Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Tanúk igazolják a nyári gyakorlatot

A Nők 40 plusszal szeretne nyugdíjba menni Kosoczki Klára, de nem tudja elismertetni a 3 hónapos kötelező nyári gyakorlatát. Az ügyben már három tárgyalást tartottak Szegeden, pedig a jogszabály egyértelműen fogalmaz.
A konzervgyár jól teljesített
Nem is számít igazi szegedinek az, aki diákként nem dolgozott a Szegedi Konzervgyárban. Szinte az összes nő, aki az ismeretségi körömben az elmúlt években nyugdíjba ment, boldogan újságolta: a nyugdíjbiztosító megajándékozta egy-két hónap plusz munkaviszonnyal, a konzervgyári diákmunkának köszönhetően. A valahai szegedi gyár „lejelentett" mindenkit, a felszámolás során pedig a papírokat is megőrizték. Állítólag a MÁV-nál nem ez a helyzet, a pletykák szerint elázott és megsemmisült az 1989 előtti dokumentáció jelentős része.

– Azt tudom előadni, hogy 1972-ben, a tanév végeztével, amely egy pénteki napra esett, az azt követő hétfővel kezdődött a nyári szakmai gyakorlat, amelynek kapcsán a helyszínt szabadon meg lehetett választani. Én a Szeged-Rókusi pályaudvart választottam, a szakmai gyakorlat időtartama 4 hét volt.

Ez a részlet egy március 5-i bírósági tárgyalás jegyzőkönyvéből való, amelyet a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon tartottak meg. A 3 beidézett tanú egyike ezekkel a mondatokkal igazolta, hogy a felperes Kosoczki Klárával együtt vett részt szakmai gyakorlaton, amelyért munkabért vettek fel. Mindannyian a mostani Gábor Dénes jogelődjébe, a Bebrits Lajos Vasútforgalmi Szakközépiskolába jártak.

Nemrégiben írtuk meg, hogy tavaly módosították a Nők 40 kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőséget, a kereső tevékenységgel töltött évekhez hozzá lehet adni a nyári gyakorlatok napjait. De csak azoknál, akik szakmunkásképzőkben, szakközepekben tanultak.

– Tavaly februárban kértem először a nyugdíjbiztosítótól a szolgálati idő megállapítását, minden papíromat, bizonyítványomat, valamint a munkakönyvemet vittem be. A kötelező nyári gyakorlatok időpontjait is beírtam a megfelelő rubrikába. Amikor áprilisban megkaptam a határozatot, az állt benne, hogy az összesen 84 napos, 1972–1973–1974 nyarán ledolgozott gyakorlatot nem tudják beszámítani se jogviszonynak, se szolgálati időnek, mivel nem találtak adatokat. Ha elismernék ezt a közel 3 hónapot, már idén novemberben nyugdíjba mehetnék. Azért siettetem, mert betegeskedek, jelenleg rehabilitációs ellátást kapok, de dolgozom egy cégnél 4 órában – mesélte el a történetét Kosoczki Klára.

Nem könnyű a nőknek 40 év után nyugdíjba menni Fotó: Karnok Csaba
Nem könnyű a nőknek 40 év után nyugdíjba menni Fotó: Karnok Csaba

Mi van ilyenkor? – A szakmunkás- és a szakközépiskolai tanuló kötelező nyári gyakorlatának időtartama kizárólag abban az esetben számítható be jogosultsági időként, ha arra bejelentési adat található. Ilyen adat hiányában a tanuló kötelező nyári gyakorlatának időtartama egyéb hitelt érdemlő bizonyíték, például tanúbizonyítási eljárás alapján is elismerhető – magyarázta Horváth Károly ügyvéd korábbi cikkünkben.
A panaszosnak az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság – hozzájuk nyújtott be fellebbezést a helyiek határozata miatt – is azt javasolta, tanúkkal bizonyítsa az állítását. De akkor még nem volt tanúja: csak idén találta meg azokat a Facebookon, akikkel együtt dolgozott. Ám addigra már elindította a bírósági tárgyalást, hogy végigvigye az ügyét, és ne kelljen újraindítania az eljárást.

Eddig 3 tárgyalást tartottak Szegeden, az ítélet, hiába egyértelmű a jogszabály, várat magára.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trócsányi László: nincs túlképzés a jogi karokon

Ma már nincsen jogász túlképzés Magyarországon – jelentette ki Trócsányi László az SZTE Állam-… Tovább olvasom