Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Tanúsítványt is adnak

A Magyar Agrárkamara (MAK) a Nemzeti vidékfejlesztési terv (NVT) keretén belül szaktanácsadói hálózatot működtet. A köztestületek által nyújtott szolgáltatásokról beszélgettünk Téli Róberttel, a MAK főtanácsosával.
A kamarai tanácsadók többféle szolgáltatást nyújtanak. A tanácsadók a Nemzeti vidékfejlesztési terv (NVT) keretében részt vesznek a közvetlen támogatásokkal kapcsolatos feladatok végrehajtásában. Így folyamatosan tájékoztatják a gazdálkodókat és gazdálkodószervezeteket a NVT aktuális támogatásairól, a jogosultsági feltételekről, a kérelmek benyújtási határidejéről és módjáról, valamint a szankcionálási rendszerről – tudtuk meg Téli Róberttől. A MAK főtanácsosa elmondta: segítenek a támogatási és formanyomtatványok beszerzésében és kitöltésében is.

Az NVT intézkedéseihez kapcsolódó jogszabályok nyomon követése elengedhetetlen. A területhez kapcsolódó támogatások igénybevételéhez segítséget nyújtanak a gazdálkodóknak a támogatás alapját képező Mepar – azaz a Mezőgazdasági parcellaazonosító rendszer – blokkjainak azonosításában. Közreműködnek a területek pontos kimérésében, hogy a gazdák jogszerűen igényelhessék a területhez kötődő, az agrár-környezetgazdálkodási, a kedvezőtlen adottságú területek (KAT) után igénybe vehető, és egyéb támogatásokat, például azt, ami a félig önellátó gazdaságoknak jár. Együttműködnek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megyei kirendeltségeivel az NVT támogatásokkal kapcsolatos eljárások, az azokat érintő változások továbbításában.

Közreműködnek a helyszíni ellenőrzések és adategyeztetések előkészítésében. Segítenek a gazdáknak értelmezni az agrár-környezetgazdálkodási célprogramok előírásait, a speciális helyzetek megoldására pedig javaslatokat tesznek.

A kétszáz fős köztestületi tanácsadói gárda a vidéki kistérségekben lényegében települési szinten dolgozik. A tanácsadókat a megyei agrárkamarák alkalmazzák. Az itt lévő ügyfélszolgálatokon lehet őket felkeresni, de interneten keresztül is elérhetők. (www.agrarkamara.hu). Ez utóbbi konzultációs egyre népszerűbb, mivel az érdeklődő gyorsan információhoz jut, nem kell napokat várnia a kérdésére adott válaszra. A legtöbb szakember rendelkezik laptoppal, azaz hordozható számítógéppel, így a tanácsadó a gazdálkodó telephelyén a mobil számítógép segítségével az internetről letöltött információkat azonnal át tudja adni a gazdálkodóknak

Honlap

A Magyar Agrárkamara szaktanácsadói tevékenységéről bővebb információ a www.mak.hu honlapon található.

Más jellegű szolgáltató tevékenységek is kapcsolódnak a területi agrárkamarák tevékenységéhez. Például a Magyar Tudományos Akadémia Talajtani Kutatóintézete és a martonvásári kutatóintézet közös fejlesztésben létrehozott egy környezetkímélő tápanyag-gazdálkodási számítógépes rendszert, amelynek segítségével elkészíthető a termelők számára a tápanyag-gazdálkodási szaktanácsadás. Ez a rendszer megmutatja, hogy milyen mértékű legyen a talaj megfelelő szintű tápanyag ellátottsága, amelyre az adott területen termesztett növénynek szüksége van. Mennyi legyen a legkedvezőbben felhasználandó műtrágya mennyisége, és ezzel mekkora költséghányad takarítható meg a gazdálkodás során. Vagy: ilyen többek között a támogatási jogosultság alapjául szolgáló terület (parcella) lemérés, amelyet az EU előírásainak megfelelő modern GPS, azaz műholdvezérlésű helymeghatározó készülékkel végeznek. Ez a készülék a helyszínen megmutatja a mérés pontosságát továbbá azt is, hogy a terület megfelel-e az unós előírásoknak, az EU által megkövetelt tolerancia értékeknek.

Mindezek alapján a területi agrárkamarák tanúsítvány állítanak ki a gazdálkodóknak arról, hogy a beadott támogatási kérelem megfelel a valóságnak. A kereskedelmi bankok ennek alapján a gazdálkodó kérelmére meghitelezik a területalapú, az úgynevezett top-up és egyéb támogatásokat a gazdáknak.

Az uniós támogatásokhoz a jövőben szükség lesz az új kölcsönös – az úgynevezett kereszt – megfeleltetés betartására a gazdálkodónál. Ebben is szeretnénk a jövőben bővíteni a munkánkat, hogy a gazdálkodót megfelelően fel tudjuk készíteni a jogszabályi előírások változására. Így minél több támogatás jusson el hozzájuk, azt jogszerűen tudják igénybe venni, és egy esetleges ellenőrzéskor ne kerüljenek bajba, s ne fedezzen fel hibát az ellenőr.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Decemberben is esszük, pedig júliusban lejárt

Akciós zöldségkonzervet vásárolt egy család karácsony előtt. Kiderült, az üvegen két címke van,… Tovább olvasom