Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Tápén készült a templom a jubileumi Istvánhoz

Szeged - Magyarország legnagyobb díszletgyártó cége, a tápéi Scabello bázisán készítették el az István, a király jubileumi bemutatójához a román kori templomromot.
A Papp László Budapest Sportarénában az ősbemutató 25. évfordulóján, június 18-án tartják az István, a király jubileumi premierjét. Szikora János rendezésében A társulat győzteseivel állítják színpadra Szörényi Levente és Bródy János mára klasszikussá vált rockoperáját. Az évfordulós bemutató színpadképét Csikós Attila tervezte, leghangsúlyosabb eleme egy román kori templomrom, amit a tápéi Scabello telepén gyártottak le, és csütörtökön végezték el rajta az utolsó simításokat.

– A templom elkészítéséhez – amelynek legmagasabb pontja 11 méter magasan van – 7,6 köbméter faanyagot, 3,5 tonna vasat, több mint 8 köbméter hungarocellt és 2,1 tonna ragasztót használtunk fel. Ez a díszletelem tükrözi a mai Magyarországon fellelhető román kori épületek állapotát, elmentünk megnézni a jáki és a zsámbéki templomot is, hogy hasonló, patinás felületet állítsunk elő. Tartozik hozzá egy 6×7 méteres alapterületű dombon álló 10 méter magas fa is, azt már Budapestre szállítottuk – magyarázza a tápéi díszletgyártó bázison Tóth Kázmér, a Scabello cégvezetője.

Tápéról öt kamionnal szállítják Budapestre a román kori templomot idéző díszletet. Fotó: Schmidt Andrea (Képgaléria)

Az impozáns díszlettemplom, amire még madárpiszkot is pingáltak, tényleg olyan hatást kelt, mintha eredeti lenne. Szikora János már megnézte, és elégedett volt vele. Szétszerelik, és öt kamionnal szállítják a sportarénába, ahol a 30×25 méteres színpadon roppant rövid idő alatt kell felállítani. Ez sem lesz újdonság, már egy korábbi Zikkurat-produkcióhoz, az Árpád népéhez is a Scabello gyártotta a díszletet. Az István, a király templomát nem csak azok láthatják, akik jegyet váltottak az előadás-sorozat valamelyik helyszínére – például a szegedi szabadtérire –, hiszen a bemutatóról filmet is forgatnak.

Tévéknek is dolgoznak

Az RTL Klub Széf című műsorának és a TV 2 Uri Geller-show-jának a díszleteit is a tápéi mesterek készítették, egyre több televíziós produkció keresi meg a céget. Tóth Kázmér azt mondja, érdemes volt éveken át vállalni a nehézségeket, ma már mindannyian büszkék arra, hogy különleges feladataik vannak.

Az elmúlt hetekben a tápéi cég mind a 64 munkatársa ezen a projekten dolgozott. Készítettek már ennél nagyobb díszletet is – például a 2004-es Dóm téri Nabuccóét –, de olyat, ami ilyen sok művészi munkát, faragást, festészetet igényelt volna, még nem. A munka végeztével sem dőlhetnek hátra, máris a következő nagy feladatra koncentrálnak: 18 darab 3 méter hosszú dzsunkát és egy különlegesen világítható, rácsos, küllős várat kell csinálniuk a szabadtéri Turandot-produkcióhoz.

– Mostanra Magyarország legnagyobb díszletgyártójává váltunk. Sehol sem koncentrálódik ilyen komplex kézműves tudás – asztalos, lakatos, festő, kárpitos, szobrász –, mint nálunk. Ezt a szakmát sehol sem tanítják, az idősebb mesterektől a gyakorlatban lesik el a fiatalok a fortélyokat – hangsúlyozza Tóth Kázmér. A tápéi szakemberek egyre több színház számára speciális díszletbútorokat is szállítanak.

Olvasóink írták

 • 2. Fodor Pál 2008. június 15. 06:41
  „Tisztelt Szerkesztőség !

  Nem lebecsülve a cikkben említett tápéi díszletgyártó céget, a 2004.évi NABUCCO monumentális díszletével kapcsolatban az alábbiakban pontosítanék néhány tényt, a gyártásban és helyszíni szerelésben részvevő szakemberek megbecsülése érdekében:
  a szóban forgó előadás a téren addigi legnagyobb monumentális díszletelemét / a rozettáig felmenő 13 m magas lépcsőelemet / nem a tápéi SCABELLÓ gyártotta, hanem cégünk. A gyártásban közreműködtek saját munkatársaink ( köztük a szintén tápéi Béládi Tamás lakatos vállalkozó ) mellett a Szegedi Nemzeti Színház régi, tapasztalt szakemberei - lakatosok, kárpitosok, asztalosok - akkor is és most is köszönet érte !
  Ezt a tényt már 2004. évben is próbáltam pontosítani Önöknél és az említett cég vezetőjénél,akik a többi, kisebb díszletelemet gyártották és az egészet diszitették, de úgy látom mindhiába.

  Úgy gondolom, a saját munkánk megfelelő értékelése mellett illik megbecsülni más közreműködők munkáját is !

  Tisztelettel:
  Fodor Pál ügyvezető
  ÉPCOMP 2001 Kft, Szeged”
 • 1. hellócsaj 2008. június 13. 09:02
  „Üdv!
  Jaj de jó, nagyon ügyesek a tápéiak!
  István a királyt nagyon várom ide le Szegedre!! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korognai Károly újra Szegeden játszik

Szeged - Két produkciót, egy Camoletti- és egy Müller-darabot mutat be Szegeden a kassai színház… Tovább olvasom