Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Tápén freskókat festenek, trónszéket faragnak

Az ország egyik legjobb díszletgyártó műhelye, a Scabello készíti az idei nyár legdrágább produkciójának, a Bánk bánnak a díszleteit. A tápéi bt. üzemében gőzerővel folyik a munka: egyszerre ötvenen dolgoznak.
Tóth Kázmér és Csík György Tápén a Bánk bán díszletterveivel. Fotó: Schmidt Andrea
A Dóm tér idei szuperprodukciójának a Bánk bán számít: a Szikora János rendezésében színpadra kerülő Erkel-opera költségvetése most a legmagasabb, összesen 70 millió forint. – Semmiféle elvetemült vakmerőség nem lesz az előadás képi világában. Többször dolgoztam már a Dóm téren, és azt tapasztaltam, hogy a nagyon részletgazdag díszletek között a szereplők szinte elvesznek, ezért inkább egyszerű teret szeretnénk létrehozni. Tolóajtókkal tiszta felületeket teremtünk, majd amikor ezeket az ajtókat kinyitjuk, különböző freskótöredékek, bútorok és kellékek segítségével idézzük meg a XIII. századot. Van a díszletben egy hatalmas, nyolc méter magas „negatív lépcső" is – árulja el Csík György, a produkció díszlet- és jelmeztervezője, aki gyakran dolgozik Szegeden. A Cyrano és a Háry János jelmezeit, legutóbb pedig A víg özvegy díszleteit is ő álmodta a szabadtérire.

Szegedi tevékenysége közül mégis arra a legbüszkébb, hogy 1987-től hét éven keresztül az Imre Zoltán vezetésével újjáalakult Szegedi Balett összes díszletét, jelmezét ő tervezte. A Bánk bánban most kicsit a hagyományos japán bábszínház, a bunraku hatásmechanizmusára is szeretne építeni. Jó hangulatban egyeztette tegnap a terveket a tápéi Scabellónál. A 14 millió forintba kerülő díszletre közbeszerzési eljárást írtak ki, amit Tóth Kázmér cége nyert. Az 1992-ben alapított vállalkozás 1995 óta dolgozik a Dóm térre. A Bánk bán 28 széles, 8 méter mély, 8 méter magas díszletét a napokban kezdték el gyártani. Egyelőre az alapot jelentő fémszerkezeteket, kubusokat készítik a lakatosok, így látványos elemeket még nem tudnak mutatni. Ötven szakember szorgoskodik egyszerre, hogy minden időben elkészüljön. Mint mondják, a középen álló különleges fémlépcső jelenti talán a legnagyobb kihívást.

– A mai díszletekben általában háttérbe szorul a festészet, mert inkább printeléseket alkalmaznak. Szerencsére mi most különleges freskókat festhetünk, a fordított lépcső oszlopaira pedig román kori szobrokat készítünk. Nagyszerű lesz ez díszlet – lelkesedik Tóth Kázmér, aki még huszonévesen, Sopronban szerzett faipari mérnöki diplomával a zsebében indította el vállalkozását Tápén. Ma már az ország egyik legprofibb díszletgyártójának tartják. A Scabello Bt. erőssége, hogy nem alvállalkozókkal dolgozik, hanem igyekezett a legjobb szakembereket összegyűjteni. Saját díszletfestő, szobrász, asztalos, lakatos, kárpitos munkatársai vannak. Nem ismernek lehetetlent, mindenféle díszletet határidőre, biztonságosan elő tudnak állítani. 2004-ben náluk készült a Nabucco, de ők csinálták a Madách Színháznak Az operaház fantomja és a Producerek díszletét is. Szörényi Leventéék is velük mutatták be az Árpád népét a Sportarénában. Rendszeresen dolgoznak a Vígszínháznak, a Nemzeti Színháznak, az Új Színháznak, Alföldi Róbert a Bárkának is rendelt már tőlük.

– Természetesen a Bánk bánban szereplő bútorokat is mi gyártjuk le. Tömörfából készítjük a trónt, az asztalt és a többi bútort, mindet hagyományos technikával pácoljuk és lakkozzuk. Inspirál bennünket, hogy olyan világsztárok használják majd ezeket, mint Marton Éva és Tokody Ilona – mondja Tóth Kázmér.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: nem az áremelésekre

A Fidesz-MPSZ szegedi önkormányzati frakciója a mai közgyűlésen nem szavazza meg a meleg víz és a… Tovább olvasom