Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Tanulják a demokráciát

Zsombó - Hátrányos helyzetű gyerekek és felnőttek vehetnek részt Zsombón a Tanuljuk a demokráciát! programban. Kirándulnak a Parlamentbe, beleshetnek az önkormányzatokhoz, szakmai előadásokat hallgathatnak.

Egy kétéves uniós pályázat részeként a demokrácia intézményrendszerét megismertető programsorozat indult Zsombón. Hátrányos helyzetű gyerekek és felnőttek – nyugdíjasok, nagycsaládosok, munkanélküliek – vehetnek részt benne, hiszen a cél az, hogy a „kisemberek" is megérezzék: igenis van beleszólásuk a politikába, valamint tisztában legyenek jogaikkal.

– A Tanuljuk a demokráciát! program első részében kirándulásokat szerveztünk: voltunk a Parlamentben, valamint a megyeházán és a zsombói polgármesteri hivatalban – mondta el Mészáros Csaba, a József Attila Közösségi Ház és Könyvtár igazgatója. – Olyan lehetőség volt ez a résztvevőknek, ami valószínűleg egyébként soha nem adódna az életükben: személyesen követhették a jogszabályalkotás folyamatát, és a fővárosban olyan emberekkel találkozhattak, akiket eddig csak a televízióból ismertek.

Kirándulás a Parlamentben. Fotó: DM
Kirándulás a Parlamentben. Fotó: DM/DV

Bár a gyerekeknek elsősorban a kirándulások jelentik a legnagyobb élményt, a program nem csak erről szól. A folytatásban előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők a demokratikus intézményrendszerről, az Alkotmányról és az állam működéséről. Ez elsősorban a felnőtteknek szól, a fiatalokat más módon teszik érdekeltté abban, hogy megismerjék ezeket.

– Januártól egy Ki tud többet az EU-ról? című megyei internetes vetélkedőt hirdetünk, amelyre háromfős csapatokat várunk – mondta el Mészáros Csaba.

A programtól, amely egy kompetenciaalapú fejlesztésre nyert 11 milliós projekt része, a szervezők azt várják: a résztvevők kevésbé lesznek közönyösek a demokrácia iránt. Rájönnek, hogy érdemes részt venniük a közügyekben, legyenek bármennyire is a perifériára szorulva.

Olvasóink írták

 • 3. szatyi 2010. december 07. 07:42
  „Be kellene vonni a parlamenti Fidesz-KDNP frakciót is!!!”
 • 2. szilléri 2010. december 06. 11:25
  „Demokrácia ! Az van amit a vajda meg Viktor mond !”
 • 1. zoltanszabo 2010. december 06. 10:39
  „Ezek most tanulják mi a demikrácia?---- hát ezt felejcsék el. Ma nincs M.on ilyen.
  " a kis emberek is érezzék:igenis van beleszólás a politikába...."
  Hát ebből egy szó sem igaz!!!
  Csak az van amit a fityesz, orbán akar.Minden egyébb levan söpörve az asztalról!!!
  Az eddig hozott törvények, 8 hónap minden megnyílvánulásai----mindd a kisemberek ellen szól.Az új törvények,rendeletek CSAK a gazdagokat ,a politikusokat, a milliárdosokat segíti. Egy olyan törvény sincs ami a KISEMBEREKNEK kedvezne.A megszorítások a nép 90% -át érinti hátrányosan.
  A gazdagok----még gazdagabbak lesznek.
  Fityesz---hol a beígért sok munkahely???? Emberek milliói minbér alatt dolgozik---ha van egyáltalán munkája!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindent kipróbálnak a vörösiszapos földeken

Várhatóan az összes létező energianövény – így a szegedi gabonakutató által felajánlott napraforgó – tisztító hatását kipróbálják a vörösiszappal szennyezett kolontári, devecseri földeken. Tovább olvasom