Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Tanpályán gyakorolják a biztonságos parkolást

Szeged - Több városban a bevásárlóközpontok parkolóiban gyakorolják a parkolást a tanuló vezetők, akik olykor nekikoccannak az ott parkoló kocsiknak. Szegeden is volt ilyen próbálkozás, de az oktatók veszélyesnek ítélték meg a helyszínt, és a biztonsági őrök se voltak elragadtatva az ötlettől.
Pécsen belehajtott egy tanuló vezető egy bevásárlóközpont parkolójában álló, több millió forintot érő autóba a napokban. Több városban ugyanis mindennapossá vált, hogy bevásárlóközpontok parkolóiban gyakoroltatják a két autó közé való beállást a gépjárművezető-oktatók. Ennek oka, hogy tavaly óta nem kell tanpályán vizsgát tenniük a B kategóriás vezetői engedélyre hajtóknak, ezzel szemben a forgalmi vizsga része lett a parkolási feladatok végrehajtása. Ezeket pedig nem üres parkolóhelyeken kell végrehajtani, hanem valóban két autó közé kell beállni – ezt gyakorolják a tanulókkal.

Kovács Anita egyelőre csak akkor merne beállni két nagy értékű autó közé a városban, ha oktatója, Dudás László is mellette ül. Fotó: Schmidt Andrea
Kovács Anita egyelőre csak akkor merne beállni két nagy értékű autó közé a városban, ha oktatója, Dudás László is mellette ül. Fotó: Schmidt Andrea

Dudás László szegedi autó- és motoroktató elmondta: a bevásárlóközpont parkolójában való gyakoroltatás jogszerű volt, de nem etikus. – Az autósiskoláknak továbbra is jogszabály írja elő, hogy tanpályát tartsanak fenn. Az azonban az oktatóra van bízva, hogy a parkolási feladatokat itt, vagy egyből a városban kezdi el. Szeged forgalmi összetétele Budapesthez hasonló, ezért a szegedi oktatók úgy döntöttek, hogy mindenki a tanpályán kezdje el a parkolási feladatok oktatását – mondta a szakember. Dudás László a változás bevezetésekor tanulóinak a Szeged Plaza parkolójában is tanította a két autó közé való beállást, de veszélyesnek ítélte meg a helyzetet.

Anita rutinja

A 29 éves, háromgyermekes Kovács Anita csütörtök délután hetedik óráját teljesítette a Sever Center melletti tanpályán.

A városban már volt a tanulóautóval, de a parkolást még csak a tanpályán végzi meglehetős magabiztossággal. A fiatal nő azt mondta, hogy jelenlegi tudása mellett be merne állni akár két nagy értékű autó mellé is bárhol a városban, de csak akkor, ha Dudás László ott ül mellette. Nélküle még nem érezte magát elég rutinosnak a városi parkoláshoz.

– A biztonsági őrök is megkérték az oktatókat, hogy magánterület lévén ne a parkolójukban oktassuk tanulóinkat. Ezután beszéltük meg a vizsgabiztosokkal, hogy lehetőleg még a forgalmi vizsgán se vigyük be a diákokat a szegedi bevásárlóközpontok területére. Az ilyen típusú feladatokat főleg a Széchenyi téren végeztetjük el – magyarázta az oktató.

Dudás László tudomása szerint az elmúlt időszakban Szegeden nem történt komolyabb baleset a parkolókban a tanuló vezetők hibájából. Ez annak is köszönhető, hogy a tanulóautókban az oktatók jobb lábánál is ott a fékpedál – baj esetén szó szerint közbeléphetnek.

– Amennyiben mégis balesetezik egy tanuló vezető, az általa okozott kárt az oktatónak kell megtéríteni, hiszen jogi értelemben ő minősül a jármű vezetőjének. Oktatóként egy komolyabb balesetemre emlékszem, amikor a tanulóm összekeverte a kezeit. Jobbra indexelt, és jobbra is nézett, mégis bal oldalra fordította el a kormányt. Próbáltam korrigálni, ami csak annyira volt elég, hogy az ott érkező taxi ne telibe kapjon el bennünket. Az én autómban 860 ezer, a taxiséban 1 millió 20 ezer forint kár keletkezett, amit a biztosításom fedezett – mesélte Dudás László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszenty-verseny középiskolásoknak

Devictus vincit – Legyőzetve győz címmel történelemversenyt hirdetett középiskolásoknak a Mária Rádió és a Mindszenty Alapítvány. Tovább olvasom