel kerül majd sor – tájékoztatott Gerendás János, a Tanügy-igazgatási és Ellenőrzési Osztály vezetője. Mint elmondta, pedagógiai-szakmai ellenőrzési és minősítési szakértő az lehet, aki elvégezte az Oktatási Hivatal által alapított, 60 órás továbbképzést, valamint rendelkezik felsőfokú végzettséggel és pedagógus-szakképzettséggel, pedagógus- vagy oktatói munkakörben szerzett 14 év szakmai gyakorlattal, pedagógus-szakvizsgával, pedagógus-munkakörben betöltött jogviszonnyal, nyugdíjasként a pedagógus-munkakörre szóló jogviszonya megszűnése óta tíz évnél kevesebb idő telt el, vagy az Oktatási Hivatal engedélyével.

Márciusban Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár 3000 tanfelügyelő szükségességéről beszélt. Hogy a következő hetekben hány szakembert képeznek ki, egyelőre nem lehet tudni.

– Nem a hibák kereséséről, hanem az értékek fejlesztéséről szól majd az új rendszer. Nem cél a szankció, a büntetés. Egy-egy ellenőrzés értékeléssel zárul majd – magyarázta a rendszer lényegét ugyanezen a sajtótájékoztatón Szakál Ferenc Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője. Hasonló ellenőrzés egyébként Európa közel 20 országában van. Magyarországon is működött már egyszer – a szakfelügyelet 1985-ben szűnt meg.

Olvasóink írták

 • 7. meska 2013. szeptember 26. 17:24
  „2. thisiswhatklfisabout : Tisztelt Urambátyám! Az "igen tájékozatlanok" jelzőt bizony vállalom . Hogy most fel ne soroljam, hogy mi mindenben vagyok még az: pl. kamarai tagságomat, annak tartalmát, szabályzatát illetően, előző szakképesítéseim megtartását vagy szemétbedobását tekintve. esetlen hozzátennék egy kis munkaidő nyilvántartási anomáliát /mondanám, hogy heti 32 órába mi fér bele, s mi minden nem/ és akkor most a többit hagyjuk is. Viszont Némethné miniszterasszony szíves közlése nyomán elmondhatom, hogy a MÁV-ot, azt biza megmentettem, hisz nem cipelek mosmá ingyenbe´ gyerekeket Budapestre, hogy esetleg lássák a fővárost, és barangoljunk a budai várban. Hogy is mondta Balog miniszter úr? Bizonyára szövegértési problémáim vannak, azok hát. Sőt , az imént tőled megkapott "igen tájékozatlan". Így jártam, ne akarj azért mostanában velünk cserélni, a gyerekekre továbbra is mosolygunk, és próbálunk átevickélni itten, akármi is légyen ez az ITT!”
 • 6. grafika88 2013. szeptember 26. 14:21
  „Tettek még egy vízfejet a renszerbe.Szabó B. aki informatikus..orbán kinevezte min.biztosnak ! Rózsika fölé..min,1,5 millió ft / hó ért !
  Sok helyen ..nem írták alá az új munkaszerződésüket ! mert akik már 30 éve v. több a pályán vannak ..na nekik csökkent a bérük..és nőtt a kötelező óraszámuk ! kb. egy percük volt --olvastlanul aláírni ??..v. ha nem írták alá..v. megjegyzért tettek a lap aljára ...nem kapnak bért a következő hónapban !
  Az én nejem még az augusztusi fél havit SE kapta meg !
  Másik : kötelező aláírni a : Nemzeti Pedagógusi Kar .....tagságát ! / igaz még fel sem állt / DE ha megtagadják ...elbocsájtás !
  Senki NEM tud semmit e Karról ? Mit jelent?? ki ..miért szervezi?? ki a főnök?? mit tartalmaz a tagság?? mi az elgondolás ?? mi a célja ?? SEMMIT nem tudni konkrétumot !
  DE aláírni KÖTELEZŐ !!!!???????”
 • 5. pirosmedence 2013. szeptember 26. 13:31
  „Ez türközi az egész oktatást és iskolarendszert: teljes zűrzavar, káosz, rögtönzés, a beharangozott dolgok tekintetében mindenütt az tapasztalható, hogy nem működik, az irányítást a KLIK-ben amatőr, hozzá nem értő dilettáns pártkatonák végzi kiemelt fizetésért, az átalakítás személyi, tárgyi és anyagi feltételei nincsenek megteremtve: csak néhányat sorolok: hit - és erkölcstan "színvonalas oktatása", mindennapos testnevelés , délutáni 4-ig a foglalkozások hiánya, botrányos tankönyvellátás stb.stb.stb. És többek mondják: amikor pl. egy tantestület a párthű ( sok helyen ilyen ) igazgatónak kérdéseket tesz fel és a gondokat kezdi sorolni, akkor a direktor a legnagyobb önbizalommal és nyugalommal közli, hogy semmi gond, a problémák meg lesznek oldva, és nem tudom, miért ez az ingerült hangnem?”
 • 4. Naca 2013. szeptember 26. 12:33
  „"Látott már tanfelügyelőt? A válasz mindenhol ugyanaz volt: nem." Hát én láttam, sőt rettegtünk is tőle . Pedig mi diákok voltunk, gondolom a tanáraink még jobban be voltak ijedve. Ez persze még anno 90 előtt volt, mikor iskolába jártunk. Előre bejelentették, hogy tanfelügyeleti ellenőrzés lesz, volt ám készülés az órákra. Meg gondolom a háttérben a tanárok papíroztak, amit kellett. Én nem is tudtam, hogy ez a rendszer megszűnt és most újra ki kell találni. Persze bonyolult rendszert, nagy háttér apparátussal, ahol éppen a lényeg fog elveszni.”
 • 3. csmano 2013. szeptember 26. 12:26
  „Tájékozott hivatalnokot talált az újságíró, vagy csak a nem ".." tanárokat zavarják azzal el, hogy már betelt a létszám. Mindenesetre érdekes egy történet.”
 • 2. thisiswhatklfisabout 2013. szeptember 26. 11:53
  „"Látott már tanfelügyelőt? Tudja, mit ellenőriz? Ilyen kérdéseket tettünk fel néhány szegedi pedagógusnak annak fényében, hogy szeptember elsején megalakult a tanfelügyelet. A válasz mindenhol ugyanaz volt: nem."

