Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Tanyasi ízek városlakóknak

Szeged - „Mintha hazamennénk!" – jó szlogen lehetne a tanyasi napoknak, amellyel a szegedi Vendéglő a Régi Hídhoz immár negyedik alkalommal lepi meg törzsvendégeit és azokat, akik szeretik a hagyományos magyar ízeket.
Ki ne ismerné a lakodalmas tyúkhúslevest csigatésztával – nagy tálban, gőzölögve adja magát. Meg persze ott van a pacalpörkölt – nem érdemes változtatni rajta, úgy jó, ahogy van. Kovács Zsolt, az étterem tulajdonosa természetesen az idén is csempészett meglepetéseket az étlapra, az igazi ínyenceknek a sült hagymás vért hordós savanyúsággal kínálja. Lássuk be, a „városi ember" asztalára ritkán kerülnek ilyen falatok.

– A Lúdas Gazsit mindenképpen kiemelném. Természetesen a fogást a Márton-napok ihlették. A combfiléből, libanyakból és -májból, illetve zúzából főzött és pirított házi tarhonyával kevert étel elfogyasztásakor a kézzel evés és a céklasaláta ajánlott – világított rá a szokásokra a tulajdonos, akitől azt is megtudtuk, már nem csak az idősebbek kedvelik a könnyűnek éppen nem mondható magyar konyhát. Egyre több az egyetemista, a német és – bármily meglepő – a japán éhes szájú vendég a házuk táján.

Rózsi mama szilvás gombócának és Mathias Péter kemencében sütött kacsájának nehéz ellenállni. Fotó: Schmidt Andrea
Rózsi mama szilvás gombócának és Mathias Péter kemencében sütött kacsájának nehéz ellenállni.
Fotó: Schmidt Andrea

Nem csoda, a 75 esztendős Rózsi mama friss, házi gyártású szilvás gombócának és Mathias Péter főszakács kemencében sütött, három napig pácolt fűszeres kacsájának nehéz ellenállni. A november 10-étől kínált finomságokhoz, amíg a készlet tart, friss idei borok – bogyólé, rozé – is párosulnak. A vendéglőben „pincesöprést" is tartanak: előkerülnek az elmúlt évben porosodott borok, amelyeket jóval a piaci ár alatt kínálnak.

Olvasóink írták

  • 3. gróf 2010. november 10. 14:35
    „1. hozzászólás mgn 2010.11.10. 09:40

    "Kulturank egyik legnagyobb erteke."
    Mivel az étkezési szokásainkat, alapanyagait az életünk minősége, a környezetünk alakította ki és a történelem...persze, hogy az.
    A folyók mellett a halak és az Alföldön a disznó térnyerése...stb, de nem a kaján van a hangsúly, a ruházatot a népdalokat az építészetet a népszokásokat...mindent meg kell őrizni. A turistát csak akor tudod leültetni jól a pörkölt mellé ha azt nádfedél alatt teszed...szerintem.
    Ami nem állja meg a helyét ma már a technika és egyéb fejlődések miatt azt át kell alakítani! Jobb változtatva mint sehogy.”
  • 2. gavallér 2010. november 10. 13:41
    „Ez a nemes gondolat valóban megható. Ilyen szempontból a csepelautó az ikarusz busz , a GANZ KK
    és lehetne sorolni tovább, hozzánk tartozott . Sajnos ezek inkább csak nekünk számítottak, számítanak.
    Lakodalmi meghívást kaptam. Megkérdeztem naivan , hogy marhapörkölt lesz-e. A válasz az volt ,hogy nem mert az már snassz.”
  • 1. mgn 2010. november 10. 09:40
    „A magyar konyha barmikor barhol megallja a helyet. Kulturank egyik legnagyobb erteke.
    Szerintem iskolai tantargynak kellene lennie, mert bizony tobbet er mint gondolnank az ismerete.
    Ahogyan melle lehetne meg tantargy a tanc, mert semmi fogalmunk sincs arrol hogy kik is vagyunk.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Regionális nagybanik

Szeged - A regionális nagybani piacok helyzete, fejlesztési lehetőségei címmel rendeztek… Tovább olvasom