Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Tanulságos Mátyás mesék

Szeged - Pergő, látványos és erkölcsileg építő gyerekdarabot álmodott a színpadra – véli Barnák László rendező-dramaturg. A Mátyás mesék című zenés mesejátékhoz új zenéket íratott a teátrum. A nagyszínházi premiert ma 14 órától tartják a Balu-bérletben.
– A történetünk kezdetén Mátyás király fiatal kamasz, Prága városába van bezárva, és éppen arra vár, hogy kiderüljön, kit választ Buda népe királynak. Miközben erre várakozik, megidézik a jövőt, és ebben elevenedik meg a későbbi, igazságos Mátyás király – beszél a Mátyás mesék című zenés mesejátékról Barnák László. A bemutatót ma 14 órától tartják a nagyszínházban. Kétféle Mátyást ismerhetünk meg az új gyerekdarabban a rendező és dramaturg szerint: egyrészt a fiatal, lázadó hangvételű, de erkölcsös és eszes Mátyást, másrészt az idősebb, igazságot kereső, becsületes és őszinte királyt, amilyen kép él róla az anekdotákban és a mondavilágban.

A szórakoztató családi produkcióban öt szereplő legalább 20-25 féle karaktert formál meg. Fotó: Török János
A szórakoztató családi produkcióban öt szereplő legalább 20-25 féle karaktert formál meg.
Fotó: Török János

Thuróczy Katalin foglalta össze a meséket egy lineáris történetté. Az anyagot dramaturgként és rendezőként átformáltam, helyenként kiszedtem néhány történetet vagy áthelyeztem őket. Az volt a célom, hogy a mesékben megfogalmazott igazságok és tanulságok köré szerveződjön a nagyszínpadi előadás, valamint az is, hogy annak a korosztálynak, amelyeket megcéloz a Szegedi Nemzeti Színház a gyermekbérletekkel, olyan meséket tudjunk bemutatni, amelyekből erkölcsileg is épülhetnek. Emellett kellőképpen játékosak, szórakoztatóak, hiszen ez nemcsak iskolásoknak szánt mesedarab, hanem családi előadás. A pergő történetmesélést feldobják azok az effektek, látványelemek és jelmezek, amelyeket a színpadra álmodtunk Boros Dorottya fiatal látványtervezővel. Meseszerű díszlettel, színes fényekkel szeretnénk elvarázsolni a gyerekeket, hogy utána újra és újra vágyjanak arra, hogy színházba jöhessenek – fogalmaz Barnák László, aki a kis- és a nagyszínházban is dolgozott már rendezőként amellett, hogy középiskolásoknak készített színdarabot.

A mesejátékban öt szereplő legalább 20-25-féle karaktert formál meg. Hunyadi Mátyást Rédei Roland, tanítómesterét Somló Gábor, a Hollót Bánvölgyi Tamás alakítja. A teátrum új társulati tagja, Hekler Melinda lovat játszik, Andulka, a cselédlány bőrébe bújik Botka Dóra, a Kelemen László Színitanoda növendéke. Az előadáshoz új zenét írt a színház felkérésére Monori András. A rendező szerint nagyon jó és változatos zenei anyag született, így mind látványában, mind zenei világában izgalmasnak ígérkezik a produkció. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyűjtés Kenézéknek

A Vitézi Rend Csongrád megyei Törzskapitánysága Kenéz Imre rendőr hadnagy családjának gyűjtést szervez. Tovább olvasom