Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Tankok és ütegek a Gomba utcában

Szeged - Király Nikolász 3 éve küzd egy szegedi haditechnikai park létrejöttéért: nemrég Móravárosban talált hozzá egy alkalmas területet. Addig a Postás sporttelep mellett lévő Gomba utcai ingatlanján tárolja flottáját: az udvaron tank, ágyú és löveg is pihen. A pályán csütörtökön kezdődik a Deja Vu Fesztivál – az udvari hadipark megnyitja kapuit a kilátogatók előtt.
Király Nikolász kitartó ember: a szegedi férfi már 3 éve egy szegedi haditechnikai park létrehozásán dolgozik, mostanra a célegyenesbe érkezett.

A 41 éves nemzetőrről akkor írtunk először, amikor 2010 novemberében egy bűnözőt kapott el a Mérey utcában. Egy idős nő kirablásának volt a szemtanúja, a rabló után vetette magát, a földre vitte, és a rendőrség kiérkezéséig visszatartotta. A tótkomlósi rablóról kiderült, hogy korábban emberölés miatt ült börtönben. Nikolász tettéért ajándékutalványt kapott Lukács János Csongrád megyei rendőrfőkapitánytól.

Tankok és ütegek a Gomba utcában. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Az elmúlt 3 év különböző haditechnikai eszközök beszerzésével, lobbizással és a barátaim meggyőzésével telt, akiket rövidebb-hosszabb idő alatt sikerült rábeszélnem: fektessenek a haditechnikába! Szegeden már régóta nincsenek katonai laktanyák, az itteni fiatalok nem ismerkedhetnek meg testközelből a harci járművekkel. Az évek során 12 katonai eszközt szállítottunk Szegedre, amelyeket hatástalanítás után a Gomba utcai ingatlanom udvarán tárolok ideiglenes jelleggel. További 5 gépezet, köztük egy helikopter az ország más pontjain pihen, hiszen egyelőre nem tudom őket elhelyezni az 500 négyzetméteres kertemben – magyarázta Király Nikolász.

Keceltől Nagyatádig

Magyarország legnagyobb magántulajdonban lévő hadiparkja a Bács-Kiskun megyei Kecelen található. Hadipark található még Nagyatádon, Zamárdiban, Zánkán és Magyargencsen, Miskolcon, Tapolcán, Pápán és Kalocsán.

A harci eszközöket a 80-as évek végén vonta ki a forgalomból a Magyar Honvédség. Áruk és beszerzésük módja Nikolász elmondása szerint szupertitkos, mivel nagy a konkurencia a hazai piacon. Még az adásvételi szerződésekben is rögzítették, hogy a benne foglalt információk harmadik személynek nem adhatók ki. – A rokonok és a barátok segítségével, összesen 8-an tettünk bele kisebb-nagyobb összeget a járművekbe. Én két építőipari munkagépem árát és a családi örökségemet – magyarázta. A járművek között találni 6 különböző ágyút, tankokat, önjáró löveget és gyalogsági harci járművet. A flotta a nagyközönség előtt a Deja Vu Fesztivál ideje alatt debütál: csütörtökön és pénteken 12 órától, szombaton 9 órától lehet testközelből is megvizsgálni az eszközöket a fesztivál helyszínéül szolgáló Postás-pálya oldalával szemközti telepen. A tervek szerint a bejáratnál a kilátogatókat légvédelmi géppuska fogadja.

Prosectura - Kell egy tank

Király Nikolász parkjához korábban megszerezte Csongrád megye 39 polgármestere és számtalan iskolaigazgató támogató aláírását. – Jelenleg 3 önkormányzati és állami területért lobbizunk, ahol méltó helyen tudnánk felépíteni a parkot. Ezek közül az egyik Móravárosban van: mindkét fél szándéknyilatkozatban erősítette meg a hadipark melletti elkötelezettségét. Remélhetőleg jövő tavaszra pont kerülhet az ügy végére. Addig tovább bővítjük a flottát, külföldről is szeretnénk behozni harci technikákat. A park idegenforgalmi látványosság is lehetne, hiszen Csongrád és Békés megyében nincs ehhez hasonló. Lett volna már olyan Csongrád megyei önkormányzat, amelyik tartós bérbe vette volna a technikát, de szegediként nem akarjuk elvinni a városból. Elképzeléseinket katonai és rendőrvezetők mellett a Szegedi Bajtársi Klub is támogatja. Távlati célunk, hogy részt vegyünk a Csongrád megyei honvédek képzésében is – magyarázta a férfi.

