Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Tanulás, szórakozás 60 év felett

Szeged - 11 ezer tagja van a Szegeden működő 75 nyugdíjasklubnak és egyesületnek. Mi a szépkorúak néhány, találomra kiválasztott vezetőjével beszélgettünk. Azt mondták: idős korban nem a leépülés kezdődik, hanem egy új kor – a 60 év felett.
A magány, a betegségek és a mindennapi meleg étel. Ez az, ami leginkább foglalkoztatja az időseket. Szegeden jelenleg 75 nyugdíjasszervezet működik, körülbelül 11 ezer tagnak szerveznek programokat.

– Volt egy komoly műtétem, ami után a fiamhoz költöztem, de visszavágytam a saját házamba. Nem tudta hordani az ebédet, jelentkeztem hát ebbe a klubba. Egy hét sem kellett, és lett férőhely, azóta, vagyis 1990 szeptembere óta járok ide – mesélte a Vám Téri Idősek Klubjában Ludvig Andrásné Erzsike. 42 évesen vesztette el a férjét, ma lett 77 éves. Imád szavalni és vicceket mesélni a többieknek, amióta bejár a klubba, nem magányos.

– Mindannyian barátnők vagyunk, együtt tévézünk, újságot olvasunk, beszélgetünk – árulta el a rokkantnyugdíjas, 54 éves Gárdián Mihályné Zsuzsika. A múlt héten meglátogatta Erzsikét, aki beteg volt. Korábban nem ismerték egymást, Zsuzsika 5 éve tagja a 35 ember étkeztetésére alkalmas klubnak.

A családias, szeretettel teli környezet a klub vezetőjének, Vasné Zsigmond Lídiának az érdeme – hangzott az egyhangú válasz. A Szeged Kistérség Többcélú Társulás Humán Szolgáltató Központhoz tartozó klub fő mecénása az Alsóvárosi Közhasznú Egyesület.

Jó hangulatban és családias környezetben telnek a napok a Vám Téri Idősek Klubjában. Fotó: Schmidt Andrea
Jó hangulatban és családias környezetben telnek a napok a Vám Téri Idősek Klubjában.
Fotó: Schmidt Andrea

– A nőnapi, az anyák és az idősek napi, valamint a karácsonyi rendezvényeket támogatjuk – sorolta Nagy Zoltán elnök. Ezek mellett rengeteg programot is szerveznek az időseknek. Például termékbemutatókat, egészségügyi szűréseket, gobelin szakkört, fürdőlátogatást, hajókirándulást.

– Bálok, teadélutánok zongorakísérettel, kispályás focibajnokság, tudományos és szórakoztató rendezvények, például a köbüki verseny az unokákkal együtt, valamint nóta- és operettestek – adott leltárt idősebb Boros Gyula. A szegedi önkormányzat idősügyi referense a kínálatból kiemelte a 270 fővel működő számítógépes szakkört és a novellaíró-pályázatot, amire 90 mű érkezett. Azt mondta, mindez példa arra, hogy idős korban nem a leépülés kezdődik, hanem egy új kor: a 60 év felett...

A díjmentes programok az Eszperantó utcai Senior Centerben várják a szépkorúakat. Ott található 13 klub székhelye, de bármelyik idősekkel foglalkozó egyesület szervezhet oda ünnepséget, találkozót – szintén ingyen.

– A következő rendezvényünk a kistérségi Ki mit tud?, amelyre nemcsak szegedi, hanem más, kisebb településekről is várjuk a jelentkezőket – árulta el idősebb Boros Gyula. Azt mondta, a rendezvényeknek elsősorban mentálhigiénés és közösség-összetartó szerepük van, de segítenek a mindennapi problémák, mint például a számlák értelmezése vagy a bankkártyával kapcsolatos tudnivalók elmagyarázásában is.

Bő a választék megyeszerte

Bőven találnak maguknak elfoglaltságot azok a megyei nyugdíjasok, akik szabadidejüket kortársaik között szeretnék eltölteni. Klubjaik programjában a kézimunkázástól a filmvetítésig, az egészségügyi előadástól a közös kirándulásig sok minden előfordul. Csongrádon négy nyugdíjasklub, köztük egy pedagógusokból álló működik, de a kertbarát klub és a Röpülj páva kör tagjainak zömét is ők adják. Szentesen nemcsak városi és pedagógus nyugdíjasklub létezik, de működik a vasutasoké is. A szépkorú asszonyok többek közt a hímzőkörben is elfoglalhatják magukat. Vásárhelyen a 18 működő olvasókör tagjainak zöme idős ember, ráadásul több nyugdíjasklub is működik. Sőt, ők alkotják a bélyeg- és képeslapgyűjtő kör tagságának magját is. Makón valamennyi városrészben működik nyugdíjasklub, hasonló programokkal, mint más településeken.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pert vesztett a honvédség

17 millió 200 ezer 808 forinttal plusz a kamatokkal tartozik a honvédség a csongrádi Ser-Vas Bau Bt.-nek a megyei bíróság tegnapi, nem jogerős ítélete szerint. Tovább olvasom