Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Tarhonyában fürdött Tápé

Szeged-Tápé - Vidám hangulatban, két év kihagyás után rendezték meg ismét a tarhonyafesztivált Tápén, a Heller Ödön Művelődési Ház udvarán.
„Szeged híres város, Tápéval határos" – húzta a jól ismert népdal taktusait a rezesbanda szombat délelőtt a tápéi Heller Ödön Művelődési Ház udvarán, ahol két év kihagyás után a IX. Tápéi Tarhonyafőző Fesztivált tartották.

– Tápé hagyományához hozzátartozik a tarhonya. Az 1920-as és 30-as években a gyékényszövő asszonyok egész nap dolgoztak, a közben elkészített tarhonyát a gyékényre téve szárították ki a napon, amely mellé szalonnát és hagymát ettek – mondta a helybeli Farkas Andrásné. A nyugdíjas asszony csapata főszakácsa volt, hiszen a fesztiválon főzőversenyt is rendeztek. A tápéi Őszikék Nyugdíjasklub vidám tagjai burgonyás tarhonyát készítettek csülökkel és kakastaréjjal, amely nem a szemétdomb urának fejéről, hanem szalonnából készült. Az asszonyok – ha lett volna – a legvidámabb csapat címét bizton elnyerték volna: összeölelkezve ropták a táncot két ételkavarintás között a banda nótáira.

Tarhonyában fürdött Tápé. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Szekeres János napernyővel védte magát a harmadfokú hőségriadóban, miközben szakértő szemekkel figyelte a csapatának bográcsában rotyogó ételt. A házasok klubjának vezére igen érdekes házasítást választott erre a napra: az 50 literes bográcsban kakas és gomba főtt egymás mellett, amelybe később krumpli és tarhonya került. – Ez már kipróbált recept, zúzával is főztem már gombát. A tagság utolsó összejövetelekor dől el mindig, hogy a különböző rendezvényeken ki főz majd. Most én vállaltam el. Szeretek főzni, a barátainkat is gyakran hívom bográcsozni. Szeptemberig szinte minden hétvégén leszünk valahol: augusztus 20-án a Sárgán, szeptember elején a tiszai halászléfőző fesztiválon, és Rémbe is megyünk majd kakasfőző versenyre – magyarázta a tápéi férfi. A több száz vendég a kánikula ellenére is kitartóan táncolt és énekelt a színpadi előadókkal. A szervezők igazán exkluzív megoldást találtak a hűsítésre: az udvaron álló platánt tekerték körbe egy vékony slaggal, amelynek illesztékei közül vízpára lövellt ki a kedélyek lehűtésére.

A főzőverseny zsűrije végül a házasok kakasos-gombás-krumplis tarhonyáját találta a nap legfinomabb ételének. Dobogóra állhattak még a tápéi hagyományőrzők, valamint Polonkay Sándor csapata.

Olvasóink írták

 • 7. nagypappa 2013. augusztus 06. 04:06
  „Csak, hogy tudjátok. A Magyarok az I. világháborúig a katonákat tarhonyával és füstölt szalonnával látták el. Ezzel nagyon leegyszerűsödött az élelmezésük. Bármilyen körülmények közt lehetőségük volt maguknak ételt készíteni.
  Kimondhatjuk a tarhonya stratégiai jelentőségű élelmiszer volt.

  Sanyit meg úgy kell elfogadni ahogyan van.
  Egy hibája van... nincs hibája.”
 • 6. vélemény 2013. augusztus 06. 00:31
  „Fürdés helyett teknőben pancsoltak.
  -
  http://www.delmagyar.hu/forum/fotokkal_a_hulyeseg_ellen/26/2347/?action=kifejt”
 • 5. vélemény 2013. augusztus 06. 00:29
  „2. szabójóska
  - Média szakon ilyeneket nem tanítanak.”
 • 4. szabójóska 2013. augusztus 05. 17:31
  „Sándort ne bántsd!”
 • 3. IVY 2013. augusztus 05. 14:27
  „Polonkayn meg is látszik a sok tarhonya evés....:) :)”
 • 2. szabójóska 2013. augusztus 05. 10:46
  „Valamit az író nem érthetett meg : a szárított tarhonyát senki sem ette nyersen szalonnával és hagymával,SOHA!Próbálja ki szívesen küldök,vagy vegyen a boltban egy zacskó tarhonyát.Vagy kérdezze meg a fogorvosát.Mellesleg a tarhonya alatt szárításkor mindig volt egy vászon is,pl. lepedő.Ezer és egy ok miatt nem került közvetlenül a gyékényszőnyegre. Nos ennyire értenek csak a szegedikumokhoz. Szégyen! A Fürdött pedig vaskos képzavar, de sebaj DM.A cikk azért is félreérthető,mert vagy gyékényt szőtt valaki,vagy tarhonyát csinált. A kettőt egyszerre soha senki.”
 • 1. sajtkukac 2013. augusztus 05. 09:18
  „Fürdött, az túlzás..... ÁNTSZ-ben kellett volna.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Röszke, Nagylak: csökkent a kocsisor

Újra indul a vendégmunkásroham: Röszkén és Nagylakon is nagy a sor, igaz, kellett már ennél többet is várakozni.. Tovább olvasom