Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Tanítási szünet a hó miatt

Csongrád megye - Plakáton, üzenőfüzetben, elektronikus naplón hirdették péntek délután a Csongrád megyei oktatási-nevelési intézmények: hétfőn és kedden nem lesz tanítás. A kormánymegbízott a rendkívüli hideg miatt rendelt el szünetet.
SZTE: lesz oktatás

A Szegedi Tudományegyetemen, illetve az SZTE közoktatási intézményeiben hétfőn és kedden is lesz oktatás. Az egyetemi hallgatók és a gyakorlóiskolák diákjai közül azok hiányzását, akik a rendkívüli időjárás miatt nem tudnak részt venni a tanítási órákon, mert állandó lakóhelyükről nem tudnak visszajönni Szegedre, e két napi távollétet az intézmény igazoltnak tekinti – közölte az SZTE oktatásért felelős rektorhelyettese, Homoki-Nagy Mária. A Ságvári-gimnáziumban, illetve a gyakorló általános iskolában február 6-ától síszünetet tartanak.

A szokatlan hideg miatt hétfőre és keddre tanítási szünetet rendelt el B. Nagy László. A Csongrád megyei kormányhivatal vezetője határozatban hívta fel a jegyzők és polgármesterek figyelmét arra, hogy az oktatási-nevelési intézményekben a tanítás nélküli munkanapon is gondoskodni kell a gyermekek felügyeletéről.

– Szegeden minden óvoda kinyit, minden dolgozó bemegy. Fogadják a gyerekeket – mondta el lapunknak Rákosné Szilágyi Éva, a Szegedi Óvodák Igazgatóságának vezetője. Az általános iskolákban az igazgatók dönthetnek arról, hogy hány pedagógust hívnak be. – A pedagógusoknak be kell jönniük, hiszen nem tudjuk, hány gyerekre kell majd vigyázni. Ebédelni is lehet az iskolában, és az edzéseket is megtartjuk – tudtuk meg a dorozsmai Jerney János Általános Iskola igazgatójától. Lázár Zoltán elmondta, mivel pénteken fél egy körül jött a hír, a tanítási szünetet az iskolarádióban hirdették, a bejárati ajtóra írták ki, és az intézmény honlapján is feltüntették. Az elektronikus naplóban is hírt adtak az iskolaszünetről a Szegedi Kereskedelmi, Közgazdasági és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Kőrösy József Tagintézményében. – A diákok nem jelezték, hogy hétfőn bejönnének, ezért csak ügyeletet tartunk az iskolában. Fűtünk, és működik a portaszolgálat is. A tanári is nyitva lesz, és a nyolcadikosok értékelő lapjait is kiadjuk – magyarázta Tráserné Horváth Annamária igazgató.

Hétfőn és kedden tanítási szünet lesz az időjárás miatt. Fotó: DM/DV
Hétfőn és kedden tanítási szünet lesz az időjárás miatt.
Fotó: DM/DV

 A bölcsődék működnek

Az állami, önkormányzati köznevelési intézményekről, iskolákról és óvodákról a kormánymegbízott, a bölcsődékről viszont még a polgármesterek jogosultak dönteni. Szegeden Botka László polgármester pénteken eldöntötte, hogy a bölcsődék hétfőn–kedden is a normál kerékvágásban működnek. Utoljára 2003-ban fordult elő a megyeszékhelyen, hogy pár nap tanítási szünetet rendeltek el rendkívüli időjárás miatt, de akkor is csak a középiskolákban, a vidékről bejáró diákokra tekintettel. Ami azóta sem változott: az elmaradt tanítást szombatonként kell pótolni.

Iván Zsuzsanna, az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola vezetője azt mondta, pénteken az iskolarádióban bemondták a hétfő–keddi szünetet, tájékoztatót írtak, plakátokat tettek ki, és minden szülőnek, aki jött a gyerekéért, elmondták a hírt – azt is, hogy ügyeletet fognak tartani, tehát fogadják azokat a gyerekeket, akik nem maradhatnak egyedül otthon. A tanárokkal abban maradtak, hogy mindenki legyen elérhető, mert attól függően hívnak be egy vagy két pedagógust, mennyi gyerek jön mégis iskolába hétfőn.

Az egyházi és alapítványi fenntartású oktatási-nevelési intézmények vezetőihez levelet írt B. Nagy László. Arra kérte a döntéshozókat, hogy vegyék fontolóra a tanítási szünet elrendelését. A kormánymegbízott azt javasolta az önkormányzatoknak, hogy a bölcsődék tekintetében is cselekedjenek hasonlóképpen. A Csongrád megyei kormányhivatal vezetője a közoktatásról szól törvény alapján hozta meg döntését, amelyről tájékoztatta az oktatásért felelős minisztert is.