  A megkérdezett pedagógusok ez esetben az "igen tájékozatlan" kategóriába tartoznak.

  Mi a plafonrarúgott macskát ellenőriznének (<moderálva>): ellenőrzik a leadott tanmenetet, hogy megegyezik-e a tematikája a kiadott kerettantervvel, ellenőrizik az adott tanár adminisztrációját (írja-e az órákat, hiányzókat), betartja-e az iskola SZMSZ-ében, helyi tantervében és házirendjében meghatározottakat, a tanári portfóliót (ami még szintén a lesz állapotban van) elkészítette / leadta / feltöltötte-e és végül óralátogatás(ok) keretein belül próbálnak meggyőződni az adott pedagógus hozzáértéséről és teljesítményéről, sőt, nyilván kikérik a közvetlen (munkaközösség-vezető) és kevésbé közvetlen (igazgatóhelyettes, igazgató) felettesétől az adott tanárról való véleményüket.

  Amúgy megsúgom, nem hiszem, hogy bárki "tart" az ellenőrzéstől. Nyugodtan menjenek órát látogatni, legalább egy kis képet kapnak arról, amit a bársonyszékből a tisztelt döntéshozók el sem tudnak képzelni.”
 • 1. grafika88 2013. szeptember 26. 10:38
  „Ez is csak kamu !
  Mert a nejem jelentkezett még jun. ban és azt mondták betelt a létszám..sőt már a képzés is beindult. Akkor ki hazudik ???”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétköznapi csodák a kutatók éjszakáján

A kutatók a hétköznapokban tapasztalható csodák mögött álló színes egyéniségek – ezt igyekszik bemutatni pénteken a Kutatók éjszakája. Tovább olvasom