Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Tanyasuli indul Gátsoron

Ásotthalom - Szombaton mutatja be a Tanyasuli programot az ötletgazda, Fackelmann István tanyagazda. Olyan tanyatulajdonosoknak segít, akik önellátóan vagy eladásra gazdálkodnának.
Új kezdeményezést mutat be szombaton, a gátsori hagyományőrző napon 15 órakor Fackelmann István. Az ásotthalmi tanyagazdától megtudtuk: a Tanyasuli program mindenkinek szól, aki kiköltözik vagy csak „hobbizik" egy tanyán, és örömét akarja lelni abban, hogy önellátó, vagy kis hasznot is húz az állattartásból, zöldség- és gyümölcstermesztésből.

Fackelmann István nem csak a szakszerű disznópörzsölés titkaiba avatja be az érdeklődőket. Fotó: Karnok Csaba
Fackelmann István nem csak a szakszerű disznópörzsölés titkaiba avatja be az érdeklődőket.
Fotó: Karnok Csaba

– Faki tanyánkon, ahol falusi vendéglátással, állattartással, kóstoltatással, sőt látványdisznóvágással is foglalkozunk, több látogatáson is felvetődött, hogy a tanyatulajdonosoknak milyen nagy szükségük lenne szakmai segítségre – meséli az ötlet megszületéséről. – Nagyon könnyen melléfog ugyanis, aki elfelejtette vagy soha meg sem tanulta, milyenek a tanyai élet viszonyai. Ahelyett, hogy egyből ráfizetne és elmenne tőle a kedve, mi megismertetjük a tanyasuliban a paraszti gazdálkodás alapjaival, élményével. A végén tanyagazda oklevelet adunk, de a lényeg a tartalom. A termeléstől a feldolgozáson át a tartósításig megmutatjuk, hogyan lehet optimalizálni a gazdálkodást. A mostani rezsiköltségek mellett jól jöhet egy vészforgatókönyv arra az esetre, ha mondjuk benzin és villany nélkül kénytelen egy család hosszú időre berendezkedni. Számtalan megoldás jöhet ilyenkor szóba, sütött, füstölt, szárított, savanyított terményekkel.

Az önellátó gazdálkodás mellett a tanyasuliban az értékesítést is el lehet sajátítani. Megtanítják a piaci, a tanyai és a mozgóboltos árusítás fogásait és szabályait.

Az állattartás fortélyait is megismerhetik. Fotó: Karnok Csaba
Az állattartás fortélyait is megismerhetik.
Fotó: Karnok Csaba

A tanyasuli azokra a városiakra is gondol, akik piacon vagy termelőtől vásárolnának, mert ragaszkodnak a minimális stimuláló szerrel kezelt, természetes élelemhez. Megmutatja az egyetlen hagyományos termesztési közeget, a tanyát.

Elmélet, gyakorlat, támogatás

A tanyasuli elméleti oktatását egy szegedi szakképzőiskolában tartják. A gyakorlatot a gátsori közösségi házban, oktató tanyákon és a Bedő Albert erdészeti szakiskolában szervezik meg. A Nemzeti Tanyafejlesztési programban pályázati lehetőségek is lesznek gazdálkodóknak. Ezekről szombaton Kis Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője tájékoztat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pompázik a lótusz a füvészkertben

Virágzik a buddhisták szent növénye, a színpompás indiai lótusz a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében. Tovább olvasom