Hódmezővásárhely

Minden alapfokú oktatási intézmény vállalta a hétfői, keddi rendkívüli tanítási szünet alatti gyermekfelügyeletet. A HISZK Gregus Máté Tagintézményben arról tájékoztatták lapunkat: középiskolában, 14 éves kortól ez nem kötelező, ezért zárva lesznek. A Németh László Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda is tart gyerekfelügyeletet, 4–6 kolléga tartózkodik majd benn az intézményben hétfőn és kedden, 10–15 tanulóra számítanak – mondta el Árva László igazgató –, míg az óvodai részen a dajkák és két óvónő is bemegy dolgozni, de az előzetes felmérések alapján egyetlen szülő sem igényelte ezt a szolgáltatást. A Szent István Általános Iskolában és Óvodában az alsós telephelyen (Szent István tér) várja két pedagógus a diákokat, míg az óvodai „szekcióban" az intézményhez tartozó mindhárom telephelyen (Magvető, Észak és Szent István utca) tartanak ügyeletet. Balázs József, az önkormányzat oktatási csoportjának vezetője közölte: az étkezésről, uzsonnáról ezen a két napon a családnak kell gondoskodnia, s tanítási szünet lévén az iskolabuszok sem közlekednek. A bölcsődékben szokás szerint a gyermekek ellátása és étkeztetése is megoldott.

Csongrád

Hhétfőn és kedden a Széchenyi úti bölcsőde, óvoda és iskola épülete, a Síp utcai volt iskola, valamint a Templom utcai bölcsőde és óvoda tart nyitva reggeltől délután 5-ig. Bokroson a gyermekintézmény ebédlőjében helyezhetik el a szülők gyermekeiket. Az önkormányzat felhívja a szülők figyelmét, hogy bármelyik intézményt választhatják, de célszerű a lakóhelyükhöz legközelebbibe eljuttatni a gyermekeket. A napi háromszori étkezést azoknak a gyermekeknek tudják biztosítani, akik legkésőbb 8 óra 30 percig megérkeznek az intézménybe.
Szentesen – a városháza közleménye szerint – a rendkívüli tanítási szünet alatt érvényes ügyeleti nyitva tartásról a szülők az intézményekben érdeklődjenek.

Makó

Az általános iskola, amelyhez tagintézményként az összes önkormányzati alapfokú intézmény tartozik, az e-naplóban és az üzenőfüzetben tájékoztatta a szülőket az oktatási szünetről. Az iskolák fogadják a mégis megérkező diákokat és valószínűleg egyetlen kijelölt helyen lesznek – mondta el Almási Pál igazgató. Ennek helyéről akkor döntenek, ha látják, hány tanuló jött. Ebédet mindenki kap, aki megérkezik és befizette. Aki nem jön, annak lemondják az étkezést. Hasonló a helyzet a Szent István Egyházi Általános Iskolában is – tudtuk meg Szabó Anita szóvivőtől. A különbség annyi, hogy míg az önkormányzati iskolák megtartják nyílt napjukat, az egyházi áttette keddről péntekre. A SZIGNUM egyébként az iskola honlapján és e-mailben is igyekezett értesíteni a szülőket. A legnagyobb tanulói létszámmal rendelkező középiskola, a két tagintézményből álló Makói Oktatási Intézmény szóban tájékoztatta diákjait a két napos szünetről. Aki nem tud otthon maradni, azt a Pulitzer kollégiumba várják – ezt a helyet egyébként a város többi középiskolása előtt is megnyitja az intézmény. A pén-tek estére meghirdetett szalagavató bált már nem tudták törölni.

