Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Tankönyvben utazik a Kello-pont

Szeged - Infopontot nyitott Szegeden is a könyvtárellátó. A Jósika utcai bolt előtt a tankönyvbeszerzésről beszélgettünk a szülőkkel.
A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) hat vidéki városban és Budapesten tankönyves ügyfélszolgálati kirendeltségeket nyitott augusztus 1-jén. Szegeden a Jósika utcai Kazinczy Ferenc Könyvesboltban kapott helyett a Kello-pont. A penzcentrum.hu arról számolt be, adminisztratív hiba miatt több szülő sem kapta meg a tankönyvek díjbekérőjét a könyvtárellátótól, ami miatt könnyen előfordulhat, hogy sok diák tankönyvek nélkül marad. A új tankönyvellátó rendszerről a szegedi infopont előtt beszélgettünk a szülőkkel.

Kicsi a Kello-pont, kevés érdeklődőtől is sor alakulhat ki. Fotó: Segesvári Csaba
Kicsi a Kello-pont, kevés érdeklődőtől is sor alakulhat ki.
Fotó: Segesvári Csaba

– Az interneten olvastam, hogy nyílt Kello-pont. Azért jöttem, mert a fiam se értesítőt, se csekket nem kapott – mondta Gajda Tamás. A szegedi férfi szerint az elmúlt években nem volt gond a tankönyvbeszerzéssel. – Állítólag hiányzott a gyerek címe az iskolai megrendelőről. Ezt most pótoltuk, és ki is fizettem a megrendelt könyveket. Azt hittem, problémásabb lesz az ügyintézés, de könnyedén sikerült orvosolni a hibát – mondta Gajda Tamás. Alig 10 percébe került a címpótlás, és kártyával is tudott fizetni.

Jelezzék a problémákat!

A könyvtárellátó kirendeltségeiben a befizetéseken kívül a tankönyvekkel kapcsolatos teljes körű ügyintézésre, a hiányzó díjbekérő pótlására és általános tájékozódásra nyílik mód. A fentiek mellett lehetőség lesz a könyvtárellátó webshopjában rendelt könyvek, taneszközök átvételére is – közölte a sajtóosztály. Hanyecz Imre szerint „nem beszélhetünk adminisztrációs hibáról abban az esetben, ha egy diák nem kapta meg a díjbekérőt. A probléma onnan fakadhat, ha az iskolák adatbázisában nem a diák aktuális lakcíme szerepel, hanem például költözés miatt más van megadva. Kérjük, azokat a szülőket, akiknek kellett volna, de nem kaptak díjbekérőt – nagyon kis arányról lehet egyébként szó – hogy jelezzék a hiányosságot a könyvtárellátó felé minél előbb."

A szegedi Kello-pont keddtől szombatig tart nyitva, tegnap a pici helyiség miatt már 3 érdeklődőtől sor alakult ki. – Eddig az iskolákban intéztük a rendelést, fizetést. Csongrádról Szegedre kellett jönnöm, mert Erzsébet-utalvánnyal fizetünk – mondta Sutus József. A csongrádi, vasáru-kereskedéssel foglalkozó vállalkozás vezetője elárulta, munkatársai gyermekeinek a tankönyvrendelését intézte Szegeden. – Hasznosabban is el tudnám tölteni az időmet – tette hozzá.

A 2013–2014-es tanévtől kezdődően, a módosított tankönyvtörvény értelmében a könyvtárellátó feladata a tankönyvek országos megrendelése, beszerzése és eljuttatása az iskolákhoz, valamint a tankönyvek árának beszedése. Egy hónapja számoltunk be arról, hogy a megszokott szeptemberi időpontnál jóval korábban, július 31-éig kell a szülőknek csekken befizetniük a tankönyvcsomagok árát.

A kormány az állami tulajdonú Kello-t idén hozta monopolhelyzetbe, korábban piaci alapon folyt a tankönyvkiadás és -terjesztés. A határidőt a köznevelési államtitkárság felszólítására július 31-éről augusztus 15-ére módosították. A számlákat iskolakezdési cafeteriautalványokkal, Erzsébet-utalvánnyal az országszerte kijelölt 20 postahivatal egyikében lehet kifizetni, az újonnan nyílt 7 Kello-pontban bankkártyát is elfogadnak. De Bakos Erika, a központ szakmai igazgatója tegnap azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek: azok a diákok is megkapják a könyveket, akiknek a szülei nem tudják időben befizetni a szükséges összeget. A Fidesz közleménye szerint az országban 600 ezer gyermek amúgy is ingyen jut tankönyvhöz.

Olvasóink írták

  • 1. roxper 2013. augusztus 07. 14:42
    „Van probléma ezerrel, de ezeket áthárítják a szülőkre, hogy nem jó lakcímet adtak meg, azért nem kaptak csekket, stb...
    Ugyanakkor minden szülő boldog, hogy egy esztergomi fidesz közeli cég zsebét tömhetik, a több mint 20%-ás árréssel "dolgozó" kellóét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pótjeggyel sincs elég hely a bicikliknek a vonaton

Saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy hiába a 800 forintos pótjegy, a MÁV mégsem biztosít minden esetben… Tovább olvasom