Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Tapasztalataikkal sokat segítenének

Nyáron három egykori szegedi országgyűlési képviselő is úgy döntött, hogy visszatér a helyi politikába. Kettőnek sikerült is, listáról bekerült a szegedi közgyűlésbe, a harmadik azonban egyéni képviselőjelöltként nem jutott mandátumhoz. Az utóbbi sem csalódott, nem tartja kudarcnak, hogy „csak" második lett.
Balogh László, Póda Jenő és Rákos Tibor. Kettőnek sikerült. Fotó: Schmidt Andrea
Balogh László
1990–1998 között önkormányzati, 1998–2006 között országgyűlési képviselő volt. Idén a Fidesz-MPSZ–KDNP listájáról került be a szegedi közgyűlésbe, visszatért a helyi politikába. Az egykori MDF-es politikus a KDNP és a Nemzeti Fórum tagja.

– Nem idegen számomra a helyi politikai közélet. Meggyőződésem, hogy azokat a tapasztalatokat, amiket felhalmoztam, jól tudom hasznosítani Szegeden – nyilatkozta lapunknak Balogh László. A konzervatív politikus hangsúlyozta, a közgyűlésben határozottan fellép a törvénytelenségek és a demokráciát megcsúfoló döntések ellen. Szerinte az elmúlt négy év közgyűlési vezetési stílusán mindenképpen változtatni kell, és azt sem tartja szerencsésnek, hogy egy-egy bizottság elnöke és alelnöke ugyanolyan „színű".

– Számomra elfogadhatatlan, hogy egy képviselői felszólalásra a polgármester elmondhatja a véleményét, de arra már nem lehet reagálni, ezen mindenképpen változtatni kell – tette hozzá Balogh László.

– Az elmúlt nyolc évben távol voltam a direkt pártpolitikától, aminek van előnye és – árnyaltan fogalmazva – hátránya is – mondta Póda Jenő, aki 1990-től 1998-ig országgyűlési, 1994–1998 között megyei önkormányzati képviselő volt, a rendszerváltás előtt pedig ő vezette a Szegedi Ellenzéki Kerekasztalt. A fideszes politikus a vasárnapi választásokon a Fidesz-MPSZ–KDNP listáján került be a helyi közgyűlésbe. Póda Jenő az elmúlt nyolc évben köztisztviselőként és kormányzati főtisztviselőként a köz- és az államigazgatásban dolgozott.

– Az elmúlt tizenhat évben rengeteg tapasztalatot szereztem, jelentős tudás halmozódott fel bennem, amihez meghatározó kapcsolati tőke is párosult. Meggyőződésem, hogy még ellenzéki képviselőként is sokat tehetek Szegedért, az itt élőkért – hangsúlyozta Póda Jenő. A képviselő megjegyezte, arra számít, hogy az országos politikai hangulat, a parlamenti stílus érezhető lesz a szegedi közgyűlésben is, a demokratikus szabályok betartására inti politikustársait.

Rákos Tibor a rendszerváltás utáni két ciklusban önkormányzati, majd 1998-tól 2006-ig országgyűlési képviselő volt. Az idei önkormányzati választásokon a Fidesz-MPSZ–KDNP egyéni jelöltjeként indult, és hiába kapott annyi szavazatot, amivel a korábbi években „simán" bejutott volna a közgyűlésbe, most alulmaradt.

– Nem a 15-ös választókerületben élek, de úgy érzem, az engem támogató 1245 választó megértette, hogy mit szeretnék. Nem vagyok csalódott, nemcsak én, mások is azt mondják, jó eredményt értem el. Ha sikerült volna bekerülnöm a szegedi képviselő-testületbe, akkor az elmúlt 16 év tapasztalatait és meglévő kapcsolataimat felhasználva sokat tehettem volna a választókerületben – mondta Rákos Tibor, aki a jövőben közvetlenül nem vesz részt a pártpolitikában, ügyvédjelöltként szakvizsgára készül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az érdekvédők nem tüntetnek

Nem vesznek részt a pénteki tüntetésen szervezett formában sem a gyógyszerészek, sem a diákok, sem a… Tovább olvasom