Olvasóink írták

 • 14. helsinkirokker 2012. február 06. 11:04
  „Ma reggel elvittem a gyerekeket az iskolába, mert ügyelet azért van, szerencsére. A portás néni mesélte, hogy ő Újszentivánról jött - és beért időben. Két másik kolléga Szatymazról ill. Sándorfalváról, ők is beértek időben. Ebédet kap mindenki aki bemegy. Miről beszélünk?!?!? Miért nincs tanítás???”
 • 13. Alsóváros 2012. február 06. 09:40
  „Az nem zavarja BNL-t, hogy a legnagyobb hideg pont szerdától várható?”
 • 12. Pandora 2012. február 06. 09:05
  „ami be is következett, sőt -20 lesz a hét második felében.”
 • 11. bzoli-41 2012. február 05. 21:08
  „Ezzel az indokkal egész héten lehetne szünet, főleg hogy újabb havazás jön...”
 • 10. Arnika 2012. február 05. 20:55
  „Mi szükség volt erre?”
 • 9. meska 2012. február 04. 19:29
  „Kedves Szatkat, erről nem az iskola tehet.
  Az én iskolám 12.30-kor tudott minket /gyerekek/felnőttek/ értesíteni. Az alsósok közül szerintem már csak a napközisek voltak benn. Lehetetlen ilyen rövid idő alatt felmérni, hogy hány gyerek kér/nem kér ebédet, annál is inkább, mert ezt a szülő mondja meg. Felmérni meg fel kell, mert kb 2 éve az önkormányzat napi szinten kéri a kaja lemondását, és keményen büntet, ha egy adagot is felesklegesen kell elkészíteni.
  Szóval továbbra is azt állítom, hogy ilyen amatőr módon megszervezett intézkedéssel még nem találkoztam. Talán csak arra jó, hogy valaki jelezze: neki hatalma van erre és arra.”
 • 8. szatkat 2012. február 04. 15:24
  „Iskolás fiam ellenőrzőjébe annyi került be a dologból, hogy nincs iskola, és nincs ebéd. Még véletlenül sem említik, hogy esetleg, aki nem tud otthon maradni a gyerekekkel, azoknak a gyerekeknek méltóztatnának felügyeletet biztosítani. Ha nem hívom fel a konyhát (mobil számon, amit szerencsére hazavitt a dolgozó), akkor nem derül ki, hogy főznek, csak az iskola minden gyerek ebédjét lemondta, meg sem kérdezve a gyerekeket, akik közül már elég sok telefonnal is rendelkezik, hogy gondolják, jönnek-e hétfőn, kell-e nekik ebéd. Az iskola eljárásával nem igazán vagyok megelégedve, és attól tartok, nem én vagyok az egyedüli szülő, akit elég kellemetlen helyzetbe tudnak hozni egy ilyen döntéssel. Más is említette már, hogy értelmesebb lett volna, ha tanítás lenne, de aki nem megy iskolába, annak ezek a napok nem számítanának igazolatlan hiányzásnak.”
 • 7. Kisg 2012. február 04. 14:18
  „Csak megmaradjon a hó! Kint voltam kicsit levegőzni a Zápor-tónál, a töltés teli visongó, csúszkáló-szánkózó gyerekekkel és felnőttekkel. :-D És hát, most van tél...”
 • 6. exdeus 2012. február 04. 14:03
  „És bennünket szülőket ki és hogyan tájékoztat? Megyünk hétfőn, és egy cetli fogad az ajtón, hogy bocs? Azt nem várhatjuk el, hogy mindenkit külön telefonon értesítsenek, mert akkor a kiadásnövekedés miatt lesz irgumburgum.
  Nekem nincs kényszerszabadság a munkahelyen... OK, én még megoldom a gyermekem felügyeletét, de sok szülőpárosnak nincs ilyen lehetősége.
  Megjegyzem, én már láttam egy tájékoztatást, de abban pont arról volt szó, hogy minden normál rend szerint lesz.
  És tényleg nincs mindenkinek internet hozzáférése...”
 • 5. újratöltve 2012. február 04. 13:20
  „4. meska 2012.02.04. 12:33
  Dédi8..... Dédi8 hová lett?”
 • 4. meska 2012. február 04. 12:33
  „Dédi8, nem gondolnám, hogy a rendben működő tájékoztatás jele, hogy egy üzenet pénteken 12.30-ra ér az iskolákba. Ez nem pártfüggő, hanem rendszerfüggő tény. Egy üzenet továbbításához idő kell, de a mai világban /ha 8-kor megszületett a döntés , 5 óra rengetegnek tűnik- Ennyi idő alatt egy email neten 400 ezerszer megkerülhetné a Földet ...hát lóval hordták ki a leveleket a méltóságos nótáriusok?/.
  ...és ha már 2006 augusztusánál tartunk: robbantgatni meg azt nagy tömegekben nézegetni mennyire természetes emberi tevékenység?”
 • 3. Qllancs 2012. február 04. 11:25
  „Még volna egy kérdésem :
  b nagy l. reggel felkelt és egyedül eldöntötte ,hogy 2 napig ne legyen suli ??,Kivel egyeztetett ???Milyen felhatalmazása van ??? 8 --tól 12 ig gondolkozott rajta --majd szétküldte a sulikba az e--mailokat ???? Mikor már a gyerekek hazamentek ???? pénteken már ebéd után kihalt a suli .
  Fityesz.bandatag miért nem gondolkozott , és lépett volna már reggel 9. kor ?????”
 • 2. Qllancs 2012. február 04. 11:16
  „Igaz csak 2 napra adtak engedélyt --de a hét többi napja is hideg, hófuvásos lesz !! Sőt pénteken a hőmérséglet ---20 Cfok lesz. Ma csak - 5 cfok ,an.
  MIÉRT nem adták az egész hetet !!!!!???????
  Nem minden szülő olvas internetet !!!SOK helyen még fűtés sincs, nem hogy számítógép !!!!!!!
  JÓÓÓÓÓÓ kis tályékoztatás volt !---mert mi pl. a központi konyhától tudtuk meg ,hogy nem lesz tanítás !
  Mert odaszóltak telefonon : hány ebéd kell, v. kell-e egyálltalán. Ők mondták meg a hírt !
  ERRŐL ennyit !!!!”
 • 1. újratöltve 2012. február 04. 10:44
  „Mi is ekkora hóban jártunk iskolába, a világ egy részén ez ma is így van! Itt ma meglepetés az, hogy télen esik a hó! Az a meglepetés, hogy csak most, nem novemberben!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas, átfázott embereket mentettek meg a kihűléstől

Bőven akadt dolguk a rendőröknek Csongrád megyében a nagy hideg miatt. Egy fiatal fiút hazavittek,… Tovább olvasom