Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Tanúzás helyett ügyészgyilkosságot akadályozott meg

Szeged, Kiskunhalas - A Szegedi Rendőrkapitányságon dolgozó Kertész Norbert törzsőrmester segítségével tették ártalmatlanná azt a kiskunmajsai férfit, aki múlt szerdán állig felfegyverkezve tért be a kiskunhalasi bíróságra. B. János Téglás Péter kiskunhalasi vezető ügyészt akarta megölni.
Főkapitányi jutalom

A Röszkén dolgozó Kertész Norbert törzsőrmestert, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitánysághoz tartozó Letavecz Gábor rendőr főtörzsőrmestert, Mohai Gábort, a kiskunhalasi bíróság biztonsági őrét és Madácsi Károly gondnokot tegnap elismerő oklevéllel jutalmazta bátorságáért és kiemelkedő szakmai helytállásáért Papp Károly országos rendőrfőkapitány a fővárosban.
– A Szegedi Rendőrkapitányság előtt Kiskunmajsán dolgoztam pár évig rendőrként. Egy ottani régi ügyem miatt idéztek be tanúként a Kiskunhalasi Járásbíróságra tanúként két kollégámmal március 16-án reggel – mondta Kertész Norbert. A 31 éves törzsőrmester ekkor még nem sejtette, hogy hamarosan egy állig felfegyverzett férfi emberölési szándékkal lép be a bíróság és az ügyészség közös épületébe.

Gondnok gumibottal

A kiskunmajsai B. János – ahogy erről több médium is beszámolt – Téglás Péter kiskunhalasi vezető ügyészt akarta megölni. A 42 éves lövöldöző tavaly korrupcióval és az ügye eltussolásával vádolta meg a vezető ügyészt a Facebookon.

– A kolléganőmet már meghallgatták 9 órára, és elhagyta a bíróságot. Épp a kollégámat hallgatták meg a tárgyalóban, én egyedül maradtam az első emeleti folyosón. A gondolataimba mélyedtem, próbáltam feleleveníteni azt az esetet, amiben beidéztek – magyarázta Kertész Norbert. A civil ruhában lévő rendőr pár pillanat múlva hangoskodásra figyelt fel.

– A folyosót egy üvegajtó választja el az aulától, ahol megpillantottam azt a biztonsági őrt, akit korábban a földszinti bejáratnál láttam. Mögötte egy férfi lépkedett egy fegyvernek látszó tárggyal a kezében. Sötétkék színű ruhában volt, viszonylag messze ültem tőle, így először azt hittem, hogy egy büntetés-végrehajtásban dolgozót kísér fel a biztonsági ember a másodikra – mondta Kertész Norbert. A törzsőrmesternek akkor lett igazán gyanús a dolog, amikor a két férfi után lopakodó, gumibottal felfegyverkezett gondnokot is megpillantotta.

Rászegeződött a karabélycső

– Ezután két gépkarabélylövést hallottam a másodikról, majd a fegyveres férfi és a gondnok dulakodva gurult le a lépcsőről az aulába. Felpattantam a székről, de egyből vissza is hőköltem, mert a gépkarabély csöve pont rám szegeződött. Elléptem kettőt, ekkor dördült el a harmadik lövés, ami berepült a folyosóra. Nem tudom, hogy eltalál-e, ha a helyemen maradok – mondta. Ekkor lépett ki a tárgyalóból Norbert kollégája.
 
Kertész Norbert tanúzás helyett merényletre készülő férfit tett ártalmatlanná. Fotó: Kuklis István
Kertész Norbert tanúzás helyett merényletre készülő férfit tett ártalmatlanná. Fotó: Kuklis István

– Figyelmeztettem, hogy egy karabélyos ember lövöldözik a bíróságon. Nála volt a szolgálati fegyvere, így amikor a karabélycső a verekedés miatt már nem felénk fordult, lefegyvereztük és megbilincseltük a támadót – mondta. A törzsőrmester elismerte, ez olyan szituáció volt, amikor egy rendőr jogosan használhatja a fegyverét.

– Mi előbb mégis felszólítottuk, hogy tegye le a fegyverét. Csak a harmadik-negyedik felszólításra tette meg. Miután ártalmatlanná tettük, átnéztem a hátizsákját, amiből rengeteg lövedék került elő. A férfi rosszul lett, azt mondta, pánikbeteg, így mentőt hívtunk hozzá – elevenítette fel az elmondása szerint mindössze két percig tartó eseménysort Kertész Norbert.

Újra beidézik tanúnak

– Szerencse, hogy szerda kora reggel csak a mi tárgyalásunkat tartották, és más nem volt a folyosón. A bíró azt mondta, tudja, hogy nem szívesen térek vissza a kiskunhalasi bíróságra, de mivel engem nem tudott meghallgatni, így rövidesen újra beidéz tanúnak – mondta Kertész Norbert.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonatpótló busz jár a vágányzár miatt

Ma, szerdán és csütörtökön éjjel építési munkálatokat végeznek a Szabadkai úti vasúti átjáróban. Tovább olvasom