Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Tápéi gyékény: mentik a menthetőt

Szeged-Tápé - Évtizedekig a Tápéi Háziipari Szövetkezet fogta össze a gyékénnyel foglalkozókat. Mára mindössze hét „profi" maradt a Gyékényes Műhelyben. Aprólékos munkával a világon egyedülálló tárgyakat készítenek.
– Közel ezeréves múltra tekint vissza a településen a gyékényezés. Régen jól kiegészítette a mezőgazdaságból élő emberek keresetét ez a szakma. Szőnyegek, szatyrok, csizmák, papucsok és egyéb használati tárgyak készültek gyékényből – sorolja Nagyné Török Gizella iparművész, a Gyékényes Műhely vezetője. – Honnan került Tápéra a gyékényszövés? – tettem fel a kérdést Kerekes Ibolya néprajzkutatónak, aki Törökországban járva talált egy olyan települést, ahol mindenki ezzel foglalkozik. Ennek ellenére továbbra sem ismerjük pontosan a szakma eredetét – halljuk Nagyné Török Gizellától.

Tápéi gyékény: mentik a menthetőt. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A XV. században nagy volt a gyékényszőnyeg iránti kereslet: erre pakolták szállításkor a hatalmas sótömböket a törökök. A bolgár kertészetben napellenzőnek is használták. Tápén az 1960-as és az 1970-es években volt a háziipar virágkora. 60 éve alakult meg a Tápéi Háziipari Szövetkezet, amely 2000-ben szűnt meg. – Éreztem: valamit tenni kellene, hogy a hagyomány fennmaradjon. Egy jól sikerült karácsonyi gyerekfoglalkozás után indult a Gyékényes Műhely 12 évvel ezelőtt. 2003 óta évről évre szövő-fonó találkozókat rendezünk azoknak, akik szalmával, csuhéval vagy gyékénnyel foglalkoznak. Azt próbáljuk bizonyítani, hogy van jövője a szakmának, még ha nem is ugyanolyan formában, mint régen – magyarázza az iparművész.

Méhkastól a kisasztalig

A tápéi Heller Ödön Művelődési Házban állandó kiállítással mutatkozik be a Gyékényes Műhely. Szatyrokat, kanáltartókat, méhkast, kisasztalt, templomi betlehemest is láthatnak az érdeklődők hétfőtől szombatig 7-től 20 óráig. Igény szerint foglalkozásokat szerveznek gyerekeknek.

A Gyékényes Műhely jelenleg hét aktív tagot számlál. A fiatalokat próbálják megnyerni kiállítással, foglalkozásokkal, hogy a kihalófélben lévő művészet ne tűnjön el. Nagyné Török Gizella elmondja, ma már csak konkrét igényre, egyedi megrendelésre dolgoznak, nem raktározzák a kész munkáikat, és piacra sem járnak. – Olyan dolgot kell kitalálni, ami nincs sehol máshol a világon. Elsősorban a külföldieket célozzuk meg a gyékényből készült tárgyakkal, és azokat a magyarokat, akik ajándékba visznek valamit külföldre. Az egyik asszony ballagótarisznyákat készít a helyi általános iskolásoknak, de akár laptop- és CD-tartót is csinálhatnánk. Állami támogatás nélkül aligha maradhat fenn a szakma – hangsúlyozza az iparművész, aki manapság főleg konyhai kiegészítőket, gyertyatartókat, ceruzatartókat formál meg. Nappalijában csodálatos kisplasztikák sorakoznak – az egyik figurát bronzba öntve tette maradandóvá Fritz Mihály.

Olvasóink írták

 • 5. qrumpli 2012. július 09. 14:38
  „A gyeviek azok gencs madarat tartottak.
  Ha jól emléxem.
  Egyébként van tápai szatyrom több féle méretben.amitől semmi esetre sem válok meg.
  Sőt Rátkai papucsom is ami a lányomé volt.
  Csodálom ,hogy a török hódoltság emlékére nem teremtenek megfelelő
  lehetőséget hazánk őfőméltóságai
  Mivel mindenki tudni véli, Tápé a világ közepe. Kár volt azt a háziipari szövetkezetet szétzilálni,”
 • 4. IVY 2012. július 09. 09:47
  „1.2.!! és még most is! Az algyőiek meg tökkáposztások! Ennyi!”
 • 3. polo 2012. július 09. 08:31
  „majd a kínaiak gyártanak tápéíí nylonos hagyományost minden értékünk elveszik ez Magyarország”
 • 2. kakoszeged 2012. július 09. 07:58
  „1.! :D
  ...húúú, de beletaláltál... :D
  (aki nem tudná: ezzel húzták régen a tápaiakat, ezzel lehetett belekötni egy tápai emberbe...)”
 • 1. qrumpli 2012. július 09. 06:58
  „Emléxik még valaki, mikor van szatyorszentölés?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égett az aljnövényzet Kistelek és Ópusztaszer között

Több mint tíz hektáron meggyulladt az aljnövényzet Ópusztaszer és Kistelek között, a lángok két tanyát is megközelítettek vasárnap délután. Fotók. Tovább olvasom