Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Tanyai iskolából lovagi tanácsterem

Pusztaszer - Megvásárolta, majd a saját pénzén felújíttatta egykori tanyai iskoláját a pusztaszeri Piti János. A közelmúltban egy lovagrend közgyűlésén Torgyán József is ott vendégeskedett.
A Pusztaszer mellett lévő Munkástelepen 1940-ben épült egy kis tanyai iskola, hogy a helyi gyerekeknek ne kelljen három kilométert gyalogolniuk hóban-sárban.

– Csizmánk, cipőnk nemigen akadt. Négyen voltunk testvérek, de nem mindannyiunknak volt cipője – kezd mesélni Piti János, aki 1945 és 1952 között volt az intézmény tanulója. A gyerekek akkoriban csak négy-öt osztályt jártak ki, a munka fontosabb volt, mint a tanulás. Piti elvégezte mind a nyolc osztályt, pedig 12 évesen már hajnali két órától késő estig marokszedőként dolgozott.

A szakközépiskola elvégzése után visszakerült Szegedre, majd a cipőgyárban lett technikus, ahol 25 évig dolgozott. – Ez volt az első munkahelyem, muszáj volt megállnom a helyem – mondja. A külkereskedelmi főiskolán szerzett diplomát, aztán csoportvezető lett a Külkereskedelmi Minisztériumban.

Piti János saját lovagi tanácstermében. Torgyán József is vendégeskedett nála. Fotó: Karnok Csaba
Piti János saját lovagi tanácstermében. Torgyán József is vendégeskedett nála.
Fotó: Karnok Csaba

Az 1980-as években hazafelé tartott egyik ismerősével Budapestről. – Mondom neki, akkor megmutatom az én poros kis falumat. Amikor megláttam a volt iskolámat, nem jutottam szóhoz a döbbenettől – mutatja a lerobbant, omladozó házról készült régi felvételt, majd így folytatja: – Bementem a polgármesterhez, és azt mondtam neki, nemzedékek nőttek fel itt, nem lenne szabad ennyire elhanyagolni.

Munkástelepi öregdiák-találkozó

Piti János elmondta, a pusztaszeri munkástelepi iskola 1940-től 1962-ig üzemelt. Eddig még soha nem szerveztek sem osztály-, sem pedig iskolatalálkozót, ezért várja mindazok jelentkezését, akik ebben az iskolában koptatták a padokat. Az ünnepi iskolatalálkozó szeptember 7-én, szombaton lesz.

Az épületet másfél év alatt sikerült úgy felújítani, hogy rákerült a Pusztaszert bemutató képeslapra Piti-féle ház néven. Többek között födémet, tetőt, kéményt cseréltek.

Piti János, aki lovag is, volt tantermét lovagrendi tanácsteremmé alakította. Büszkén mesélte, hogy július végén Torgyán József járt nála az Egyesült Királyság Szent György Vitézei Lovagrend közgyűlésén.

Arról, hogy minderre mennyit költött, és mennyiért vette meg a tanyai iskola épületét, nem kívánt beszélni. – Arra vagyok büszke, hogy látom a munkám gyümölcsét – teszi hozzá.

Olvasóink írták

 • 4. KAMUezaLOVAG 2013. augusztus 09. 09:56
  „Mielőtt hőssé avanzsálja ezt az embert, legalább a szerző olvassa el, a róla szóló cikkeket/délmagyar/, hogy a kedves olvasó tisztább képet kaphasson!

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/ket_ev_foghaz_piti_janosnak/142036/”
 • 3. szabójóska 2013. augusztus 08. 13:55
  „Voltam egyszer a Rókusi Templomban egy avatáson,aztán kiderült ebből is kettő van. Ez most melyik. Bár tképp mindegy úgyis legfőképp egymással vívnak. Ezek a Pintér kardosok?”
 • 2. Mike3 2013. augusztus 08. 10:52
  „végre valami pozitív! grat!”
 • 1. Horthyszobor 2013. augusztus 08. 10:34
  „Ezt az embert ismerem a 90-es évekből. Akkor az hittem a neve csak jelző...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

206 ezer hamis potencianövelőt foglaltak le

Békéscsabán értek tetten egy 55 éves férfit a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói, amint hamis gyógyszerkészítményes küldeményeket adott át egy futárszolgálat sofőrjének. Tovább olvasom