Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Tápé szíve és lelke ifj. Lele József

A magyarság szolgálatáért a Magyar Szellemi Védegylet Rendületlenül diplomáját vette át a napokban ifj. Lele József. A tápai néprajzkutató sok témát tervez még földolgozni. Látása megromlott, így a szövegeket magnetofonra mondja, vagy feleségének diktálja.
Ifj. Lele József tápai néprajzkutatót a Rendületlenül diplomával tüntette ki a Magyar Szellemi Védegylet. Fotó: Gyenes Kálmán
– Állandó elmélködés, gondolkodás a dolgom. Teljesen mögromlott a látásom, de a felibe maradt munkákat be akarom fejezni – mondta ifjabb Lele József, akit abból az alkalomból látogattunk meg tápai otthonában, hogy elnyerte a Rendületlenül kitüntetést. Az elismerést a magyarság szolgálatáért kapta Józsi bácsi a Magyar Szellemi Védegylettől, melynek maga is tagja a 90-es évek eleje óta. Megromlott egészségi állapota sem akadályozza meg abban, hogy a házukban kialakított múzeumban körbe kalauzolja a látogatókat.

– A gyerökök a legkedvesebbjeim, akik mernek kérdözni. Nekik mesélök, énekölök. Az idősektől pedig magam is sokat tanulok, nem régiben azt is mögtudtam, hogy a komódot olykor kamódnak is mondják.
Sokat dolgozik Józsi bácsi, annak ellenére, hogy elveszítette a látását. Bár önmaga nem tudja papírra vetni gondolatait, családja segít neki Tápé egyelőre feldolgozatlan néprajzi emlékeinek megörökítésében.

– Magnetofonra mondom a szöveget, vagy a feleségemnek diktálok, s a fiam viszi föl számítógépre az írásokat – magyarázta Józsi bácsi. – Legutóbb a tápai tűzoltóság történetével foglalkoztam. Az önkéntes szervezetet az 1800-as években alapították meg Tápén, s magam is a tagok sorába léptem 1951-ben. Akkoriban a pap, a jegyző, a tanítók, a kántor mög az útkaparó voltak az önkéntes tűzoltóság tagjai, s az ok, hogy miért pont ők, igen egyszerű: állandóan elérhetők voltak. Lele Józsi bácsi hosszú, feldolgozásra váró témáinak listáján szerepel még például Sulyok József téglaégető kemencéje, a tápai erdők, a tápai konyha. – Amíg élök, s adja isten, hogy sokáig lögyön szöröncsém, még mög szeretném írni Tápé egészének történetét. Annyi előnyöm van, hogy a tápai monográfiát én írtam, s a tárgymutatóban rengeteg olyan dologra bukkantam, ami még földolgozásra vár.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képviselőjelölteket toboroznak

A jövő évi országgyűlési választások előtt alig fél évvel újsághirdetésekben kínál „megoldást"… Tovább olvasom