Olvasóink írták

 • 13. jozkó 2013. június 14. 18:58
  „A "házak közé telepített" ütegekre / vagy légvédelmi ütegekre/ sajnos volt már példa a háborúban /vagy legutóbb a londoni olimpia légvédelmét is a lakott övezetben telepített légvédelmi rakétaütegekkel {is} biztosították.../

  Kiképzési /béke/ időszakban az üteget rendszerint max. 4 /hasonló/ löveg alkotja - ez egyben vezénylési egység is.
  Háborúban a lövegek /indítóállványok/ száma már 6-8 egy ütegen belül - de azt már rendszerint 2 szakaszba szervezik.

  Ami a gyűjtemény eszmei értékét illeti - az vitatható.
  Muzeális értéknek csak akkor tekinthető, ha folyamatosan karbantartják és bemutatható állapotban van maga az eszköz és a kiállító hely is - egyébként egy halom ócskavas az "arzenál" és nem több hobbinál.
  Hasznot hozhat pl. filmezési, vagy harcjáték kellékként.
  Ha a honvédelmi oktatásba is szerepet kaphat, akkor közhasznú is lehet - bár nem vagyok biztos abban, hogy ezt magángyűjteményekre kell/ene alapozni!
  A "mérhető" értéke sem semmi: egy harckocsi 15-25 tonnával ( legolcsóbban 50-60Ft/kg "vas áron" )milliós tétel, plusz az "extrák", és ez nem csökkenő tendenciát mutat.
  A vasgyüjtők itt nem könnyen rúgnak labdába : nem olyan könnyű egy tankot "szétszedni", szállítható darabokra!
  Elég költséges hobbit választott Király úr, de egy kis kreativitással jól kijöhet belőle!
  Sok sikert!”
 • 12. pryo 2013. június 13. 17:51
  „Szerintem nagyon jó ötlet, bár nem lakóépületek között, hanem egy nagyobb, nyitottabb helyen ahol ráadásul kényelmesebben körüljárhatóak lennének a kiállított felszerelések. Remélem sikerül megvalósítani!”
 • 11. nelek 2013. június 13. 17:07
  „Lövegek, nem ütegek...”
 • 10. mainstage 2013. június 13. 16:43
  „Már sok helyen állítanaki ki selejtezett szemetet. Kár ezzel foglalkozni.”
 • 9. Voober 2013. június 13. 15:28
  „Szép arzenál. gratula”
 • 8. Fri 2013. június 13. 13:58
  „Jó helyen van, gondolom a szomszédai örülnek ... hogy lehet, lakóházak közé ilyet tenni, eladhatatlanok lettek a házak ! De ma már mindent lehet !”
 • 7. benzol 2013. június 13. 13:39
  „A tesók a szomszédba laknak. Már biztos kiszúrták a vasat...

  Jó kezdeményezés a park , sok sikert kivánok hozzá!”
 • 6. rózsakert 2013. június 13. 12:50
  „nem lehetne inkább valami békésebb hobbit találni....ha már az embert ERKÖLCSI LÉNYNEK mondják....”
 • 5. CID 2013. június 13. 10:20
  „Ennyi vasat. Ha ezt a tesók megtudják :))”
 • 4. Mike3 2013. június 13. 09:56
  „3 és Kecelre...”
 • 3. Macó54 2013. június 13. 09:29
  „Én eddig abban a hitben éltem, hogy a legnagyobb haditechnikai parkot Algyőn fogják létrehozni. Nagyon megalapozott és bölcs ötletnek tartom ezt a hadi park dolgot!! Szerintem aki megnézi a szegedit, az azonnal menne Algyőre is, mert hajtaná a kíváncsiság. Sok sikert kívánok Király Úrnak!!!
  Valaki esetleg régi kimustrált mozdonyokat nem gyűjt a környéken??? Még az is nagy biznisz lehet.
  Az unokáim biztosan megnéznék!!!”
 • 2. savos 2013. június 13. 08:15
  „Szépen vannak csoportosítva egymás alatt a cikkek: bankok és tankok. Az utóbbiak szerencsére már múzeumban.
  Egyébként gratulálok Király úrnak; ez király!”
 • 1. Mike3 2013. június 13. 07:27
  „Király! Sok sikert!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szomszédjuk a biomassza-erőmű

Szolnokon jártunk, ahol megnéztünk egy három éve működő biomassza-erőművet - Szegedre is hasonlót terveznek, igaz, közelebb a lakótelephez és majd ötször nagyobbat. Tovább olvasom