Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Tanyafejlesztés: csak villamosításra nem sikerült nyerni

Csongrád megye - A tanyai termelőtől a vevőig fogja vinni az árut az a mozgó bolt, amelynek létrehozására és a raktár, hűtő megépítésére 39 millió forintot nyert Bordány, 8 másik településsel közösen. A tanyafejlesztési program 205 nyertes pályázója közül 49 Csongrád megyei.
Több mint négyszáz pályázatot adtak be a tanyafejlesztési programra, 2 milliárd 749 millió forint támogatási igénnyel, a szétosztható keretösszeg azonban 1,5 milliárd forint volt. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a minap döntött, a nyertesek listáját szerdán nyilvánosságra hozták a minisztérium internetes honlapján. Összesen 205 pályázó kapott vissza nem térítendő támogatást hat kategóriában. Csongrád megyéből 20 önkormányzati vagy társulási igényt támogatott a tárcavezető, és 29 tanyai gazdaság fejlesztését segítette. A legtöbb sikeres pályázatot, 4-et Mórahalom önkormányzata adta be, de például nyert Csanytelek 1,8 milliót a külterületi földutak karbantartását szolgáló munkagép beszerzésére, Szentes 5 milliót a tanyagondnoki szolgálat fejlesztésére. Csak a villany nélküli tanyák energiaellátását szolgáló önkormányzati fejlesztésre nem sikerült pénzt kapni Csongrád megyei indulónak.

A legnagyobb összeget Bordány pályázata nyerte el: 39 millió 852 ezer forintot, tanyai termékek piacra juttatásához. – Ez a beruházás a mórahalmi kistérség mind a 9 települését érinti – válaszolta kérdésünkre Tanács Gábor bordányi polgármester. – Ez lényegében egy mozgó bolt lesz, amely eljuttatja a tanyai családi gazdaságokban megtermelt termékeket a vásárlóhoz. Tartozik hozzá hűtővel és átrakodóval rendelkező logisztikai bázis és szegedi raktározási lehetőség is. Azt gondoljuk, ez elősegíti a régi háztáji gazdálkodás újbóli fejlődését, és a cél az lenne, hogy a mi rendszerünkbe bekerülő termelők közül többen megerősödhessenek annyira, hogy idővel önállóan juttassák el a piacra árujukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszélgetés a Milla és a TASZ elnökével Szegeden

Mit jelent a sajtó- és szólásszabadság? Születőben van-e a tudatos újságolvasók rétege? Tisztában… Tovább olvasom